Naktį kai kur Lietuvoje kilęs stiprus vėjus didelės žalos nepadarė, ypatingų įvykių nenutiko, antradienį BNS informavo Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento Situacijų koordinavimo skyriuje.

"Daugiausia iškvietimų buvo Vakarų Lietuvoje - Klaipėdoje, Telšiuose, Plungėse, Skuode", - BNS sakė Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento Visuomenės informavimo ir analizės skyriaus darbuotoja Laura Valauskienė.

Anot jos, visi iškvietimai buvo susiję su vėjo nuverstų medžių šalinimu nuo važiuojamosios kelio dalies. Nukentėjusių žmonių nebuvo.

Lietuvos radijas praneša, kad uoste užfiksuoti 29 m/s, Klaipėdoje - 24 m/s. Pasak uosto kapitono, akvatorijoje vanduo pakilęs pusę metro. Buvo atšauktas vieno laivo išplaukimas.

Lietuvoje oro uostų veikla nesutriko, tačiau dėl prastų oro sąlygų Danijoje neatvyko vienas reisas iš Kopenhagos.

Elektros neturi apie 8,5 tūkst. gyventojų

Naktį dalyje Lietuvos buvęs stiprus vėjas be elektros paliko 8,5 tūkst. gyventojų.

"Lesto" teritorijoje šuo momentu dėl audros vykusios naktį be elektros yra likę 8,5 tūkst. gyventojų", - antradienį BNS informavo "Lesto" Dispečerinio centro Režimų planavimo skyriaus vadovas Ervinas Pareigis.

"Pagrindė audros kelias buvo nuo Klaipėdos pro Kretingą, Plungę, Gargždus, Mažeikius, Pakruojį, Biržus ir išeinant iš Lietuvos. Kliudė šiuos rajonus", - pridūrė "Lesto" atstovas.

Daugiausia netekusių elektros vartotojų yra Klaipėdos regione - beveik 4 tūkst. gyventojų, Šiaulių regione - apie 2 tūkst. žmonų. Pasak E.Pareigio, daugiausia nukentėjo Kretingos, Plungės, Gargždų elektros vartotojai.

Šiaulių regione daugiausia vartotojų be elektros liko Mažeikių ir Pakruojo rajonuose - po 700 gyventojų.

E.Pareigis, tikis, kad elektra gyventojams bus atstatyta artimiausiomis dienomis.

"Kol kas sunku pasakyti, nes vėjas dar nerimsta ir tuose regionuose atsiranda vis naujų gedimų. Bet tikimės, kad didžiajai daliai šiandien pavyks atnaujinti, bet gali ir užtrukti gedimų šalinimas iki tečiadienio", - sakė E.Pareigis.


Sinoptikai: vėjas rims, oras vės

Sinoptikai prognozavo, kad pirmadienio vakarą, pradedant vakariniais šalies rajonais, pietvakarių vėjas sustiprės nuo 15 iki 20 metrų per sekundę, naktį daugelyje šalies rajonų jis galėjo siekti 16-20, o vakariniuose rajonuose kai kur - ir 26 metrus per sekundę.

Antradienio dieną vėjas po truputį rims, tačiau gūsiai gali siekti 15-20 metrų per sekundę.

Lietuvos radijo laidoje „Ryto garsai“ sinoptikė Tatjana Kempi paaiškino, kad audringą naktį nulėmė dar vakare į Lietuvą atslinkęs aktyvus Atlanto ciklonas - audrų Vakarų ir Šiaurės Europoje kaltininkas.

Daugelyje Lietuvos rajonų pietvakarių vėjas sustiprėjo iki 15-20 m/s, o vakariniuose rajonuose ir iki 25 m/s.

Daug kur palijo, bet naktis buvo labai šilta. Vidurnaktį buvo 13-16, rytą - 12-15 laipsnių šilumos.

Antradienį ciklonas tolsta į šiaurę, todėl prognozuojama, kad vėjas Lietuvoje pamažu rims, nors gūsiai dar daug kur gali pasiekti 15-20 m/s. Prie jūros gali vėjas sustiprėti ir iki 22-23 m/s. Trumpai palyti gali šiaurės vakariniuose rajonuose, numatoma 12-15 laipsnių šiluma.

Trečiadienį vėjas dar labiau rims. Naktį dar kai kurs pūstels 15-20 m/s greičiu, o dieną to jau nebus. Tačiau trauksis ir šiluma. Naktį jau bus 5-10, dieną - apie 10.

Ketvirtadienį naktį galimas kai kur lietus, dieną - mažai tikėtinas. Penktadienį daug kur palis, naktį bus 2-7, dieną pakils iki 11 laipsnių.

Šiaurės ir Vakarų Europoe yra aukų

Tuo metu Šiaurės ir Vakarų Europoje siaučianti audra nusinešė mažiausiai 13 gyvybių. Daugiausiai žuvusiųjų - Vokietijoje, kur audra pasiglemžė 6 gyvybes. Didžiojoje Britanijoje žuvo 4 žmonės, dar vienas ieškomas. Nyderlanduose žuvo 2, Prancūzijoje - 1. Skaičiuojama, kad vien Didžiojoje Britanijoje ir Prancūzijoje be elektros yra likę maždaug 600 tūkst. namų.

Klaipėdos Taikos g. nuverstas reklaminis stendas

Dėkojame DELFI skaitytojams už nuotraukas.