„Kai pasiklausau apie atlyginimų kėlimą ir gyvenimo Lietuvoje pagerėjimą, mane tiesiog ima siutas“, – atviravo ji.

DELFI primena, kad minimali mėnesinė alga (MMA) Lietuvoje šiuo metu yra 380 eurų iki mokesčių.

Atlyginimo nekelia jau 10 metų

Audronė pasakojo kadaise besimokiusi universitete, bet dėl po avarijos patirtos traumos mokslus nutraukusi. Tuomet ji ėmė dirbti įvairius darbus prekybos srityje, kol galiausiai įsidarbino seniūnijoje.

„Mano užimamos pareigos – specialistas, bet iki pakeičiant pareigybių pavadinimą buvau raštvedė. Stažas vienoje įstaigoje – daugiau nei 30 metų. Rūpinuosi raštvedyba, dokumentų ir archyvų tvarkymu, gyventojų deklaravimu, notarinių dokumentų ir darbo sutarčių rengimu, platinu visuomenei naudingų veiklų organizavimo dokumentus, atlieku ir begalę kitų čia neišvardintų darbų. Atlyginimas „ant popieriaus” – 390 eurų“, – guodėsi moteris.

Anot Audronės, jos ir toje pačioje srityje dirbančių kolegų atlyginimo niekas nedidino jau bene 10 metų.

„Kai aš pagalvoju apie savo atlyginimą, tai ir skaudu, ir pikta. Tai kelia begalinį nusivylimą mūsų valdžia, ateitimi ir t.t. Kadangi viskas pabrango 3 ir daugiau kartų, tai suprantama, mūsų gyvenimas tiek kartų ir pablogėjo“, – konstatavo moteris.

Valytojai uždirba daugiau už specialistus

Praėjusiais metais ji pasakojo besikreipusi ir į direktorių, tačiau iš jo esą tegavo atsakymą, kad darbe moteris nelabai ką ir veikia – neva didesnio atlygio ir nenusipelnė.

„Tačiau aš dar šį mėnesį žiūrėjau, kiek uždirba atliekantys viešuosius darbus. Neatskaičius mokesčių – 408 eurų. Dar klausiau seniūno, kaip čia taip, kad valytojai daugiau uždirba už specialistus?“, – stebėjosi Audronė.

Atlyginimo didinimo klausimą ji pasakojo iškėlusi ir pastaruoju metu vykstančiuose pokalbiuose su kandidatais jų rinkiminėje apylinkėje. Iš pastarųjų ji išgirdo apie planus kelti atlyginimą vienu koeficientu. Tai reikštų – 35 eurais „ant popieriaus“.

„Rinksimės kolegės (kiekvienoje iš 10 Zarasų seniūnijų dirba po vieną tokį specialistą) kitą savaitę, apsvarstysime tai, bet baisu, kai pagalvoji. Pradėjau rašyti laišką, ketinau eiti pas Seimo narį, kreiptis į inspekcijas, bet, žinokite, nėra kada. Darbo daug, po darbo reikia galvoti, kaip išgyventi“, – guodėsi ji.

Kaip atrodo gyvenimas už 317 eurų „į rankas“: šildymą prisuka iki 16 laipsnių

Dabartinės Audronės pajamos „į rankas“ – 317 eurų. Paklausta, kaip pavyksta už tokią sumą išsilaikyti, ji pasakojo po darbo triūsianti darže, ieškanti ir kitos apmokamos veiklos. Pavyzdžiui, planuoja stebėti rinkimus.

„Gyvenu nuomojamame bute, kuriame tereikia mokesčius susimokėti. Vienais metais tvarkiausi dokumentus dėl šildymo kompensacijos, man ji buvo paskirta. Tačiau, žinote, tai labai žemina – reikia daug kartų eiti, prašytis iš darbo. Kadangi šildymas yra reguliuojamas, tiesiog prisuku jį tiek, kad laikytųsi apie 15-16 laipsnių šilumos. Tuomet ne tiek daug ir moku.

Turiu daržą, auginu daržoves – marinuoju, konservuoju. Jei išgirstu kur kokį pasiūlymą, griebiuosi. Nepavadinčiau to darbu, bet pasiūlė ir rinkimuose padirbėti. Taip pat esu sulaukusi pasiūlymo skenuoti prekes, šiek tiek prisiduriu“, – sunkiai pripažino besiverčianti moteris.

Pagalbos ne tik nesulaukia, bet dar padeda ir pati

Nepadeda, sako, ir giminaičiai. Su vyru ji išsiskyrusi, vaikai jau suaugę, gyvena mieste, turi šeimas, tad dar ir patys kartais paprašo finansinės paramos.

„Kiek galiu, aš dar pati padedu. Jiems sakau: „Kai ateis laikas, Jūs man padėsite, dabar dar kol kas“. Esu išsiskyrusi, viena viską susitvarkau. Na, bet toks ir susitvarkymas – tiesiog nieko neperki ir viskas“, – atviravo Audronė.

Ji neslėpė kartais aplankanti ir kultūrinius renginius, tačiau itin retai – tik tuomet, kai pastarieji būna nemokami.

„Jei nemokami, nueini, jei mokami, pasižiūri ir tiek to. Taip ir gyvenu“, – sakė moteris.

Iš algos dar moka ir už mokslus

„Neseniai girdėjau apie Panevėžį, kad savivaldybėje neranda žmogaus, kuris dirbtų už 700 eurų. Bet tie, kurie dirba nuo seno, niekam neįdomūs. Absoliučiai. Dažnai pamini, kad mažai uždirba mokytojai, bibliotekininkai, kultūros ar socialiniai darbuotojai, bet yra daugybė žmonių, kurių niekas niekada nemini“, – nuoskaudos neslėpė Audronė.

Pikta jai ir tai, kad iki šiol turi mokėti paskolą už aukštąjį mokslą – dėl reikalavimų darbe baigė studijas kolegijoje, tačiau liko įsiskolinimas.

„15 metų mokėsiu paskolą, ėmiau ją mokslams, nes nebuvo, iš ko mokytis, o reikėjo. Kiekvieną ketvirtį turiu skirti tam kažkur apie 300 eurų“, – pasakojo moteris.

Viską mesti ir tapti valstybės išlaikytine nenori

Audronė tikina supratusi – geriau apsimoka iš viso nieko nedirbti ir gauti išmokas, lengvatas, kompensacijas. Tačiau, jos teigimu, viską mesti ir tapti valstybės išlaikytiniu – ne jos kartos atstovams priimtinas sprendimas.

„Toks atlygis už darbą neskatina dirbti. Sako, didėja vidutinis atlyginimas, bet kelia minimalią algą, uždarbį ir taip labai daug uždirbantiems, o mes tai to ir nejaučiame. Tikrai didelė nelygybė, apie kurią reikia rašyti ir rašyti.

Mes įpratę stengtis, nesiskųsti, negirtauti, sąžiningai elgtis ir padaryti net daugiau nei priklauso. Mums aiškino, kad reikia daug dirbti, bet niekas už tai nenori atlyginti. Labai gaila, kad, pavyzdžiui, aš dirbu visą darbo dieną, o gaunantys pašalpas – vos kelias valandas per mėnesį, bet jų pajamos jei ne didesnės, tai tikrai tokios pat“, – pastebėjo moteris.

Rasti kitą darbą vietoje, kur gyvena, mano Audronė, būtų labai sunku. Be to, ir amžius, sako, nebe tas, netiek daug jau liko iki pensijos.

Sesers pensija – vos didesnė

„Neaišku, ar čia provincijoje darbą rasi, o susimokėti už butą reikia. Galvodamas apie tai tiesiog „stumi“ dienas ir tikiesi, gal vis dėlto kažkas pasikeis, kažkas išgirs, susipras“, – lūkesčiais dalijosi moteris.

Pensijos ji pripažino laukianti su nerimu – ir blogai, nes pajamos dar sumažės, ir džiugina, kad nors dirbti tiek nereikės.

„Mano sesuo gauna 290 eurų pensijos. Skundėsi, kad labai mažai, labai nustebo, kai pasakiau, kad mano atlyginimas vos didesnis, manė, kad seniūnijoje visi turtus kraunasi. Bet tie visi iš tikrųjų yra nedidelė dalis“, – atviravo ji.

O kiek uždirbate jūs? Kiek papildomai turėtumėte uždirbti, kad būtų patenkinti Jūsų poreikiai? Pasidalinkite savo mėnesio išlaidomis ir parodykite, koks turėtų būti jūsų atlygis. Jūsų minčių laukiame el.paštu pilieciai@delfi.lt su prierašu „ Atlyginimas“.