A. Navys teigė, jog Kremlius visomis išgalėmis bando pasaulį įtikinti, kad branduolinį ginklą ji gali ir ruošiasi panaudoti.

„Visų pirma reikia, matyt, sieti branduolinę Rusijos retoriką su staiga suaktyvėjusia tiek su vadinama Rusijos opozicine žiniasklaida, tiek ir su Kremliaus ruporais, taip pat aktyvuotais. Arba su žmonėmis, kurie tikrai dirba trolių fabrikui, arba nelabai supranta, ką jie šneka.

Ką noriu pasakyti – Kremlius stengiasi visais įmanomais būdais įrodyti, kad režimo vadų gąsdinimais, branduolinis teroras yra labai rimtas. Ir kad iš tiesų Rusija rengiasi ir panaudos branduolinį ginklą, jei tik reikės.

Manyčiau, kad neatmetant tokios galimybės, visgi, Rusija yra teroristinė valstybė, kuri jau ne tik grasino, bet ir įvykdė keletą teroristinių aktų, paskutinis – ne jos teritorijoje“, – LNK sakė A. Navys.

Jis teigė, jog ne veltui JAV pareigūnai yra įspėję apie tokio Rusijos veiksmo pasekmes. Ir todėl jis galvoja, kad jei Rusija ir pasiryš naudoti branduolinį ginklą, stengsis padaryti taip, kad nebūtų akivaizdu, jog tai jos darbas.

„Jos iš tiesų bus katastrofiškos. Yra įspėtas ne tik V. Putinas, bet ir kiti Kremliaus režimo atstovai. Todėl aš manyčiau, kad Kremlius nesiryš panaudoti tiesiogiai taktinio branduolinio ginklo taip, kad akivaizdžiai būtų galima suprasti, jog tai padarė Rusija“, – svarstė LNK pašnekovas A. Navys.

Specialiųjų operacijų atsargos karininkas A. Navys kalbėjo, jog Kremliaus režimas gali naudotis ir diversijomis branduoliniuose ar kituose objektuose.

„Ir taip iššaukti kažkokias avarijas, kurios turėtų tikrai rimtas pasekmes“, – kalbėjo A. Navys.

Jis kalbėjo, jog JAV žvalgybos pareiškimai yra itin patikimi ir reikšmingi.

„Kol kas nerimauti nėra dėl ko. JAV ore laiko savo žvalgybinius lėktuvus, dirba NATO išankstinio žvalgybinio perspėjimo sistema – tikrai, jeigu kažkokie signalai (apie galimą branduolinio ginklo panaudojimą, aut. p.) pasirodytų, tai tikrai apie tai sužinotume.

Bet visų pirma sužinotų Rusija – nes pirmas dalykas, ką tokiu atveju daro NATO valstybių vadovai – skambina Kremliui ir praneša apie tai, kad jie mato, žino, ragino to nedaryti“, – LNK sakė A. Navys.

„Caro bombos“ kūrimas ir testavimas

Visgi, „protingos valstybės ruošiasi blogiausiam“, sakė A. Navys.

„Mes negalime ramiai sakyti, kad to tikrai nebus. Turint galvoje, kad Maskvoje režimas yra įspraustas į kampą.

Praktiškai jau dabar aišku, kad visuose Ukrainos fronto ruožuose, Rusijos okupacinės pajėgos gauna į kaulus. Ir, be abejo, režimas turi du pasirinkimus: pabandyti paskutinę kortą, puikiai suprasdami, kad tai veda į susinaikinimą, arba tiesiog artimiausiu metu pripažinti pralaimėjimą, pakeisti V. Putiną ir išvesti savo likusius dalinius iš Ukrainos.

Ir bandyti kažkaip susireguliuoti savo valstybės gyvenimą į ateitį“, – LNK sakė A. Navys

Visą LNK pokalbį su A. Naviu žiūrėkite čia: