Už nepaklusnumą – jokio himno. Tokios bausmės sulaukė Riešės vaikų darželio Vilniaus rajone auklėtiniai. Auklėtoja Ramunė Bajorienė daliai keturmečių už nepaklusnumą skyrė bausmę: neleido dalyvauti darželyje vykusiame Vasario 16-osios minėjime. Tai sukėlė tėvų pasipiktinimą.

„Ar adekvatu 4 metų vaikams taikyti bausmes, atskirti nuo grupės? – klausia darželinukės tėvas Mindaugas. – Iš tėvelių komentarų kiek žinau, viena mergaitė buvo nepaimta dėl apsižiūrėjimo. Kitos mamos komentaras, kad jos vaikas nepaimtas į šventę, nes neraiškiai kalba. O dalis vaikų – kad neklausė prieš renginį.“ Anot Mindaugo, po incidento auklėtoja visiems tėvams išsiuntė ilgą laišką, aiškindama, kodėl taip pasielgė, tačiau tėvų neatsiprašė.

„Tuose 3 lapuose ji teisina savo padėtį, kad šitos grupės vaikai nevaldomi, žvėrys. Tada išlieja tulžį apie mažą užmokestį ir apie tėvus, kurie nesupranta apie auklėjimą“, – pasakoja darželinukės tėvas ir priduria, kad laiške auklėtoja Ramunė Bajorienė aiškino, neva draudimas dalyvauti Vasario 16-osios minėjime yra priimtina auklėjimo priemonė.

„Pedagogas negali prieš ugdytinį nei naudoti fizinio smurto, nei statyti į kampą... Tai ką gali pedagogas? Jei vaikas Jūsų neklauso, tai kaip į tai reaguojate? Galimai neduodat skanumyno, planšetės ar dar kokio nors norimo daikto. O ko vaikams gali neduoti auklėtoja?“ – guodžiasi pedagogė.

Į renginį neįleistų vaikų tėvus nustebino ir auklėtojos požiūris į Valstybės atkūrimo šventės svarbą. Tėvai sunerimę dėl vaikams diegiamų vertybių: „Kada iškėlėm klausimą, kodėl būtent šitokia draudimo forma pritaikyta vaikams, tada buvo bandoma sumenkinti pačios šventės esmę. Kad Vasario 16-osios minėjimas tai labai lokali šventė, čia ne Kalėdos. Į Kalėdų renginį visi būtų nuvesti.“

Darželis priklauso Lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos vadovaujamai Vilniaus rajono savivaldybei. Ši pateikti vertinimą apie darželyje susiklosčiusią situaciją atsisako. Pasak savivaldybės atstovės Jolantos Gulbinovič, pirmiausia problemą turi išspręsti darželio bendruomenė: „Norime sulaukti, kol viduje išsispręs viskas, tarp vadovų, darželio auklėtojos ir tėvų. Nes, matot, vienas tėvelis labai taip karštakošiškai čia viską sureikšmino. Manau, kad jie viduje turi išsikalbėti, išsispręsti, o paskui tik viešint.“

Švietimo, mokslo ir sporto ministras Algirdas Monkevičius žada darželio patikrinimą – pasidomėti, kaip „būtų galima paskatinti ir padėti susitvarkyti, kad šito konflikto neliktų“. Anot jo, jeigu „nepatenkinta visa tėvų bendruomenė, tai mes, pedagogai, rimtai turim pagalvoti, ką ne taip darom“.

Darželio auklėtojos kompetencija sukėlė abejonių Seimo nariams. „Nenoriu tikėt, kad taip įvyko, – stebisi Švietimo ir mokslo komiteto pirmininko pavaduotojas Vytautas Juozapaitis. – Jeigu čia tiesa, tai komentarų, ko gero, daug nereikia. Matyt, tas žmogus, ta pedagogė, turi problemų dėl savo kvalifikacijos ir jai nepatinka tas darbas.“

Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininko pavaduotojas Laurynas Kasčiūnas sako, kad taip „kuriama tapatybė, priešinga Lietuvos valstybei“. Jis visišku absurdu vadina „sankciją neleisti vaikų švęsti Vasario 16-osios, be kurios neturėtume Kovo 11-osios, šiandieninės Lietuvos, šios dienos laisvės“.

Riešės vaikų darželio direktorė ir į Vasario 16-osios renginį vaikų neleidusi auklėtoja savo veiksmų „Lietuvos ryto“ televizijos laidai „Reporteris“ nekomentavo.