Jo teigimu, kalbėdama, kad šalyje viskas gerai, prezidentė, iš vienos pusės, buvo linkusi pagirti save, iš kitos pusės, siuntė nuorodą naujajam šalies vadovui Gitanui Nausėdai apie grėsmes vidaus ir užsienio politikoje. Tačiau, kas iš tiesų buvo norima pasakyti, profesoriaus teigimu, aišku nebuvo, tad politikos lyderiams ir visuomenei tenka patiems spėlioti ir kurti pranešimo naratyvą.

„Šitas prezidentės teiginys (iš esmės su Valstybe viskas yra gerai. – ELTA) truputį prieštarauja vėliau išsakomai gausiai kritikai esamiems procesams pačioje valstybėje. Viena vertus, sakoma, kad valstybė yra brandi, valstybėje viskas gerai, aš buvau gera prezidentė ir užtikrinau, kad valstybė yra geroje būklėje. O kita vertus, matome priešingus teiginius, pasižiūrėkite, kad ir norai „bendradarbiauti su priešiškomis valstybėmis gali tapti šliaužiančiomis grėsmėmis“, norai keisti Konstituciją ir įvairiausios kitos grėsmės iš išorės ir iš vidaus. Visa tai sukuria tam tikrą beprasmybę", – tikina G. Mažeikis.

Profesoriaus nuomone, prieštaringa retorika D. Grybauskaitė siekė sukurti savo, kaip geros vadovės, įvaizdį, o kartu siųsti nuorodą G. Nausėdai dėl grėsmių. Remdamasis pranešimu, G. Mažeikis mano, kad grėsmės yra iš Rusijos ir iš dalies Baltarusijos, taip pat ir iš vidaus – esą norintys keisti Konstituciją, mažinti skaidrumą, besikėsinantys į spaudos laisvę.

Tačiau tikroji pranešimo istorija nėra aiški, sako G. Mažeikis. Profesoriaus teigimu, taip yra dėl to, kad D. Grybauskaitės pranešimai būna lakoniški, primenantys institucijų vadovų ataskaitas, kada išdėstoma, kas yra atlikta, o bendras situacijos vaizdas neperteikiamas.

„Apskritai prezidentės metinės kalbos būna lakoniškos (...), sukelia tam tikrą abejonę, nes (būna. – ELTA) sudarytos iš aibės atskirų teiginių – šitas nuveiktas, šitas. O štai bendrą naratyvą susikurkite patys. Tada pradedame spėlioti, koks tai galėtų būti nuoseklus naratyvas. Ir šį kartą galime spėti, kad tai buvo Lietuvos konstitucinės santvarkos saugumo ir gynimo naratyvas, pasakojimas kaip tam tikra ideologijos forma. Bet šitą dalyką turime atspėti patys, nes tvirtai to nepasako. Pranešimas skamba kaip neišbaigtas", – teigia VDU profesorius.

D. Grybauskaitė šaliai baigia vadovauti po dviejų kadencijų, trukusių 10 metų. Naujas išrinktas prezidentas Gitanas Nausėda pareigas pradės eiti nuo liepos 12-osios.