Antroji vasara su koronavirusu, antra – vis dar be laisvės. Lyg būtų negana varginančių kamščių keliuose, vairuotojai masiškai plūsta prie jūrų, šalys dar kas kartą kaitalioja pandeminius suvaržymus.

„Pasirinkome Kroatiją, nes esame čia buvę porą kartų, patiko. Neabejojame, kad ir šios atostogos bus geros“, – aiškino turistas iš Lenkijos.

Keliaujantys į Kroatiją ne ilsėtis prie baseino ar paplūdimyje, o į masinius koncertus nusivils. Be skiepų pažymėjimo galės burtis tik iki 50 žmonių. O iki 1000 žiūrovų leidžiama, jei visi pasiskiepiję ar parodė neigiamus testus.

Net ir muzika nutrūks vidurnaktį – ilgiau koncertuoti neleidžiama.

„Žinojome, kad bus sunku, bet negalvojame, kad bus taip sunku“, – aiškino koncertų organizatorius Kroatijoje.

Kroatijos Nacionalinis teatras šią vasarą rengia net pusšimtį pasirodymų šiuose vietose, bet jis ribojimų išvengė.

„Labai paisome ribojimų, sumažinome žiūrovų skaičių, jiems tenka matuotis temperatūrą, dezinfekuoti rankas, prisijungti prie lankytojų registro, laikytis saugaus atstumu. Mes mažos rizikos grupėje“, – sakė teatro atstovas.

Sudie ir šėlsmui naktiniuose klubuose. Adrijos pakrantėje jie turi užverti duris.

„Tikėjomės, jog pusei gyventojų pasiskiepijus grįšime prie įprasto gyvenimo, kaip ir žadėjo mums valdžia. Bet ir vėl mes, klubai negalime dirbti“, – sakė naktinio klubo atstovas.

Nors skiepą gavo pusė kroatų ir apie 36 procentus juodkalniečių, valdžia teigia, kad to toli gražu nepakanka.

Be to, pasak politikų, šie įvesti ribojimai ne tokie jau ir drakoniški.

„Mūsų griežtos priemonės švelniausios iš švelniausių, nei yra įvedusios kitos šalys“, – aiškino Kroatijos vidaus reikalų ministras Davor Božinovič.

Pagausėjus COVID–19 atvejų ir plintant delta atmainai, kalnuotoji Juodkalnija taip pat bus ne itin svetinga. Čia irgi jokių naktinių klubų – šalys griežtina ir atvykimo taisykles britams bei rusams.