Pateikiame paprastus ir aiškius atsakymus į penkis dažniausiai gyventojų pateikiamus klausimus, susijusius su mokesčių reforma, rašoma „Sodros“ pranešime spaudai.

1. Mokesčius sujungs, ar nesumažės mano atlyginimas į rankas?

Atlyginimas, kurį gaunate į rankas, dėl mokesčių sujungimo negali sumažėti.
Sujungiant darbdavio ir darbuotojo mokamus mokesčius, gyventojų atlyginimas „ant popieriaus“ turi išaugti 1,289 karto. Gaunama suma „į rankas“ dėl to nesikeis arba padidės dėl neapmokestinamųjų pajamų dydžio (NPD) plėtros.

2. Kodėl socialinio draudimo išmokos procentais mažėja? Ar sumažės ir jų dydis?

Ligos, motinystės, tėvystės, vaiko priežiūros, nedarbo išmokos „į rankas“ nemažės.

Dėl nuo 2019 m. „ant popieriaus“ didėjančio atlyginimo (jis turi išaugti 1,289 karto), keičiama tik procentinė socialinio draudimo išmokų išraiška. O „į rankas“ išmokos, kaip ir atlyginimai, nemažėja.
Pavyzdžiui, pasirinkusi vienų metų trukmės vaiko priežiūros atostogas, mama šiandien turi teisę gauti 100 proc. kompensuojamo (buvusio) uždarbio dydžio išmokas.

Jei atlyginimas „ant popieriaus“ buvo 1000 eurų, tuomet „į rankas“ išmoka šiandien siekia 790 eurų, nes nuo išmokų atskaitoma 15 proc. gyventojų pajamų mokesčio (GPM) ir 6 proc. privalomojo sveikatos draudimo įmokų.

Po reformos vaiko priežiūros išmoka, kai vaikas prižiūrimas vienus metus, procentais sudarys nebe 100 proc. kompensuojamo uždarbio dydžio, bet 77,58 proc. Nuo 1289 eurų „ant popieriaus“ atskaičius GPM ir sveikatos draudimo įmokas tai bus tie patys 790 eurų „į rankas“.

3. Kokios procentais bus motinystės, ligos, nedarbo išmokos po pertvarkos?

Nuo 2019 m. sujungus darbuotojo ir darbdavio mokesčius ir darbuotojų atlyginimams „ant popieriaus“ padidėjus 1,289 karto, keičiama procentinė „Sodros“ išmokų išraiška. Lentelėje rasite socialinio draudimo išmokų dydžius nuo 2019 m.

„Sodra“ atsako į dažniausiai užduodamus klausimus

Išmokų mokėjimo tvarka, stažo reikalavimai, išmokų, gaunamų „į rankas“, dydis liks tokie pat, kaip ir iki šiol.

4. Šiuo metu auginu vaiką ir laukiuosi, bet vaikelis gims kitąmet. Kaip bus skaičiuojama motinystės ir vaiko priežiūros išmoka – juk atlyginimas „ant popieriaus“ šiemet gerokai mažesnis nei kitąmet?

Jei teisę į motinystės ar vaiko priežiūros išmoką įgysite 2019-aisiais, išmoka (kaip ir dabar) bus skaičiuojama vertinant per pastaruosius 12 mėnesių (atmetus paskutinį mėnesį prieš teisės į išmoką atsiradimą) turėtas pajamas. Na, o 2018 m., iki darbuotojo ir darbdavio mokesčių sujungimo, gautos pajamos bus dar padaugintos iš 1,289.

Pavyzdžiui, teisę į motinystės išmoką įgysite 2019 m. balandį. Jūsų atlyginimas „ant popieriaus“ šiemet buvo 1 000 eurų. Tuomet draudžiamosios pajamos, pagal kurias bus apskaičiuojama motinystės išmoka atrodys taip:

„Sodra“ atsako į dažniausiai užduodamus klausimus

5. Kaip bus apskaičiuojama ligos išmoka? Ar ji nesumažės?

Išmoka nesumažės ir bus apskaičiuojama taip pat, kaip ir dabar. Jei į 3 mėnesių laikotarpį, pagal kurį skaičiuojama išmoka, pateks mėnesiai iš 2018 m. – tuo metu turėtos draudžiamosios pajamos bus padaugintos iš 1,289.

Beje, naudinga žinoti, kad norint ateityje ligos išmokas gauti automatiškai, be papildomų prašymų, „Sodros“ asmeninėje paskyroje gyventojui galima užpildyti neterminuotą prašymą.