Spalio 18 dieną, ketvirtadienį, partija reprezentacinėms reikmėms Kedrų gatvėje, Vilniuje, esančiame prekybos centre „Rimi“ pirko devyniolika butelių rūšinio prancūziško vyno.

Apie tai byloja DELFI turima sąskaitos – faktūros kopija, išrašyta Lietuvos socialdemokratų darbo partijai.

Kaip matyti iš šios sąskaitos, kurią išrašė bendrovės „Globus trade LT“ vadybininkė, pirkta buvo šešių rūšių balto ir raudono vyno, iš viso devyniolika butelių, bendroje sumoje už beveik 130 eurų.
Pasak vynų žinovo Domininko Veličkos, politinės partijos reikmėms pirktas vynas yra vertinamas kaip rinktinis, rūšinis vynas, pasižymintis pietvakarių Prancūzijos regione auginamų vynuogių skonių savybėmis, kurias lemia Viduržemio jūra ir Atlanto vandenynas.

DELFI apie pirkinį ir kur jis buvo panaudotas paklaustas Seimo narys G. Kirkilas sakė jokios sąskaitos nematęs.

Jis neneigė, kad „gal kas ir pirko“, ir sakė, kad vynas „bus panaudotas“. Paklausus, kokia proga tai įvyks, G. Kirkilas teigė, kad „gal sąskrydžiui, gal užsienio svečiams pavaišinti“.

Atsakydamas į klausimą, ar vynas galėjo būti perkamas atšvęsti partijai finansine prasme palankų Seimo nutarimą, LSDDP pirmininkas G. Kirkilas teigė, kad „mes tikrai nieko vakar nešventėme“.
Paklaustas, ar alkoholio pirkimas už partijos lėšas vyksta jam nežinant, G. Kirkilas patarė skambinti partijos atsakingajam sekretoriui Alvydui Sakavičiui.

Tačiau iš karto po pokalbio su G. Kirkilu bandant prisiskambinti A. Sakavičiui, pastarojo telefonas buvo iš pradžių užimtas, o vėliau – išjungtas.

Telefonu atsiiepusi LSDDP sekretoriato darbuotoja Marija Balezina, paklausta, kaip būtų galima rasti josios partijos kolegą, sakė, kad „jis šiandien atostogų pasiėmė“.

Apie socialdarbiečių pirkinį, kuris – sutapimas – vyko tą dieną, kai Seime po kelių anksčiau vykusių nesėkmingų bandymų pagaliau buvo patvirtinta biudžeto dotacija rinkimuose nedalyvavusiai ir nuo LSDP atskilusių narių pagrindu susikūrusiai G. Kirkilo LSDDP, Lietuvos mokesčių mokėtojai greičiausiai būtų niekada nesužinoję, jei ne neapdairi bendrovės „Globus trade LT“ vadybininkė, išrašiusi minėtą sąskaitą – faktūrą.

Per klaidą ji šią sąskaitą nusiuntė Gintauto Palucko vadovaujamos Lietuvos socialdemokratų partijos elektroniniu paštu.

PVM SĄSKAITA FAKTŪRA

„Lemtis yra žiauri, ji kitu lazdos galu gali trenkti tuomet, kai to mažiausiai tikiesi. Kita vertus, dabar bent jau aišku visai Lietuvai, kam buvo reikalingi šiai partijai pinigai - pragerti“, - taip faktą, kad sąskaita, įrodanti, kad mokesčių mokėtojų pinigais išlaikoma LSDD partija gautus pinigus leidžia alkoholio pirkimui, sakė LSDP pirmininkas G. Paluckas.

DELFI penktadienį bandė susisiekti su G. Kirkilo koalicijos partnerių Seime, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų partijos atstovais – partijos ir Seimo Kultūros komiteto pirmininku Ramūnu Karbauskiu ir Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininke Agne Širinskiene, kuri ir buvo minėto Seimo nutarimo, kuriuo buvo skirta valstybės dotacija LSDDP, iniciatorė.

Tarnybiniu telefonu atsiliepusi Seimo narė A. Širinskienė sakė jai žurnalistės siųstos sąskaitos dar nemačiusi, tačiau net ir pamačiusi, „laikausi nuostatos nekomentuoti svetimų sąskaitų ar suvedinėti gandų“.

Anot politikės, „tai socialdarbiečių sąskaitos, lai jie ir komentuoja“. A. Širinskienė nesiėmė vertinti ir fakto, kad alkoholio pirkimas vyko tą dieną, kai Seime buvo priimtas jos inicijuotas nutarimas dėl valstybės dotacijos G. Kirkilo politinei komandai.

„Laikausi nuostatos, kad tai yra tų partijų reikalai ir tų partijų sąskaitos – ar tai būtų socialdemokratų, ar konservatrių, ar kitų. Pirma, tai aš jų ( sąskaitų – aut. past.) nemačiau, o ir pamačiusi – nuo komentarų susilaikysiu. Tegul komentuoja ir aiškina, kam jie pirko ir kodėl jie pirko, tie, kas pirko. Ir jeigu man leisite, tai aš dabar važiuoju namo, ir norėčiau tai tęsti“, - sakė Seimo LVŽS frakcijos atstovė A. Širinskienė.

R. Karbauskio, kuris yra uolus blaivybės propaguotojas, komentaro gauti nepavyko – politiko telefonas išjungtas.