Perspėjimo sirenomis sistema pastaruoju metu yra atnaujinama. 2021 m. departamentas arčiausiai Astravo AE esančioms Vilniaus miesto, Vilniaus rajono, Šalčininkų ir Švenčionių rajonų savivaldybėms perdavė 7 mobiliąsias pastatomas ir 13 mobiliųjų automobilinių sirenų. Jas departamentas įsigijo vykdydamas valstybės investicijų projektą „Perspėjimo sirenomis sistemos įrengimas Astravo atominės elektrinės galimo poveikio zonoje“. Tolesnis šio projekto įgyvendinimas ir finansavimas vykdomas panaudojant EEB ir Norvegijos finansinio mechanizmo lėšas.

Pasak PAGD Civilinės saugos valdybos Gyventojų apsaugos organizavimo skyriaus viršininko Ernesto Trunovo, įgyvendinus šį projektą bus iš dalies modernizuota gyventojų perspėjimo sistema ir sudarytos prielaidos tolesnei jos plėtrai bei integracijai su kitomis sistemomis, bus išplėstas esamas sirenų tinklas ir iš esmės padidintas perspėjamų apie nelaimes gyventojų skaičius, sudarytos galimybės centralizuotai valdyti dalį perspėjimo sirenomis sistemos, o tai padės atsakingoms institucijoms efektyviau vykdyti gyventojų apsaugą.

„Įgyvendinus projektą numatoma įsigyti ne mažiau kaip 197 sirenas, kurios galės perspėti ne mažiau kaip 75 proc. gyventojų, gyvenančių gyvenamosiose vietovėse, patenkančiose į Baltarusijos Respublikos atominės elektrinės skubių apsaugomųjų veiksmų ir išplėstinio planavimo atstumą – iki 100 kilometrų poveikio zoną. Moderni perspėjimo sirenomis sistema bus įdiegta 17 savivaldybių. Sirenos savivaldybėms turėtų būti perduotos 2023 m. pabaigoje – 2024 m. pradžioje“, – PAGD pranešime cituojamas E. Trunovas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)