Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Audronius Ažubalis, ragindamas išsaugoti ambasadas, stebisi ir sprendimu uždaryti atstovybę prie įtakingos Jungtinių Tautų organizacijos.

Nebeliks konsulato Valensijoje ir skyriaus Bonoje

„Tikrai neuždarysime – mes juk katalikai“, - patikino užsienio reikalų ministras Vygaudas Ušackas, paklaustas, ar įkandin dabartinės ambasadorės prie UNESCO Inos Marčiulionytės nereikėtų parkviesti ir V. Ališausko, ambasadoriaus prie Šv. Sosto.

Pasak jo, Vatikanas buvo viena iš šalių, nepripažinusių Lietuvos okupacijos ir anuomet vykdžiusių aktyvią propagandinę veiklą, o ir dabar ginančių Lietuvos interesus, „gal tik ne taip matomai“.

Tačiau kitąmet žadama uždaryti Lietuvos ambasados Vokietijoje skyrių Bonoje ir konsulatą Valensijoje – pastarąjį žadama pakeisti garbės konsulatu, kartu stiprinant atstovavimą iš ambasados Madride (pavyzdžiui, rengiant išvažiuojamąsias misijas, per kurias išeiviai galėtų tvarkyti dokumentus ir kitus reikalus).

Vyriausybė nusprendė nebeskirti naujo ambasadoriaus prie UNESCO, o šias pareigas patikėti Lietuvos ambasadoriui Prancūzijoje. Septynerius metus ambasadoriaujanti I. Marčiulionytė dirbs iki kitų metų vasario.

Užsienio reikalų ministerijos (URM) kancleris Kęstutis Jankauskas DELFI sakė, kad uždarius ambasadą Paryžiuje liks tik viena diplomatė vietoj dviejų ir viena darbuotoja, dirbanti pagal sutartį (taip pat vietoj dviejų). Anot pareigūno, šis sprendimas padės sutaupyti daugiau nei pusę ligšiolinių išlaidų, mat nebereikės lėšų buto nuomai, automobiliui, atlyginimams, kompensacijoms, reprezentacijos reikmėms. Ambasadoriumi skyrus šeimą turintį žmogų, reikia dar daugiau pinigų.

Ambasadoriai perkraustomi į patalpas darbovietėse

K. Jankausko žodžiais, šiemet URM paprastosios išlaidos, įskaitant darbo užmokestį, lyginant su 2008 m. sumažėjo 17 proc. Kitąmet jos mažinamos dar 7,7 proc., o lyginant su praėjusiais metais, maždaug ketvirčiu. Resursai diplomatiniam atstovavimui mažėja penktadaliu.

Anot užsienio reikalų ministro Vygaudo Ušacko, taupyti žadama ne uždarant ambasadas, o kitaip veržiantis diržus. Pavyzdžiui, lėšos komandiruotėms mažinamos 38 proc., transportui – 36 proc. (vietoj 143 automobilių užsienyje palikta 115), ryšiams – 32 proc., darbo užmokesčio bazė – 8 proc., užsienyje dirbantiems diplomatams mokamos kompensacijos – 12 proc.

Penktadaliu mažinamas patalpų nuomos koeficientas. „Ėmėmės turto valdymo optimizavimo – jei atstovybėse yra tinkamos patalpos, ambasadoriai iš rezidencijų persikėlė ar persikels į jas“, - tvirtino V. Ušackas.

Dabar jau baigęs darbą Kijeve ambasadorius Algirdas Kumža rugpjūtį iš rezidencijos persikėlė į butą ambasadoje, jo pavyzdžiu pasekė ir ambasadorius Taline Juozas Bernatonis. Nuo sausio į ambasadose įrengtus butus turėtų persikelti ambasadoriai Egipte, Čekijoje. Ambasadorius Vengrijoje Renatas Juška esą gyvena ir dirba tose pačiose patalpose.

Vytautas Ališauskas
Kolegų likimas laukia ir pernai ambasadoriauti Vatikane pradėjusio filosofo, kuris, žiniasklaidos teigimu, buto Romos centre nuomai kas mėnesį išleisdavo per 3 tūkst. eurų (11 tūkst. Lt) valstybės pinigų. „V. Ališauską perkėlėme į darbines patalpas“, - DELFI sakė ministras.

Gali susieti su pralaimėtais rinkimais į UNESCO vadovus?

Seimo Užsienio reikalų komiteto vadovo konservatoriaus-krikdemo A. Ažubalio įsitikinimu, sunkmečiu ambasadų uždarymas yra „tikrai ne išeitis“. „Jokiu būdu ne“, - DELFI sakė parlamentaras, paklaustas, ar taupant nevertėtų atsisakyti daugiau diplomatinių atstovybių – esą tokio sprendimo žala būtų didesnė, nei sutaupytų pinigų vertė.

A. Ažubaliui nesuprantamas atrodo sprendimas uždaryti atstovybę prie UNESCO: „Turime skaudulį, esame labai delikačioje situacijoje: yra (naftos telkinys) D-6, Kuršių nerija, kurią dalijamės su Rusijos Federacija. Jei norime ateityje dalyvauti Europos kultūros politikoje, jei mums rūpi parama, žeminti mūsų atstovavimo lygio nebuvo būtina.“

Pasak komiteto pirmininko, užsienyje gali susidaryti įspūdis, kad atšaukti I. Marčiulionytę nuspręsta, kai ši nebuvo išrinkta UNESCO vadove: „Daugelio Europos politikų tai gali būti siejama su vaikiškomis ambicijomis: nedavėte žaislo, tai einu iš smėlio dėžės. Atidaryti ambasadą lengva, o uždaryti be mažesnių ar didesnių nuostolių sunkiau.“