Pastebima, kad šiemet į medikus vėl kreipiasi nemažai „per meilę" sifiliu užsikrėtusių, ypač, - jaunų žmonių. Vienam iš jų dėl ligos, pasiekusios sunkią formą, šią vasarą teko gydytis stacionaro sąlygomis, gulint Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) ligoninėje Kauno klinikose.

Toks atvejis, kaip naujienų agentūrai ELTA sakė penktadienį Odos ir venerinių ligų klinikos vadovė prof. Skaidra Valiukevičienė, seniai klinikoje yra buvęs. Užsikrėtusiems sifiliu ligoniams dažniausiai pakakdavo ambulatorinio gydymo.

„Šiam 30-mečiam ligoniui sifilis pasireiškė tipiniais požymiais - išplikimu (plaukai iškritę kuokštais), liemens odos bėrimu, delnų ir padų sifilinėmis papulėmis. Pirmiausia ligonis pateko pas neurologus dėl eisenos bei kitokių sveikatos sutrikimų, ištyrus, paaiškėjo, jog šiam žmogui reikia dermatologų pagalbos. Ligoniui diagnozuotas ir nervų sifilis", - aiškino prof. S. Valiukevičienė.

Nors sifilį diagnozuoja be gydo dermatovenerologas, kai yra pažeisti vidaus organai, nervų sistema, reikia daugelio specialistų bendradarbiavimo. Taip siekiama atpažinti, diagnozuoti vėlyvų formų sifilį - nervų, širdies ir kraujagyslių, akių ir kitų organų sifilį.

Atkreiptinas dėmesys į tai, jog Kauno apskrities dermatovenerologai pirmąjį šių metų pusmetį priėmė daugiau nei ankstesniais metais pacientų, sergančių simptominiu sifiliu.

„Dar prieš kelerius metus tik laboratoriniai tyrimai parodydavo, kad žmogus yra užsikrėtęs blyškiąja treponema, o šiandien ši liga vėl demonstruoja šiek tiek primirštus klasikinius simptomus. Tai - neskausminga opa lytinių organų ar burnos gleivinėje bei artimiausių limfmazgių padidėjimas, bėrimai kūno, delnų ir padų odoje, židiniais iškritę plaukai, plačios plokštelės lytinių organų gleivinėje ir kiti ankstyvi ligos požymiai", - aiškina docentė dr. Vesta Kučinskienė iš LSMU Odos ir venerinių ligų klinikos.

Pasak jos, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninėje Kauno klinikose diagnozuojamas ir toli pažengęs sifilis. Laboratorinės medicinos klinikoje atliekami ir organizuojami specifiniai sifilio tyrimai, leidžiantys diagnozuoti ne tik visas sifilio stadijas, bet ir pasakyti, ar ką tik gimęs kūdikis serga įgimtu sifiliu, ar tai - tik iš mamos naujagimiui patekę antikūnai prieš ligą sukeliančią bakteriją. Labai skaudu, bet 1-2 įgimto sifilio atvejus tenka diagnozuoti vos ne kiekvienais metais.

„Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis, 2014 metais buvo užregistruoti 257 sifilio atvejai, arba 8,8 atvejo 100 000 gyventojų. Per pirmus 5 šių metų mėnesius užregistruoti 103 sifilio atvejai. Taigi bendrai šalyje šios ligos atvejų skaičiaus didėjimo kol kas nestebime, bet statistika ne viską atspindi", - sako doc. dr. V. Kučinskienė.

Odos ir venerinių ligų klinikų vadovės prof. S. Valiukevičienės teigimu, gali būti atvejų, kurie į statistiką nepatenka. Lietuvoje (juolab - užsienyje) veikia nemažai privačių kabinetų, laboratorijų, kur galima išsitirti anonimiškai ir sužinojus atsakymą (užsikrėtei ar ne) niekam neaiškinti, kur ir kaip numatai nuo lytiškai užkrečiamos ligos gydytis.

Užsikrėtęs sifiliu žmogus gydomas leidžiamais į raumenis ar į veną antibiotikais. Gydymo trukmė priklauso nuo ligos stadijos. Bet būtina žinoti ir tai, kad persirgus sifiliu, imunitetas nesusidaro, todėl išlieka galimybė užsikrėsti pakartotinai.

Oficiali statistika teigia: daugiau nei pusė atvejų nustatoma ankstyvoje stadijoje, o sifilis vyrams diagnozuojamas dažniau nei moterims. Dažniausiai užsikrečia jauni 20-34 metų amžiaus asmenys heteroseksualių lytinių santykių metu.

Gydytojų nuomone, susirgusiojo lytiniai partneriai taip pat privalėtų būti gydomi. Kol gydymas nebus baigtas, rekomenduojama susilaikyti nuo lytinių santykių, net ir naudojant barjerines kontracepcijos priemones.

„Pacientui, sergančiam viena lytiškai plintančia liga, rekomenduojama išsitirti ir dėl kitų lytiškai plintančių infekcijų: tai - chlamidinės, mikoplazminės, gonokokinės bei kitos infekcijos. Taip pat svarbu, kad pacientas ar pacientė pasakytų savo lytiniam partneriui, nuvykti į gydymo įstaigą pas dermatovenerologą pasitikrinti dėl lytiškai plintančių infekcijų. Neturėtų būti pamirštos profilaktinės, - barjerinės kontracepcijos priemonės lytinių santykių metu, ypač atsitiktinių.

Svarbu žinoti, kad sifilis - lytiškai plintanti liga, galinti apsimesti bet kokia kita liga. Ir ji vis dar gyva. Tai verta prisiminti ir gydytojams, ir pacientams", - sakė Eltai LSMU ligoninės Kauno klinikų Odos ir venerinių ligų klinikos docentė dr. V. Kučinskienė.