Tai citata iš Europos Komisijos ataskaitos apie Lietuvą. Joje priduriama, kad didelė pajamų nelygybė kenkia ekonomikos augimui bei gali būti, kad skatina didelę emigraciją.

„Europos Komisija kasmet kartoja, kas blogai Lietuvoje: ekonomika šauna į viršų, o socialiniai rodikliai eina atvirkščiai. Tai rodo, kad mūsų socialinė politika, kuri yra ekonominės politikos dalis, yra absoliučiai nesuderinta“, - Seime vykusioje tarptautinėje konferencijoje „Socialinė Europa – nauji iššūkiai“ sakė socialdemokratas, Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkas Algirdas Sysas.

2012-2016 m. valdančiąją koaliciją sudarė socialdemokratai, Darbo partija bei „Tvarka ir teisingumas“. Socialinės apsaugos sritis buvo pavesta Darbo partijos ministrei Algimantai Pabedinskienei, Seime šios srities komitetui vadovavo scialdemokratė Kristina Miškinienė. Tuometinė valdančioji koalicija parengė socialinį modelį, kurį priėmė nepaisydama profesinių sąjungų ir prezidentės Dalios Grybauskaitės kritikos, bet po rinkimų naujoji valdžia atidėjo socialinio modelio, tarp jų ir Darbo kodekso, įsigaliojimą bei diskusijas pradėjo iš naujo.
Europos Komisija kasmet kartoja, kas blogai Lietuvoje: ekonomika šauna į viršų, o socialiniai rodikliai eina atvirkščiai.

Europos Komisija teigia, kad 2016 m., tai yra buvusioji valdžia, Lietuva padarė svarbių darbo teisės pakeitimų, kurie turėtų padidinti darbo santykių lankstumą, nes sumažės darbuotojų atleidimo iš darbo išlaidos ir bus plačiau naudojamos terminuotos darbo sutartys.

„Vis dėlto lieka abejonių, ar pagal naująjį socialinį modelį užtikrinama pakankama socialinė apsauga“, - sako Komisija.

Lietuviai kenčia

Tarptautinėje konferencijoje dalyvavęs dabartinis Valstiečių ir žaliųjų sąjungos deleguotas socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis teigia, kad Lietuvoje vyrauja du reiškiniai: emigracija ir didžiulė pajamų nelygybė.

„Abu šie reiškiniai stabdo ekonomiką, mažina mūsų kompetencinį ir socialinį potencialą, kelia socialines įtampas bei programuoja neišvengiamas krizes ateityje“, - sako L. Kukuraitis.
Lieka abejonių, ar pagal naująjį socialinį modelį užtikrinama pakankama socialinė apsauga“, - sako Komisija.

Ministras taip pat teigia, kad Lietuvai būdingos dvi patirtys. Pirmoji jų – socialinis kentėjimas. Tai prancūzų sociologo Pierre Bourdieu terminas, aptartas knygoje „Pasaulio svoris“.

„Mažai Lietuvoje šią sąvoką vartojame, bet, man atrodo, mūsų visuomenė yra persismelkusi socialiniu kentėjimu. P. Bourdieu rašo taip: „Paprastai socialinės nelygybės aukomis tampa paprasti žmonės, kuriuos supa nematomos priespaudos ir marginalizavimo struktūros. Jie gyvena iš pažiūros normalų gyvenimą, tačiau jaučia nuolatinį stresą, nerimą, socialiai kenčia. Jų socialinis kentėjimas ne tik išreiškia jų socialinę atskirtį, bet ir parodo jų pačių požiūrį į save, neleidžiantį jiems keisti gyvenimo būdo ir siekti savirealizacijos“, - sociologą citavo ministras.

Linas Kukuraitis

„Socialinis kentėjimas, kaip mes jį patiriame Lietuvoje, pasireiškia kur kas destruktyvesnėmis formomis ir mes jas žinome: savižudybių, agresijų, smurto, apie kurį šiuo metu labai daug kalbame, alkoholio vartojimo ir kitomis formomis. Iš šitų reiškinių mes atpažįstame, kad didelė visuomenės dalis socialiai kenčia“, - sako L. Kukuraitis.

Ministras išskiria ir kitą Lietuvai būdingą patirtį – socialinių, ne giminiškų, ryšių stoka arba paviršutiniškumas.

„Mes turime socialinių ryšių, tačiau mūsų sociologai teigia, kad į juos nesiremiame, jie tiesiog per paviršutiniški, nesuformuoti tarpusavio solidarumui. Mes lyg turime santykių, bet į juos nesiremiame, kai ištinka krizės, kai ištinka nesėkmės“, - kalbėjo L. Kukuraitis.

Pasak ministro, Lietuvoje mes krizes sprendžiame arba savo pasiekimais džiaugiamės vieni, geriausiu atveju – su artimaisiais.

„Gal tokio tipo mūsų santykiai iš dalies paaiškina tą aukštos migracijos fenomeną, nes migruojame spręsdami savo šeimos problemas, bei tai, kad palyginus taip greitai Lietuvoje buvo uždirbtas pirmasis milijardas“, - sakė L. Kukuraitis, pridurdamas, kad Lietuvai stinga socialinio dialogo ir komandinio žaidimo.
Socialinis kentėjimas, kaip mes jį patiriame Lietuvoje, pasireiškia kur kas destruktyvesnėmis formomis ir mes jas žinome: savižudybių, agresijų, smurto, apie kurį šiuo metu labai daug kalbame, alkoholio vartojimo ir kitomis formomis.

Kritikavo darbdavius

Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkas A. Sysas teigia, kad socialinio dialogo kartais pritrūksta ir Europoje. Pavyzdžiui, ne veltui britai balsavo už „Brexit“, mat darbo jėga iš Rytų Europos dempinguoja darbo jėgos kainą, todėl vietos gyventojai netenka kantrybės.

Algirdas Sysas

Jis nusistebėjo, kad Lietuvoje kai kurie darbdaviai veržiasi į Trišalę tarybą (šiuo atveju jis galėjo kalbėti apie Investuotojų forumą, kuris taps Trišalės tarybos nariu), bet patys nė nemąsto sudaryti savo įmonėse kolektyvinių sutarčių, kurios geriausiai apsaugo darbuotojų interesus.

A. Sysas pasiūlė pirmiau sudaryti kolektyvines sutartis ir tik paskui veržtis ten, kur priimami sprendimai.

Trišalę taryba sudaro Vyriausybės, darbdavių ir darbuotojų atstovai. Tačiau Trišalės tarybos sprendimai nėra įpareigojantys.