Seimo nario teigimu, toks Baltarusijos elgesys turi būti vadinamas „valstybinio terorizmo aktu“.

„Mes jį taip ir įvardijame“, – laidoje sakė Ž. Pavilionis.

Jis teigė, kad tokius Baltarusijos veiksmus taip pat valstybinių terorizmo aktu vadina JAV Senato, Jungtinės Karalystės bendruomenių rūmų, Vokietijos Bundestago, Čekijos, Lenkijos ir Baltijos šalių pareiškimai.

Parlamentaras išvardijo žingsnius, kuriuos reikia žengti artimiausiu metu.

„Atsakas privalo būti, bet koks atsakas? Tai visų pirma – tarptautinis tyrimas, kurį turėtų inicijuoti tarptautinė aviacijos agentūra, apie tai kalbėjo šią naktį ir JAV valstybės sekretorius Anthony Blinkenas. O tol, kol bus vykdomas tyrimas mes raginame mūsų sąjungininkus uždaryti Baltarusijos erdvę civiliniams orlaiviams ir kitiems orlaiviams, kurie skrenda į arba iš Baltarusijos, bei kreipėmės į savo sąjungininkus Vakaruose, svarstyti sankcijų paketus“, – laidoje sakė politikas.

Į Vilnių iš Atėnų skridęs „Ryanair“ lėktuvas buvo priverstas nusileisti Minske

Jis kalbėjo, jog ketvirtas sankcijų paketas buvo atidėliojamas, dar nėra priimtas.

„Manau, kad mes turime visu griežtumu priimti jį. Taip, kad režimas suprastų, jog mes negalime nereaguoti“, – teigė Ž. Pavilionis.

Seimo narys teigė, jog šis agresijos aktas galėjo baigtis tragiškai.

Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Ž. Pavilionis tikino, kad geriausias atsakas būtų visos Vakarų bendruomenės.

„Mes jau taikome ir taikysime nacionalines sankcijas. Kaip jau minėjau, geriausias atsakas būtų visos Vakarų bendruomenės. Įsivaizduokite, jei visa Europos Sąjunga (ES) priimtų mūsų siūlymą uždaryti Baltarusijos erdvę, tai būtų didžiulis dalykas. Lygiai taip pat, jei priimtų mūsų siūlymas ir svarstymus dėl gilesnių ekonominių sankcijų. Savo ruožtu kalbėsimės su savo kolegomis Berlyne, pats vyksiu į Berlyną su Baltijos šalių užsienio reikalų komitetų pirmininkais, dėl tokių dalykų kaip „Nord Stream“.

Turime suprasti, kad tas terorizmo aktas tikrai buvo įvykdytas su Rusijos žinia ir, tikėtina, palaiminimu. Aiškinsimės, kas yra tie mįslingi 4 asmenys, kurie dingo Minske. Bet labai tikėtina, kad tai buvo specialiųjų tarnybų žmonės. Ir ne vieną atvejį matėme, kai specialiosios tarnybos vykdė tikrai grėsmingas operacijas mūsų teritorijose. Ir manau, kad šis atvejis pasitvirtins“, – laidoje „Delfi rytas“ teigė Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Ž. Pavilionis.

Ramanas Pratasevičius

Seimo narys aiškino, jog būtina galvoti ir apie R. Pratasevičių ir jo likimą, ne tik apie grėsmę išgyvenusius lietuvius minėtame lėktuve.

„Tie incidentai oro erdvėje, kaip žinia, kartais labai liūdnai baigdavosi. Ir kadangi tame lėktuve buvo ne tik Lietuvos, bet ir nemažai Vakarų šalių piliečių, jų gyvybėms grėsė pavojus. Aš manau, kad reakcija bus adekvati. (…) Negalvokime taip egoistiškai, ne tik apie savo šalies piliečius galvokime. Bet ir apie tuos piliečius, kurie yra suimti – R. Pratasevičius, jam gresia net mirties bausmė, gal šiuo metu jis kankinamas“, – prognozavo jis.

Ž. Pavilionis teigė, jog reikia nustoti flirtuoti.

„Manau, kad mes turime veikti visi, kad baigtųsi vien tik žodžiai, būtų įvestos tikros ekonominės sankcijos, priimti rimti sprendimai dėl oro erdvės uždarymo. Ir galų gale tokie jautrūs sprendimai kaip „Nord stream“ ar Astravas, turi būti vykdomi. Turime baigti flirtuoti, užteks maitinti režimus mūsų mokesčių mokėtojų pinigais“, – laidoje „Delfi rytas“ sakė Seimo narys Ž. Pavilionis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (325)