Pagal Seimo valdybai pateiktą medžiagą, birželio 29-liepos 1 d. į Liuksemburgą vyks Audito komiteto pirmininkė "darbietė" Loreta Graužinienė, komiteto narė konservatorė Agnė Bilotaitė, "tvarkietis" Andrius Mazuronis, "prisikėlėlė" Donalda Meiželytė Svilienė ir dvi Audito komiteto biuro darbuotojos.

Numatyta, kad delegacija aplankys Europos audito rūmus ir Europos Bendrijų Teisingumo Teismą.

Komandiruotės tikslas - sustiprinti tarpinstitucinius ryšius, išsamiau susipažinti su Audito rūmų veikla bei darbo metodais, aptarti aktualius klausimus, susijusius su Europos Sąjungos kontrolės sistemų plėtra.

Audito komiteto pirmininkė L.Graužinienė penktadienį BNS sakė, kad šio komiteto nariai itin retai vyksta į tarnybines komandiruotes. "Jeigu pažiūrėtumėte mūsų penkerių metų komandiruotes, pamatytumėt, kad tikrai nevažiuojame ten, kur nereikia. Tikrai taupėme pinigus. Manome, kad ši komandiruotė (į Liuksemburgą - BNS) - mums svarbi", - teigė ji.

Parlamentarė pabrėžė, kad vyksta nauji komiteto nariai, kuriems esą bus itin naudinga susipažinti su Europos audito rūmų veikla.

"Audito rūmų prezidentas asmeniškai pakvietė komiteto narius atvykti. Džiaugiuosi, kad pavyko surengti tokią svarbią, naudingą komandiruotę", - pareiškė L.Graužinienė.

Anot jos, Audito komiteto nariai sutarė, kad daugiau niekur į komandiruotes nevažiuos.

Seimo vicepirmininkas liberalas Algis Kašėta BNS tvirtino, jog valdybos nariai prieš duodami leidimą vykti į Liuksemburgą pasvėrė visus "už" ir "prieš". "Šiemet jie (Audito komitetas - BNS) iš tiesų taupė pinigus, nebuvo nė vienoje komandiruotėje. Be to, ta kelionė buvo įrašyta į jų metų planus. Ne iš dangaus nukrito", - sakė jis.

A.Kašėta taip pat pabrėžė, kad komiteto naujokams išvyka bus naudinga. "Negalime jiems sakyti, kad geriau važinėtų po vieną į komandiruotes. Jie pažadėjo, kad šiemet daugiau nesikreips dėl komandiruočių", - tvirtino Seimo vicepirmininkas.

"Išleis pinigus, ir "gatava", - kolegų išvyką skeptiškai įvertino Audito komiteto vicepirmininkas socialdemokratas Bronius Bradauskas.

Jis sakė, kad tokios komandiruotės jam primena turistines išvykas, bet protestuoti prieš ją jis neketina, nes tokia buvo daugumos komiteto narių valia.

"Važiuoja naujokai, tegu pasižiūri... Nors nauda - šiaip sau", - svarstė politikas.

Jis nustebo sužinojęs, kad į komandiruotę ruošiasi ir komiteto pirmininkė. "L.Graužinienė važiuoja? Ji sakė, kad nenori. Gal nesitiki, kad išrinks prezidente?" - juokėsi B.Bradauskas.

Tuo metu konservatorė A.Bilotaitė, išgirdusi, kiek kainuos jos ir kolegų kelionė, teigė nežinojusi, jog bus išleisti beveik visi komandiruotėms skirti pinigai.

"Esu šokiruota. Manau, kad kolegos, sužinoję tai, irgi bus nustebę. Gal užtektų vieną ar du žmones komandiruoti? Jeigu kas labai norėtų, gal tuomet išlaidas galėtų padengti iš savo lėšų?" - svarstė jauniausioji Seimo narė.

Ji žadėjo jau pirmadienį kelti klausimą, kad būtų persvarstytas komandiruotės į Liuksemburgą klausimas.

Seimo Audito komitetas kartu su kitais nagrinėja, ar biudžeto asignavimų valdytojai racionaliai ir efektyviai naudoja valstybės biudžeto asignavimus ir valstybės turtą.