SPA centruose ir sanatorijose įrengtos detoksikacinės kojų vonelės neva šalino sunkiuosius metalus iš žmonių organizmo naudojant elektrolizę. Jose įmerkus kojas naudojama elektros srovė, kad susidarytų tam tikra cheminė reakcija. Pamirkius kojas vandenyje, keičiasi jo spalva. Skirtingos spalvos neva žymi skirtingų ligų požymius.

Akreditavimo tarnyba, anot LNK žinių, sulaukė žmonių, suabejojusių šiomis paslaugomis skundų ir atliko tyrimą.

„Druskininkuose keli SPA, viena sanatorija Birštone be savo reabilitacinės paslaugų teikimo funkcijos, pasiūlo kaip mokamą paslaugą klientams tokias voneles, kurios neva iš organizmo išvalo sunkiuosius metalus. Mūsų duomenimis, tokia metodika, kad per odą, nepažeidus jos, vandens pagalba būtų galima išvalyti sunkiuosius metalus, nėra sukurta“, – teigė Akreditavimo tarnybos direktorė Nora Ribokienė.

Jos teigimu, žmonių patiklumu pasinaudojo ir tos įstaigos, kurios turi licencijas teikti asmens sveikatos paslaugas, ir kuriose dirba medicininį išsilavinimą turintis personalas.

Žvėryno natūralios medicinos centro vadovė Jelena Tulčina LNK žinioms teigė, kad jos vadovaujamoje įstaigoje tokia paslauga taip pat buvo teikiama, nors dabar jau ne. Ji taip pat pridūrė, kad mokslinių tyrimų, kad tokios procedūros kenkia – taip pat nėra.

„Vyksta elektrolizė, per odą šiek tiek valosi (organizmas – DELFI), kaip ir pirtyje valosi, – kalbėjo J. Tulčina. – Dešimt kartų po trisdešimt-dvidešimt-dešimt eurų arba patys nusiperka aparatą ir namuose turi. Bet subjektyviai, kada paklausiu žmonių, pasako, kad pagerėjo.“

J. Tulčina LNK žinoms teigė, kad mintis irgi turi savo galią.

Jelena Tulčina

Akreditavimo tarnyba tokias procedūras uždraudė, tačiau internete tokių paslaugų pasiūlymų vis dar galima rasti.

„Mano žiniomis, buvo daromi bandymai, kai kojos nemerkiamos į vonelę, ji tiesiog įjungiama, vandens spalva lygiai taip pat gražiai pakisdavo“, – teigė Akreditavimo tarnybos direktorė Nora Ribokienė.

DELFI primena, kad ne viena populiari procedūra ar priemonė galiausiai paaiškėja tebuvusi tik akių dūmimas. Prieš kelerius metus užsienio žiniasklaida išaiškino, kad populiarusis antibakterinis muilas taip pat tebuvo akių dūmimas.

Mokslininkai nustatė, kad antibakterinio muilo pasirinkimas neturi jokio apčiuopiamo pagrindo – paprastas muilas pasižymi identiškomis savybėmis.

Specialistai atkūrė sąlygas, kuriomis žmonės įprastai plauna rankas, ir patikrino triklozano poveikį bakterijoms. Buvo naudojamas 0,3 proc. koncentracijos triklozanas – tai maksimali leistina šios medžiagos koncentracija. Paaiškėjo, kad triklozanas veiksmingiau kovoja su bakterijomis ne rankų plovimo metu, po devynių valandų ar net vėliau. Vėliau mokslininkai palygino antibakterinio ir paprasto muilo veiksmingumą šalinant bakterijas nuo žmogaus rankų. Eksperimente dalyvavo 16 sveikatos problemų neturinčių savanorių.

Akių dūmimu profesionalai dažnai įvardija ir viešoje erdvėje išpopuliarėjančias namų sąlygomis atliekamas procedūras. Prieš kelerius metus buvo itin paplitęs dantų balinimas su kokosų aliejumi, tačiau profesionalai vengė vertinti šį „stebuklingą būdą“.