Numatyta, kad bus kompensuojama už pagal pirmosios pakopos (profesinio bakalauro ir bakalauro) arba antrosios pakopos, arba vientisųjų studijų programas sumokėta kaina. Teisę į kompensaciją turės jaunuoliai, neturintys akademinių skolų.

Valstybė kompensuos aukštosios mokyklos nustatytą studijų kainos dalį, neviršijančią 50 proc. Švietimo ir mokslo ministerijos nustatytos norminės studijų kainos. Norminės studijų kainos dydis priklauso nuo pasirinktos studijų krypties, studijų pakopos ir studijų formos.

Kompensacija bus taikoma asmenims, privalomąją pradinę karo tarnybą atlikusiems ar bazinius karinius mokymus baigusiems ne anksčiau kaip 2011 m. rugsėjo 1 d. Gauti už studijas sumokėtos kainos dalies kompensaciją bus galima tais atvejais, jei jaunuolis studijas bus pradėjęs praėjus ne daugiau nei trejiems metams nuo tarnybos atlikimo datos arba jei nuo baigtų studijų nebus praėję treji metai iki atliktos tarnybos pradžios.

Kompensacijas mokės Valstybinis studijų fondas iš Švietimo ir mokslo ministerijai skirtų asignavimų, atitinkamai sumažinus Krašto apsaugos ministerijai skiriamus asignavimus. Kompensacijos bus pradėtos mokėti nuo 2013 m.

Kompensavimą už mokslus, kaip motyvacinę priemonę jaunuoliams atlikti nuolatinę privalomąją karo tarnybą ar baigti bazinius karinius mokymus, numato nuo praėjusių metų rudens įsigaliojusi Karo prievolės įstatymo naujoji redakcija.