Tokį galutinį sprendimą jis priėmė, išnagrinėjęs Lietuvos laisvės kovų-Miško brolių draugijos kasacinį skundą ir palikęs nepakeistus žemesnių instancijų teismų sprendimus.

Prieš tai civilinę bylą nagrinėję teismai nusprendė, kad Laisvės premijos laureatas Albinas Kentra ir jo įkurta draugija turi būti iškeldinti iš sostinės centre, Totorių gatvėje, esančio pastato.

Kaip nurodo LAT, pateiktame kasaciniame skunde draugija kėlė klausimus „dėl nuosavybės teisės į pastatus įgijimo juos pagerinant“ ir jos, kaip pastatų statytojos, pripažinimo, apeliacinės instancijos teismo šališkumo.

„Išplėstinė teisėjų kolegija nusprendė, kad ginčą nagrinėję teismai teisingai aiškino (...) įtvirtintą statytojo sąvoką ir, išsamiai įvertinę ginčui reikšmingas aplinkybes, padarė pagrįstą išvadą, jog ieškovė nėra Pastatų statytoja“, – nurodoma teismo pranešime.

„Taip pat išplėstinė teisėjų kolegija nepagrįstais pripažino atsakovės kasacinio skundo argumentus dėl apeliacinės instancijos teismo šališkumo“, – rašoma jame.

Ši LAT nutartis yra galutinė ir neskundžiama

Sostinės senamiestyje esantį apleistą pastatą Vyriausybė draugijai suteikė 1992 metais. Jį atstačius ir sutvarkius, prasidėjo teismų procesai, teismas pripažino, kad patalpos draugijai buvo perduotos ne nuosavybėn, bet panaudai.

Todėl statinio įregistravimas draugijos vardu buvo panaikintas, jį Vyriausybė įregistravo valstybės vardu, o A. Kentra sulaukė ieškinio dėl iškeldinimo.

Kaip yra sakę A. Kentros advokatai, draugija faktiškai pastatė naują pastatą Senamiestyje. Jis turėjo tapti Laisvės kovų-Miško brolių draugijos rūmais. Kai pastatas buvo atstatytas, prasidėjo teisminiai procesai dėl jo nuosavybės.

Pernai Finansų ministerija skelbė, kad draugijai pasiūlė patalpas patikėjimo teise perduoti valstybės įstaigai, vykdančiai veiklas, artimas muziejaus, atminties išsaugojimo veikloms, o pastaroji muziejaus veiklai vykdyti, savo ruožtu, panaudos teise maksimaliam terminui patalpas perduotų draugijai.

Ministerija pažymėjo, jog perduodama neatlygintinai naudoti pastatus, skirdama jų rekonstrukcijai finansavimą, valstybė visada rėmė idėją įkurti pastate muziejų partizanų, laisvės kovų dalyvių, savanorių istorinei atminčiai pagerbti.

Finansų ministerija taip pat pažymėjo, kad negali kalbėti apie nuosavybės įteisinimą draugijai, nes toks sprendimas nebūtų teisėtas – pagal dabartinius įstatymus ir valdymo praktikas yra įdiegta labai daug saugiklių, todėl toks nuosavybės įteisinimas draugijai neįmanomas.

2020 metais Atgimimo metraštininkui, Vyčio Kryžiaus ordino kavalieriui, partizanui, mokytojui ir Vilniaus universiteto dėstytojui A. Kentrai-Aušrai buvo įteikta Laisvės premija.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją