Viešojo transporto autobuse įrengtame mobiliame patikros punkte atvykusiuosius pasitinka trys žmonės. Tiesa, iki patikros punkto atvykėliams dar tenka pabendrauti su prie Stop ženklo laukiančiais policijos pareigūnais. Neatidarius automobilio langų žmonės nurodo savo kontaktinį telefono numerį, taip 1808 kontaktinis asmuo patvirtina atvykusiojo registraciją mėginius imančiam specialistui. Tvarka aiški, tačiau tik mobilusis punktas, tiek ligoninė, turi ribotą kiekį reagentų ir apsaugos priemonių žmonėms.

Klaipėdos meras patikino, situacija nekelia abejonių tik dėl dviejų artimiausių dienų.

„Turime reagentų turime 102 ar 103. Šiandien ir rytoj reagentų turi pakakti pagal užsirašiusiųjų skaičių, bet žvelgiant į ateitį, išryškėja situacija, apie kurią ir buvo kalbama anksčiau, kad ne viskam Valstybė yra pasiruošusi, ne visai tiksliai buvo įvertinti srautai ir apimtys, kurie yra didesni, nei buvo tikėtasi“, – atvirauja Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas ir sako, kad šiuos reagentus nupirkusi savivaldybė visais įmanomais būdais ieško papildomų reagentų tyrimams.

Visgi viešai išsakyta sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos pozicija, kad gali sustoti tyrimai kelioms dienoms, anot V. Grubliausko, išties kelia nerimą. Paskutinėmis mero žiniomis, uostamiesčio universitetinė ligoninė reagentų turi daugiau, tačiau nėra tiek aprūpinta, kad galėtų jaustis visiškai ramūs. Visgi meras žada, kad darys viską, kad visos turimos atsargos keliautų į universitetinę ligoninę.

„Žinau, kad yra 12 besigydančių, dar apie 10 laukia tyrimų. Nežinau, kiek dabar tiksliai turi, bet atsargos tikrai bus rasta, jei tai bus maksimalūs srautai, tai savaitei tikrai turime. Ar užteks užteks antrai – negaliu pasakyti. Mes padarėme viską, kas nuo mūsų priklauso“, – sako uostamiesčio meras ir dar kartą prašo Vyriausybės nepamirši uostamiesčio, kur keleivių srautai iš užsienio šalių vis dar atvyksta keltais.

Didesnis reagentų poreikis Klaipėdos universitetinėje ligoninėje auga ne tik dėl atvykstančiųjų žmonių sveikatos pirminio tyrimo. Ligoninei suteikta teisė patiems atlikti pakartotinius tyrimus, tai reiškia, kad reagentų patvirtintiems atvejams prireiks papildomai.

Artimiausias dvi dienas numatytas darbas visu pajėgumu tiek ligoninėje, tiek mobilios patikros punkte. Darbuotojai apmokyti iš anksto, visi komandų nariai praėjo išsamius mokymus Klaipėdos universitetinėje ligoninėje. Pajėgų, anot Visuomenės sveikatos biuro vadovės, tikrai nepritrūks. Visgi kaukių, pirštinių ir specialių aprangų turimas skaičius ribotas.

„Savivaldybė priėmė sprendimą, kad mobilizuoti visus, nepriklausomai nuo teisinio statuso, bus pajungti ir privatūs sveikatos priežiūros centrai. Apmokymus atliksime patys, nes ligoninė jau nebegali. Tirtis yra užregistruota šiandien apie 50 žmonių. Savanoriškai padėti nori tik viena savanorė, kuri sakė, kad esant reikalui, ji padėtų. O šiaip yra pranešta visiems privatiems centrams, kas esant reikalui, jie prisidėtų“, – sako Visuomenės sveikatos priežiūros centro vadovė Loreta Venckienė.

„Delfi“ primena, kad į tyrimų paėmimo punktą bus galima atvykti tik gavus siuntimą iš karštosios koronaviruso linijos 1808 specialistų. Atvykę asmenys atlikti pavojingo viruso testą privalės neišlipdami iš automobilio.