Nors sutuoktinių kelionė, pragyvenimo išlaidos kongreso metu ir vėlesnės atostogos apmokėtos iš jų pačių kišenės, tačiau Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) paprastai nerekomenduoja politikams ir valstybės tarnautojams vykti į komandiruotę, kuri sutampa su atostogomis, mat tai gali būti laikoma taupymu kelionės bilietui arba naudojimusi tarnybine padėtimi asmeniniais tikslais.

Vyko į kongresą

Ričardas Malinauskas, LSA nuotr.
Į pasaulinės vietos ir regionų valdžių sąjungos UCLG (angl. United Cities and Local Governments), Trečiąjį pasaulinį kongresą, vykstantį lapkričio 16-21 d. Išvyko Lietuvos savivaldybių asociacijos prezidentas, Druskininkų savivaldybės meras Ričardas Malinauskas, asociacijos viceprezidentai- Pagėgių savivaldybės meras Virginijus Komskis ir Alytaus rajono savivaldybės meras Algirdas Vrubliauskas bei asociacijos direktorė Roma Žakaitienė.
Roma Žakaitienė
Kongresas vyko iki lapkričio 20 d., bet trys iš keturių politikų viešnagę Meksikoje nutarė pratęsti ir kartu su atvykusiais sutuoktiniais likti šioje šalyje kiek ilgėliau. Pratęsti viešnagę iki lapkričio 25 d. panoro R. Malinauskas su žmona, V. Komskis su sutuoktine ir R. Žakaitienė su vyru, o A.Vrubliauskas į Lietuvą grįžo lapkričio 22 d.

Kaip DELFI pasakojo Lietuvos savivaldybių asociacijos patarėjas tarptautinių ryšių ir programų klausimais Arūnas Gražulis, visų trijų politikų sutuoktinių viešnagę ir kelionės išlaidas apmokėjo patys politikai arba jų antrosios pusės.

„Taip, jie iš tikrųjų į Meksiką vyko su sutuoktiniais, tačiau LSA apmokėjo tik bilietus į komandiruotę vykusiems asociacijos vadovams - R. Malinauskui, V. Komskiui ir R. Žakaitienei, o už sutuoktinių bilietus jie mokėjo patys“, - pasakojo A. Gražulis.

„Savivaldybių asociacija padengė jiems bilietus ir apgyvendinimo išlaidas, o pusę kainos už viešbutį ir bilietą už sutuoktinius apsimokėjo patys važiuojantieji“, - pridūrė pašnekovas.

Algirdas Vrubliauskas
Primenama, kad Lietuvos savivaldybių asociacijos nariai yra savivaldybės. Asociacijos turtą ir finansavimo šaltinius sudaro narių – savivaldybių – mokesčiai, valstybės ir savivaldybių biudžetų tiksliniai asignavimai, turtas, gautas kaip labdara, turtas, perduotas valdyti patikėjimo teise, skolintos lėšos ar kitas įstatymų tvarka įgytas turtas.

VTEK nerekomenduoja derinti komandiruočių ir atostogų

VTEK atstovas Gediminas Sakalauskas DELFI pasakojo, kad paprastai komisija nerekomenduoja savivaldybių politikams ar valstybės tarnautojams vykti į komandiruotes, kurios sutampa su atostogų pradžia ar pabaiga, nes tai gali būti laikoma asmeninių pinigų taupymu kelionės bilietui arba naudojimusi tarnybine padėtimi asmeniniais tikslais. Tačiau drauge jis pabrėžia, kad vieningos praktikos šiuo klausimu nėra.

„Bendras principas yra toks, kad to neturėtų būti. Mes rekomenduojame, kad nesutaptų, bet praktika yra įvairi, nes reikia iš karto nagrinėti tikslą, aplinkybes ir panašius dalykus“, - teigė G. Sakalauskas.

VTEK tinklapyje, grafoje „Piktnaudžiavimas tarnybinėmis komandiruotėmis“ rašoma, jog „komisija rekomenduoja nevykti į tarnybinę komandiruotę savo atostogų ir (ar) dalies jų (pradžios, pabaigos ar pan.) laiku, nes tai gali būti laikoma taupymu kelionės bilietui į vieną arba abi puses, t. y. valstybinėje tarnyboje dirbančio asmens naudojimusi tarnybine padėtimi savo asmeniniams tikslams“.

„Tokiomis aplinkybėmis neįmanoma visiškai išvengti regimybės, kad valstybės tarnyboje dirbantys asmenys piktnaudžiauja savo einamomis pareigomis ar bent jau turi tokią galimybę. Jei objektyviai nepavyksta išvengti tarnybinės komandiruotės ir asmeninių atostogų vietos ir laiko sutapimo, valstybinėje tarnyboje dirbantys asmenys už kelionės bilietus į abi puses turėtų susimokėti patys iš savo asmeninių lėšų, kad būtų galima išvengti visuomenei kylančių abejonių dėl tarnybinių komandiruočių tinkamumo (tikslingumo) ir racionalaus joms skiriamų lėšų panaudojimo“, - priduriama VTEK rekomendacijose.

DELFI primena, jog VTEK yra nutarusi, kad Vilniaus miesto meras Vilnius Navickas, tarnybinės komandiruotės Kanuose metu pasiėmęs porą dienų nemokamų atostogų ir išvykęs į Italiją, pasielgė neetiškai, tačiau interesų konflikto nesukėlė.

Tuomet buvo konstatuota, kad „dėl šios jo kelionės visuomenei galėjo kilti ir kilo abejonės, jog dėl minėtos komandiruotės ir V. Navickas gavo naudos – išvengė dalies savo planuotos asmeninės kelionės išlaidų“.