Šį sprendimą ministras aiškina šeiminėmis aplinkybėmis.

„Noriu padėkoti visam ministerijos kolektyvui už tai, kad bendromis pastangomis padėjome pamatus ilgalaikei žemės ūkio strategijai, kuri, tikiu, leis atgimti Lietuvos kaimui“, - pranešime spaudai cituojamas V. Jukna.

„Žemės ūkio ministro Vigilijaus Juknos apsisprendimas atsistatydinti man buvo staigmena. Esu patenkintas ministro darbu, jo kompetencija. Esu dėkingas už jo indėlį į žemės ūkio politikos sritį, tačiau atsisakyti pareigų yra paties ministro apsisprendimas“, - sako premjeras A. Butkevičius.

Ministro prašymą Vyriausybės vadovas ketina pasirašyti penktadienį. Bus ieškoma kito kandidato žemės ūkio ministro pareigoms užimti.

Seimo pirmininkė „darbietė“ Loreta Graužinienė dėkojo ministrui už „kompetentingai atliktą darbą, už puikų atstovavimą Lietuvai pirmininkavimo Europos Sąjungos Tarybai metu“.

Sulaukė kritikos iš Prezidentūros

V. Jukna buvo sulaukęs nemažai kritikos iš Prezidentūros. Prezidentė Dalia Grybauskaitė pareikalavo jo atsakomybės už pavaldinių skaidrumą. Tokią poziciją po prezidentės ir žemės ūkio sektorių kuruojančio „darbiečio“ V. Juknos pokalbio perdavė prezidentės vyriausiasis patarėjas Nerijus Udrėnas.

„Prezidentė pažymėjo, kad Žemės ūkio ministerija yra viena iš tų ministerijų, dėl kurių veiklos skaidrumo ir politizavimo kyla daugiausiai problemų - viešojoje erdvėje reiškiamos abejonės dėl galimai neskaidriai skirstomos Europos Sąjungos (ES) paramos ir žvejybos kvotų, nesąžiningų konkursų į ministerijai pavaldžių įmonių vadovų postus, su politikais susijusių įmonių protegavimo“, - po susitikimo žiniasklaidai sakė N. Udrėnas.

Iš karto po susitikimo su prezidente V. Jukna neatmetė atsistatydinimo galimybės.

Tuo tarpu premjeras A. Butkevičius yra išreiškęs pasitikėjimą žemės ūkio ministru.

„Žemės ūkio ministru aš pasitikiu. Kada mes teiksime ministrų sąrašą, kol kas yra visi numatyti, kad jie tame sąraše bus, ir jie bus pateikti“, - yra sakęs A. Butkevičius.

Pasitraukimas su prezidentės kritika nesusijęs?

V. Juknos atstovė spaudai Jolanta Butkevičienė teigė, kad ministro atsistatydinimas nesusijęs su prezidentės ministerijai išsakyta kritika: „Visiškai nesusiję“.

Premjero patarėja E. Butkutė-Lazdauskienė sakė, kad premjeras V.Juknos atsistatydinimo prašymą gavo trečiadienį. Tačiau kadangi premjeras jau išvyko į Klaipėdą, kur ketvirtadienį posėdžiaus SGD terminalo statybos priežiūroskomiteto posėdis, tai pareiškimą jis tikriausiai pasirašys penktadienį.

A. Butkevičius per savo atstovę pakartojo esą patenkintas V. Juknos darbu.

Turėjo teisintis

Kaip žinoma, prezidentė D. Grybauskaitė praėjusią savaitę pareiškė, kad netvirtins ministrų, kurie neatleis vadinamajame „juodajame sąraše“ esančių viceministrų. Birželio viduryje dėl informacijos, esą dirba neskaidriai, atsistatydino žemės ūkio viceministras „darbietis“ Rytis Šatkauskas – taip jis siekė, kad būtų atliktas tyrimas dėl jo veiklos.

Ministerija taip pat turėjo teisintis, kai balandį Seimo narės „darbietės“ Vitalijos Vonžutaitės vyras Sergejus Fedotovas laimėjo Valstybinės augalininkystės tarnybos (VAT) vadovo konkursą.

Žvejams ir Specialiųjų tyrimų tarnybai įtarimų buvo sukėlusi ir ministro patvirtinta žvejybos kvotų tvarka. Ginčas tarp žvejų ir Žemės ūkio ministerijos kilo pernai kovą, kai ministras pasirašė įsakymą, kuriuo kvotos skirstomos pagal paskutinių 6 metų, o ne trejų, kaip iki tol, sugautų žuvų kiekį.

STT praėjusių metų pabaigoje paskelbė, kad žvejybos kvotų skyrimo tvarka palanki ilgiau žvejojančioms įmonėms. Anot STT, skirstant kvotas, atsižvelgiama tik į vieną kriterijų - per šešerius metus įmonės sugautą žuvų kiekį, todėl ilgiau žvejojančios įmonės visada gaus daugiau kvotų.