V. Malinionis kalbėjo, jog Kremlius gali bandyti pasiekti savotišką „pergalę“ Moldovoje.

„Kadangi Rusijai Ukrainoje neypatingai gerai sekasi, Moldova, nebūdama nei NATO, nei ES valstybė, galbūt irgi yra tam tikras taikinys, kad pasiektų kažkokią pergalę. Tokia grėsmė yra. Bet tai reikėtų galvoti, kad yra tiek NATO, tiek ir kaimyninių valstybių, ypatingai, Rumunijos pozicija aiškesnė ir parama didesnė. Neatmetu, tokia rizika yra reali“, – sakė V. Malinionis.

Jis teigė, jog Kremliaus planai įvykdyti politinį perversmą Moldovoje būt daug pigesnė pergalė nei realus karas.

„Perversmas nėra kažkokia tiesioginė karinė intervencija, tai yra suorganizuotas sukilimas, perversmas. Kurio pasekoje, naudojant kažkokias penktąsias kolonas, ar savo žmones, galima tai pasiekti. Perversmas yra žymiai pigesnė pergalė nei karas. Jeigu Rusija įžvelgia tokią galimybę, gali būti, kad jie bandys tai padaryti“, – LNK eteryje kalbėjo atsargos pulkininkas V. Malinionis.

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas pirmadienį patikino, jog didelio masto Rusijos puolimas Ukrainoje jau prasidėjo. Atsargos pulkininkas V. Malinionis LNK sakė, kad tiek Ukraina, tiek ir Rusija ruošiasi puolimui.

„Greičiausiai Rusija jau pradėjo puolimą. Ir Rusijos pusė, ko turi, tai neribotus kiekius žmogiškosios jėgos resursų. Bet neturi tinkamo aprūpinimo, tokio, kokį turi vakarai ir gauna Ukraina.

Tai dabar jie bando užimti Donecko sritį. Šiai dienai mes kol kas negalime pasakyti, kad kažkoks judėjimas fronte vyksta. Atrodo, kad puolimas vyksta kokiomis keturiomis kryptimis, maži miesteliai. (...) Bet kažkokių pasiekimų operaciniame, strateginiame lygmenyje tikrai nesimato, taktinių pasiekimų yra. Bet iš esmės tai yra stumdymasis vietoje“, – situaciją vertino atsargos pulkininkas V. Malinionis.

Karas Ukrainoje

Jis taip pat LNK eteryje įvardijo, kodėl dabar skuba Rusija.

„Jie supranta, kad ta vakarų parama ateina. Ir tankai, atrodo, ateina. (…) Dar jau kalbos prasidėjo apie kovinius lėktuvus, su kuriais ukrainiečiai tikrai gali padaryti skirtumą. Tai dabar ukrainiečiams reikia alinti Rusiją, kiek tik yra įmanoma. Kad jeigu net jie įgis kažkokius teritorinius laimėjimus, kad jų nuostoliai būtų milžiniški. O tai jau ir vyksta – juk pasiekti nauji rekordai per parą žuvusių Rusijos karių.

Tai rodo, kad intensyvumas didėja ir Rusija nesiskaito su savo žmogiškąja galia – gyvybėmis. Ir dar svarbu ukrainiečiams pasiruošti puolimui pavasarį arba ankstyvą vasarą.

O Rusijai, jei ir toliau tokie nuostoliai bus, jiems reikės pereiti prie gynybinių veiksmų organizavimo“, – kalbėjo V. Malinionis.

Visą LNK pokalbį su V. Malinioniu žiūrėkite čia: