„Google“ renkami žmonių mobilumo duomenys rodo, kad vasario 15-21 dienomis, palyginti su baziniu laikotarpiu iki pandemijos pradžios (2020-ųjų sausio 3 – vasario 6 dienomis), judėjimas į prekybos centrus ir poilsio vietas buvo vidutiniškai 54,7 proc. mažesnis, tuo metu savaite anksčiau – 59,9 proc. mažesnis.

Tuo metu sausio 4-10 dienomis į prekybos centrus ir poilsio vietas eita 62,5 proc. mažiau.

Be to, atlaisvinus karantiną, praėjusią savaitę daugiau žmonių ėjo ir į maisto parduotuves bei vaistines – palyginti su baziniu laikotarpiu, judėjimas šiomis kryptimis išaugo 9,1 proc., ankstesnę savaitę – 4,9 proc., o sausio pradžioje jis buvo smukęs 2,1 proc.

Tuo metu judėjimas į darbovietes praėjusią savaitę buvo 32,8 proc. mažesnis nei praėjusių metų sausio 3 – vasario 6 dienomis, bet 29,9 proc. didesnis nei šiemet vasario 8-14 dienomis – tai daugiausiai lėmė 76 proc. sumažėjęs judėjimas į darbą vasario 16-ąją. Sausio 4-10 dienomis darbuotojai į biurus keliavo 36,6 proc. mažiau.

Naudojimasis viešuoju transportu vasario 15-21 dienomis buvo 47,4 proc. mažesnis nei baziniu laikotarpiu, o savaitę prieš tai – 50,7 proc. mažesnis. Sausio pradžioje srautai buvo vidutiniškai 49,4 proc. mažesni.

Žmonėms daugiau laiko leidžiant parduotuvėse ir laisvalaikio vietose, sumažėjo judėjimas aplink gyvenamuosius kvartalus. Praėjusią savaitę jis buvo 12 proc. didesnis nei baziniu laikotarpiu, užpraėjusią – 12,7 proc. didesnis, o sausio pradžioje – 14,7 proc.

Apie tai, kad gyventojų mobilumas išaugo, anksčiau šią savaitę pranešė Vyriausybė ir jai patariantys ekspertai.

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) profesorius Mindaugas Stankūnas pastebėjo, kad mažiau mobilūs yra vilniečiai, tačiau šiek tiek daugiau juda Klaipėdos, Šiaulių gyventojai.

Susirgimų koronavirusu skaičius Lietuvoje pastaruoju metu nustojo kristi. Statistikos departamento duomenimis, per pastarąsias 14 dienų 100 tūkst. gyventojų teko 245 nauji atvejai, panašus lygis laikosi jau savaitę.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)