Baudžiamąją bylą išnagrinėjęs teisėjas Jeugenijušas Jaglinskis paskelbė, kad J. Malinovskis ir E. Lukaševičius nuteisiami ne tik dėl viešosios tvarkos sutrikdymo, bet ir neapykantos kurstymo.

Už šias nusikalstamas veikas J. Malinovskiui skirta vienerių metų laisvės atėmimo bausmė. Ji buvo subendrinta su anksčiau paskirtu baudžiamuoju įsakymu ir skirta dviem mėnesiais ilgesnė bausmė, tačiau jos vykdymas atidėtas dvejiems metams. Bausmės atidėjimo laikotarpiu nuteistasis turės tęsti darbą arba mokytis, būti namuose nuo 23 iki 6 val., jeigu tai nesusiję su darbu ar lankymusi gydymo įstaigose.

Tuo metu E. Lukaševičiui skirta gerokai švelnesnė bausmė - laisvės apribojimas vieneriems metams. Prie šios bausmės pridėta kitu nuosprendžiu skirta bausmė, todėl jis nuteistas vienerių metų keturių mėnesių laisvės apribojimu. Bausmės metu jam nurodyta naktimis būti namuose, jis taip pat įpareigotas dalyvauti smurtinį elgesį draudžiančiose programose.

Be to, nuteistieji nukentėjusiajam privalės sumokėti 500 eurų neturtinei žalai atlyginti.

Po nuosprendžio paskelbimo nuteistieji sakė, kad dar pagalvos, ar nuosprendį skųs, tačiau patikino, jog nors ir buvo nuteisti, tačiau esą vis tiek pasiekė pergalę.

Kaip pabrėžė nuosprendį priėmęs teisėjas, kaltinamųjų kaltė buvo įrodyta byloje surinktais įrodymais, dėl gto nekyla jokių abejonių. Pasak teisėjo, liudytojai parodė, kad J. Malinovskis neigiamai reaguoja į kitos rasės asmenis, o teisme pareiškė, jog nukentėjusysis yra provokatorius, nes per Kovo 11-osios eitynes ėjo su plakatu „Lietuva – visiems“, tuo metu nuteistieji „Lietuva – lietuviams“.

„Mes vis tiek laimėjome, mes esame nugalėtojai šioje byloje, nukentėjusysis turbūt tikėjosi, kad pateksime į pataisos namus, matyt, jis turėjo kažkokį tikslą, o mes liekame laisvėje – laisvėje lietuviai ir turi likti“, – po nuosprendžio sakė J. Malinovskis.

Jis teigė, kad dirba ir sumokės ekvadoriečiui teismo priteistus pinigus: „Aš už suduotą antausį galėjau ir tūkstantį eurų duoti, jeigu jis mūsų daugiau neprovokuos.“

Vis dėlto, J. Malinovskis mano, kad net nepagrįstai buvo nuteistas už nesantaikos kurstymą. „Jeigu būtų lietuvis, narkomanas, vis tiek būčiau sudavęs antausį, tai nebuvo rasinis dalykas, man atrodo, kad F. Sanchezas negalėjo girdėti „Lietuva lietuviams“, nes jis buvo su ausinukais – apskritai, jis buvo provokatorius, čia nebuvo esmė tautybė“, – teigė jis.

Tuo metu F. Sanchezo interesams teisme atstovavusi advokato padėjėja Evelina Dobrovolska sakė, kad šioje byloje yra svarbiausia, jog teismas pripažino, kad tai nebuvo ne tik viešosios tvarkos pažeidimas, bet ir tai padaryta dėl rasės.

J. Malinovskį teismas anksčiau yra pripažinęs kaltu dėl Vilniaus Rasų kapinėse išniekinto Lenkijos maršalo Jozefo Pilsudskio širdies ir jo motinos kapo paminklo.

Bylos duomenimis, Vilniuje gyvenantis ekvadortietis F. Sanchezas buvo užpultas praėjusių metų liepos 19 dieną sostinės Antakalnio rajone, P. Vileišio stotelėje – pamatę užsienietį užpuolikai jį ėmė mušti, šaukdami „Lietuva – lietuviams“. Taip jie teigė reagavę į anksčiau per vieną mitingą ekvadoriečio laikytą plakatą „Lietuva – visiems“.

Baudžiamojon atsakomybėn patraukti jaunuoliai vėliau teisme sakė, kad erkvadorietis neturi teisės Lietuvoje reikšti savo nuomonės, nes čia yra tik svečias.

Dėl viešosios tvarkos sutrikdymo ir neapykantos kurstymo teisiamas J. Malinovskis pripažino kaltę, tuo metu E. Lukaševičius neigė.

Fabianas Sanchezas
Anksčiau J. Malinovskis buvo teisiamas dėl J. Pilsudskio kapo paminklo išniekinimo. Tada jaunuolis aiškino, taip tenorėjo atkreipti visuomenės dėmesį į Lietuvos lenkų rinkimų akcijos pirmininko Valdemaro Tomaševskio vykdomą politiką.

„Nepritariu jo politinėms pažiūroms, man nepatinka, kad V. Tomaševskis iš Vilniaus bando padaryti Lenkiją“, – policijos tyrėjams per apklausą pareiškė J. Malinovskis. Jis su bičiuliu buvo nuteisti dėl kapo ir viešosios pagarbos vietos dėl nacionalinių motyvų išniekinimo.

Bylos duomenimis nustatyta, kad dar 2012 m. lapkričio mėnesį J. Malinovskis su draugu Rasų kapinėse, ant sienos prie J. Pilsudskio širdies ir jo motinos kapo paminklo pakabino audeklą, ant kurio markeriu užrašė „Tomaševski, nustok kenkti Lietuvai arba – tavo vieta čia!“.

Be to, jie prie kapo padėjo kartoninę dėžę, ant kurios užrašė užrašus: „TNT“, „Atsargiai –bomba“, „Lenkai mirs“ ir „Kvieskit mentus“.

Per apklausą J. Malinovskis pabrėžė, kad pats yra Lietuvos lenkas, tačiau ne toks, kaip kiti: „Dar mokydamasis mokykloje gerbiau Lietuvą, savo šalį, dėl to manęs labai nemėgo lenkų moksleiviai, nes būdamas lenku palaikiau lietuvius. Mokykloje lenkai visą laiką pyko ant lietuvių, mane kelis kartus buvo sumušę, tyčiojosi, todėl nutariau ir aš pajuokauti.“

Vyras pasakojo, kad namuose ant paklodės užrašė V. Tomaševskiui skirtus žodžius, o ant dėžių prirašė įvairių užrašų – taip norėjo atkreipti žiniasklaidos dėmesį bei viešai išreikšti savo nuomonę. Tačiau, kaip pažymėjo jis, jokio nusistatymo prieš tarpukario Lenkijos maršalą, vadovavusį Vilniaus krašto okupacijai, neturėjo ir apie tai net negalvojo.

„Dabar suprantu, kad vaikiškai pasielgiau, kai tą paklodę pakabinau ant paminklo, – sakė J. Malinovskis. – Taip greičiausiai pasielgiau iš pykčio, matyt, išlindo senos nuoskaudos dėl mokykloje patirtų patyčių.“

Baudžiamojon atsakomybėn patrauktas vyras taip pat patikino, kad pyksta ne ant visų lenkų tautybės žmonių – jam nepatinka tik tie, kurie mėgsta viešai reikštis.

„Nemgėstu V. Tomaševskio ir jo partijos, nepritariu jo politinėms pažiūroms, norėjau jį tik pagąsdinti, – sakė J. Malinovskis. – Kai kurie mano draugai iš dalies palaiko tokias mano pažiūras, bet mes savo nuomonę dažniausiai išreiškiame tik internete.“

Jis taip pat patikino, kad neapykantos lenkams nejaučia, tačiau jam nepatinka į Vilniaus gatves išeinantys lenkų nacionalistai. Paklaustas, kodėl savo nuomonę nutarė išreikšti būtent prie J. Pilsudskio paminklo, J. Malinovskis sakė: „Pats esu lenkas, norėjau, kad tai sužinotų V. Tomaševskis, man nepatinka, kad jis iš Vilniaus bando padaryti Lenkiją. Norėjau jį tik pagąsdinti.“

„Esu Lietuvos patriotas, nepriklausau jokiai grupuotei, esu futbolo fanatas, – policijoje neslėpė baudžiamojon atsakomybėn patrauktas vyras. – Lenkų tautybės žmonėms nieko blogo nelinkiu, pats esu lenkas, šiandien suprantu, kad tuos žodžius apie lenkus parašiau neapgalvotai, o J. Pilsudskio kapo išniekinti nenorėjau, veiksmai buvo nukreipti daugiau pieš V. Tomaševskį.“