Interviu DELFI moteris papasakojo, kaip dukart tapo našle ir pasidalijo įtarimais, kodėl darbo kabinete nusišovė jos antras vyras. A. Ferensienė neslėpė, kokiomis sovietmečio privilegijomis naudojosi, išrėžė nuomonę apie kaltinimus Seimo nariui Mykolui Majauskui bei nurodė, už ką prezidento rinkimuose tikrai nebalsuotų.

G. Ferensienė savo bute M. K. Čiurlionio gatvėje karaliauja su trim augintiniais – šuneliu, kate ir triušiu. 86 m. moteris prisipažino, kad po vyro mirties 1994 m. nelabai kas ją sveikina su Moters diena, tad iš DELFI komandos gautos tulpės pradžiugino.

„Anksčiau gaudavau atvirukų, nuotraukų. Žinote, kai vyras mirė, nelabai švenčiu, o šiaip jis kokį nors siurprizą atnešdavo. Turėtų būti nemaža šventė, tačiau jai nelabai priduodu reikšmės“, – apie Kovo 8-ąją sakė G. Ferensienė.

Vos pravėrus buto duris, akys užkliūva už nuotraukomis nukabinėtos koridoriaus sienos. Į mus žvelgia Centro Komiteto pirmasis sekretorius Algirdas Brazauskas ir Profsąjungų pirmininkas A. Ferensas.

Atrodo, moters bute sustojęs laikas, o ji gyvena prisiminimais: išrikiuota dešimtys nuotraukų, kuriose užfiksuotos jos gyvenimo akimirkos sovietmečiu ir nepriklausomoje Lietuvoje. Ant buto durų vidinės pusės kabo A. Ferenso rinkimų plakatai – raginama balsuoti už komunistų ir nepartinių bloko kandidatą.

M. K. Čiurlionio gatvėje žurnalistė gyvena apie 20 metų. Didžiąją gyveno dalį ji su A. Ferensu gyveno Akmenų gatvėje, priešais Amerikos ambasadą. Jos kaimynai buvo įtakingi sovietinės Lietuvos veikėjai Songailos bei Brazauskai.

Ar kaimyniškai Ferensai sugyveno su Brazauskais?

„Labai sutarėme, ypač su žmona Julija. Mūsų reikalavo išsikraustyti, aš dar apibėgau kaimynus, galvoju, ar tikrai mums reikia išsikraustyti, ar ne. Brazauskas tada naktį išsikraustė, išėjo pas meilužę savo, pas Kristutę. Prisimenu, Julija verkė labai, gailėjo jo“, – į prisiminimus paniro G. Ferensienė.

Sovietmečio elitui priklausiusi moteris nepyksta pavadinta nomenklatūros atstove ir neslėpė, kokiomis privilegijomis naudojosi – pirmiausia, be eilės gaudavo žirnelių.

„Tarp kitko, tada Kristutė skirstė (antroji A. Brazausko žmona Kristina Brazauskienė – DELFI). Gaudavome ir mes. Taip pat gaudavome konservų, visokių pyragų, šakočių“, – teigė K. Ferensienė.

Aktyvi, žodžio kišenėje niekada neieškojusi, humoro ir satyros žurnale „Šluota“ dirbusi moteris dukart tapo našle. Ypač tragiškas jos antrojo vyro A. Ferenso likimas – jis praėjus 4 nepriklausomybės metams nusišovė darbo kabinete.

„Kad jį visi žmonės pradėjo išdavinėti, tie patys draugai pradėjo nusisukinėti, nusisukinėti nuo jo, jis apsisprendė, kad padarys va taip. Mums buvo netikėta. Jis darbo kabinete nusišovė. (…) Man tada viskas ant pečių užgriuvo, gyvenau ne viena, su dukra. Ne, aš nenoriu prisiminti visko“, – sunkiai žodžius rinko G. Ferensienė.

Ji prisiminė, kad vestuvės su A. Ferensu vyko didžiuliame jos bute Komunarų gatvėje, kurį paliko pirmas vyras. A. Ferensas jai pirštis pradėjo po pirmo vyro mirties. Sutuoktiniai laimingai nugyveno 23 metus.

„Oi, balius darydavom, pasigerdavom“, – sovietmečio vakarėlius prisiminė G. Ferensienė. Minėti baliai daugiausia vykdavo „Draugystės“ viešbutyje, jų metu būdavo gero konjako. Švęsti mėgusi pašnekovė užsiminė, kad ją dėl sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos ribojimų ima juokas.

Nors viso pokalbio metu G. Ferensienė sakė nostalgijos sovietmečiui nejaučianti, tačiau čia pat imdavo pasakoti, ką tuomet gaudavo – butus, kavos. Kartu ji sutiko, kad šiais laikais viską galima nusipirkti – reikia tik dirbti.

„Ne, bet man tada gyvenimas buvo palyginti visai neblogas“, – sakė moteris, mananti, kad reikia draugauti su Rusija.