Etikos ir procedūrų komisija trečiadienį aptarė naują Seimo narių lėšų su parlamentine veikla susijusioms išlaidoms skyrimo, naudojimo ir atsiskaitymo už jas tvarkos aprašo redakciją. Daugiausiai klausimų Etikos ir procedūrų komisijos nariams sukėlė trumpalaikės transporto priemonių nuoma.

Po diskusijų buvo nuspręsta parlamentinių lėšų naudojimo apraše įrašyti, jog parlamentarams būtų leidžiama trumpalaikė automobilių nuoma, kuri trunka ne ilgiau nei 30 dienų ir per mėnesį neviršytų 25 procentų parlamentinėms lėšoms skiriamos sumos. Šį klausimą dar turės svarstyti Seimo valdyba.

Pinigus taupys

Komisijos pirmininkas A. Matulas aiškino, kad šis klausimas svarstomas išgirdus daugelio Seimo narių prašymą.

„Kadangi buvo daug Seimo narių pasikreipę, kadangi yra daug atvejų, kada parlamento narys norėdamas nuvykti, parvykti į namus, arba pas rinkėjus, turi vykti autobusu, arba pasiimti iš Seimo ūkio dalies transportą (…) Etikos ir procedūrų komisija siūlo leisti trumpalaikę automobilių nuomą. Ne ilgiau iki 30 dienų ir ta nuoma negali viršyti mėnesiui skirtų parlamentinių išlaidų daugiau kaip 25 procentai, tai būtų kažkur apie 200 eurų“, – po komisijos posėdžio žurnalistams aiškino pirmininkas A. Matulas.

„Jeigu Seimo valdyba patvirtintų šį aprašą, galiotų dar ir šiai kadencijai“, – kalbėjo parlamentaras.

Antanas Matulas

Seimo narys tikino, kad taip bus taupomos lėšos.

„Mano manymu, tiems pasiūlymams, kuriems dabar bendru sutarimu pritarė komisija, tai nedidins išlaidas, bet jas taupys. Nes tikrai bent keletas Seimo narių kreipėsi į kitus komisijos narius, kurie prašo leisti išsinuomoti, kad ir „CityBee“, – sakė jis.

Politikas aiškino, kad komisija žiūri į realijas ir besikeičiančią situaciją.

Kaip rašo BNS, taip pat Etikos komisija pritarė apraše numatyti, kad už parlamentines lėšas būtų galima pavaišinti į ekskursiją Seime atvykusius žmones, kelti su Seimo nario veikla susijusią kvalifikaciją.

Pernai Seimo nariai parlamentinei veiklai išleido 1,45 mln. eurų. Dauguma šių lėšų teko automobilio draudimui, priežiūrai ir eksploatacijai.

Iš karto panaikino

DELFI primena, kad trumpalaikės automobilių nuomos idėjai prieš keletą mėnesių buvo svarsčiusi Seimo valdyba. Nors idėją palaikė, tačiau kiek vėliau persigalvojo.

Privilegiją iš parlamentinių lėšų nuomotis automobilius pirmosiomis kadencijos pradžiomis patvirtino naujoji valdančioji dauguma.

Pagal dabar galiojančias nuostatas Seimo nariai iš parlamentinių lėšų negali nuomotis automobilio, iš jų gali mokėti tik už eksploatavimą, degalus, jo remontą, ar draudimą.