„Man labai džiugu, kad šiandien jau atskiros sutuoktinių atostogos jau nebėra matomos, kaip kažkoks negatyvus dalykas. Juk kiekvienas turime savo pomėgius, ir į juos gilintis, tobulinti, dažnai geriausias būdas yra per atostogas“, - sakė agentūros „Estravel Vilnius“ generalinė direktorė Žydrė Gavelienė.

Kelionių agentūros vadovė pastebėjo, kad daug dirbantys žmonės dažnai bent vienas iš savo metinių atostogų paskiria savo asmeniniams pomėgiams.

„Aš išvesčiau tiesiąją tarp tų žmonių, kurie yra užsiėmę, kuriems jų darbas yra aistra, tai jie dalį atostogų leidžia su šeima, bet vienas iš jų paskiria savo pomėgiams tobulinti“, - teigė Ž. Gavelienė.

Kelionių agentūros vadovė pastebėjo, kad vykdami atostogauti vieni, vyrai daugiau renkasi vietas, kur jie gali aktyviai leisti laiką – važiuoti motociklais, lipti į kalnus, naudotis jėgos aitvarais, žvejoti.

Tuo tarpu moteris, pasak Ž. Gavelienės, labai svarbi estetika. „ Pradedant tuo, ką aš pažinsiu per meną, istoriją. Tai, kuo aš palepinsiu savo gomurį. Ir trečias dalykas, ar aš galiu kur nors aktyviai pasiplaukioti, ar pasinerti į spa malonumus, ar pasideginti saulėje, ir žinoma apsipirkinėjimas nėra svetimas“, – sakė ji.

Moterų ir vyrų pageidavimai skiriasi

Agentūros „Makalius“ vadovas Rimvydas Širvinskas teigė jau seniai pastebėjęs, kad moterų ir vyrų pageidavimai bei reikalavimai iš savo atostogų kelionės labai skiriasi, ir net jeigu jie keliauja kartu, kelionės tipas priklausys nuo to, kas atsakingas ją užsakyti.

„Kai kelionę užsako ir sprendimą priima moterys, dažniausiai tai būna atostogos su "viskas įskaičiuota" maitinimu, aukštesnės klasės viešbutis ir kelionės paketas, į kurį įtrauktos arba yra galimybė įtraukti ekskursijas - pamatyti, susipažinti su šalimi, apsipirkti“, - teigė R. Širvinskas.

Tuo metu atostogas užsakinėjantys vyrai, pasak jo, labai tikrina kainos ir kokybės santykį, jiems labai reikia rekomendacijų iš kelionių agento ir vieni sprendimo niekad nepriiminėja.

„Tiesą pasakius, toks jausmas, kad jeigu jie galėtų - atostogoms liktų namuose, kelionių stipriai nesureikšmina, labai pasitiki kelionių agentu“, - sakė R. Širvinskas.

Tad turint skirtingą požiūrį, pasak jo, vis daugėja porų, kurios bent kartą per metus atostogų išvyksta atskirai, o ir santykiams esą tai tikrai nepakenkia.

„Moterys derina poilsį su pažintimi: lieka prie "viskas įskaičiuota" varianto, arba kitaip sakant "viskuo pasirūpinta". Labai mėgsta kažką pamatyti, todėl ne veltui net 85 proc. keliautojų į pažintines keliones egzotinėse šalyse yra moterys“, - sakė R. Širviskas.

Kelionių agentūros „Makalius“ vadovo teigimu, mėgstama moterų kelionių kryptis labai priklauso nuo tendencijų.

„Dažnai yra sekama rekomendacijų, pasirodančių spaudoje iš visuomenės veikėjų, pavyzdžiui, žymių žmonių - jeigu kažkas giriasi atostogomis Balio saloje Indonezijoje, iškart padaugėja
užklausų būtent šia kryptimi iš moterų, taigi, atitinkamai padaugėja ir užsakymų. Balis yra šio sezono "TOP" kryptis. Praėjusiais metais karaliavo Šri Lanka, o iš artimesnių kelionių – Gruzija“, - pasakojo R. Širvinskas.

Jo teigimu, vyrai, keliaudami vieni, dažnai renkasi ne atostogas kurorte, bet didmiestyje, o taip pat mėgsta suderinti poilsį su savo pomėgiais.

„Tarkime, vyksta į "Formulė-1" varžybas Belgijoje, palaikyti savo mėgstamos futbolo komandos Madride ar Barselonoje, leidžiasi į žvejybos keliones Norvegijoje, Švedijoje ar egzotinėse šalyse, taip pat vyksta medžioti. Trumpai tariant, vyrams kelionės turi turėti tikslą, apibrėžtą iš anksto“, - pasakojo R. Širvinskas.