Tai numatančias Atmintinų dienų įstatymo pataisas įregistravęs Seimo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos narys Robertas Šarknickas ją siūlo minėti lapkričio 16 d.

Ši data pasirinkta atsižvelgiant į tai, kad Lietuvių daugiabalsės dainos – sutartinės – 2010 m. lapkričio 16 d. buvo įtrauktos į UNESCO Reprezentatyvųjį žmonijos nematerialaus kultūros paveldo sąrašą.

Anot R. Šarknicko, „lietuvių polifoninės dainos – sutartinės – tai lietuvių tradicinės muzikos fenomenas, itin sena polifonijos forma, atsiradusi dar iki Lietuvos krikšto“.

„Sutartinės – sinkretinis menas, atspindintis muzikos, teksto ir judesio ryšį. Sutartines daugiausia gieda moterys, instrumentinius kūrinius skudučiais, daudytėmis, kanklėmis ir kitais instrumentais atlieka ir vyrai. Choreografija nesudėtinga, judesiai saikingi, neretai iškilmingi: vaikščiojimas ratu, pora priešais porą ir panašiai. Europos muzikos teorijoje sutartinės laikomos paradoksu: disonansinių intervalų – sekundų – sąskambiai sukuria harmoniją.

Sutartinių principas yra mėgiamas šiuolaikinių lietuvių kompozitorių“,- sako R. Šarknickas.

Jeigu Seimas pritartų, lapkričio 16-oji būtų ne tik Tarptautinė tolerancijos diena, bet ir Lietuvių polifoninių dainų – sutartinių – diena.

„Smagu, kad sutartinės pagaliau vėl nuskambėjo ir dar stipriai nuskambės visoje Europoje, Eurovizijoje, kartu su daina ČIŪTO-TŪTO. Ačiū atlikėjai Monikai Linkytei ir sėkmės Eurovizijoje! Šios sėkmės taip pat tikimės ir Seime“,- sako R. Šarknickas.

Sutartinės – tai trečioji Lietuvos nematerialaus kultūros paveldo vertybė, įtraukta į UNESCO reprezentatyvų žmonijos nematerialaus kultūros paveldo sąrašą, kuriam taip pat priklauso kryždirbystė ir kryžių simbolika Lietuvoje bei dainų ir šokių švenčių tradicija Estijoje, Latvijoje ir Lietuvoje.

Kaip ELTA jau skelbė, balandžio 27 d. Seimas po pateikimo pritarė Seimo Pirmininkės Viktorijos Čmilytės-Nielsen inicijuotoms Atmintinų dienų įstatymo pataisoms. Parlamento vadovė siūlo vasario 27-ąją įtvirtinti kaip Pasaulinę nevyriausybinių organizacijų dieną. Į atmintinų dienų sąrašą ji taip pat siūlo įtraukti ir Nacionalinę emancipacijos dieną. Jeigu Seimas pritartų, ji būtų minima vasario 17 d. Šiuos projektus Seimas ketina svarstyti 23 d.
Šiuo metu Atmintinų dienų sąraše yra 77 dienos.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)