Gynybos paramos fondo vadovas, atsargos pulkininkas Vaidotas Malinionis, laidoje paklaustas apie tolesnius Rusijos prezidento Vladimiro Putino ir jo generolų planus teigė, kad karas Ukrainos teritorijoje jau yra pralaimėtas.

„Karinėje Ukrainos teritorijoje karas jau yra pralaimėtas. Čia tik laiko klausimas, kada ukrainiečiai atsiims tas teritorijas, kurias jie turėjo iki vasario 24 dienos. Kai kurių ekspertų teigimu, per porą mėnesių jie tai padarys. O iki vasaros ir Krymą atsiims.

Bet Ukrainai gal ir galima dar pralaimėti, bet Rusijos lyderiams pralaimėti negalima. Nes tai yra iš esmės, ne tik savo pozicijų praradimas, bet ir gyvybės praradimas. Todėl jie yra įspausti į kampą. Ir aš manyčiau, kad tie gąsdinimai, manevravimai ir to paties Aliaksandro Lukašenkos įtraukimai į karą tik didės“, – sakė V. Malinionis.

Jo teigimu, Baltarusija į karą įsitraukti nenori, bet tokia galimybė išlieka.

„A. Lukašenka, manau, kad tikrai nenori įsitraukti į karą. Jis gi puikiai supranta, kad Rusija gauna į kaulus. Ir kas norėtų prisidėti prie tų, kurie pralaimi karą? Mes matome, kad A. Lukašenka manevruoja“, – Delfi laidoje „Iš esmės“ sakė atsargos pulkininkas V. Malinionis.

Laidos pašnekovas teigė, jog svertų paveikti A. Lukašenka Rusija turi.

„Jis žaidžia, lyg ir mobilizaciją kažkokią bandė paskelbti, bet realiai ji nevyksta. Įvyko tik surašymo patikrinimas. Jie ten laiko bataliono dydžio pajėgas prie Ukrainos ir Baltarusijos sienų. Bet tikslas yra prevenciškai – jeigu ukrainiečiai sugalvotų pulti Baltarusiją.

Bet man atrodo, kad šiai dienai tokios grėsmės nėra, kad Baltarusija įsitrauktų. Tačiau tikimybė, kad gali priversti (įsitraukti į karą, aut. p.) šiokia tokia yra. Nes V. Putinas greičiausiai turi svertų, kaip paveikti A. Lukašenką.

Bet žiūrint į visą jo manevravimą nuo karo pradžios, vis atrodo, kad jis bando imituoti, kad kažką realiai daro, pateikti V. Putinui kaip kažkokį įsitraukimą, gal negebėjimą. Jis niekam nepasako ne, bet realiai kol kas nieko tokio pavojingo nėra padaręs“, – teigė atsargos pulkininkas V. Malinionis.

Visgi, Ukrainoje šiuo metu esantis Mykolo Romerio universiteto (MRU) politologas, LRT bendradarbis Alvydas Medalinskas teigė, jog nėra toks optimistiškas dėl karo Ukrainoje pabaigos.

„Taip, mūšio lauke ukrainiečiams dabar buvo pavykę perimti iniciatyvą. Bet ta situacija, kurią juntu, kai 40 procentų Ukrainos energetikos objektų yra sudaužyta, tai Ukrainos gyvenimą daro labai sudėtingą“, – Delfi laidoje „Iš esmės“ sakė politologas A. Medalinskas.

Visą Delfi laidą „Iš esmės“ stebėkite nuo 17 valandos.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)