R.Paksas, trečiadienį kalbėjęs iš Europos Parlamento tribūnos Briuselyje, pats konkrečiau nepaaiškino, apie kokią pamoką kalba, tačiau stebėtojai neabejoja, jog tai yra dabar tiriama informacija apie galimus artimiausios jo aplinkos ryšius su nusikalstamo pasaulio atstovais Rusijoje ir Lietuvoje bei jų bandymus daryti poveikį Prezidentūrai.

"Šiomis dienomis skaudžią pamoką išgyvenu ir aš asmeniškai, tačiau tai tik sustiprins mane ir mano pasiryžimą visomis išgalėmis skatinti mūsų šalies pažangos ir demokratijos procesą", - kalbėjo prezidentas Europos Parlamente, kuriame nuo kitų metų posėdžiaus ir Lietuvos atstovai.

Pasak jo, "valstybės išorės ir vidaus saugumas bei Lietuvos piliečių ekonominės gerovės užtikrinimas - tai kertiniai mūsų narystės Europos Sąjungoje akmenys. Mūsų demokratija jau yra pakankamai stipri ir išlaikys visus išbandymus".

Prezidentas pabrėžė, kad sėkminga Lietuvos integracija į euroatlantines struktūras jokiu būdu negali būti sulėtinta. Jis užtikrino, kad Lietuva įgyvendins nuostatą per 2005-2007 metus prisijungti prie Šengeno sutarties ir Europos valiutų sąjungos.

"Noriu jus patikinti, kad Lietuva bus gera, patikima Europos Sąjungos šalių partnerė", - teigė R.Paksas. Prezidentas apgailestavo dėl didelio gyvenimo lygio skirtumo tarp pokomunistinių būsimų ES šalių ir bloko senbuvių.

"Įveikti iš komunistinio režimo paveldėtą atsilikimą be Europos Sąjungos pagalbos mums prireiktų pernelyg daug laiko. Todėl kiekvienos naujos Europos šeimos narės pareiga ir garbės reikalas - efektyviai ir sąžiningai, su didžiausia nauda savo šalies žmonėms pasinaudoti mums žadama valstybių - Sąjungos senbuvių - parama", - sakė R.Paksas.

Prezidentas akcentavo energetikos, transporto ir telekomunikacijų infrastruktūros sujungimo svarbą ir pažymėjo, kad savo eilės dar laukia Lietuvos ir Lenkijos elektros tiltas, visos Baltijos šalių elektros ir dujų tinklų sujungimas su Europos tinklais.

"Tardamiesi dėl naujos finansinės perspektyvos, sieksime, kad būtų atsižvelgta ir į specifinius mūsų poreikius. Turiu galvoje, kad Lietuva turi ilgiausią Europos Sąjungos rytinės sienos atkarpą, kad mūsų kaimynystėje - Rusijos Federacijos Kaliningrado sritis", - sakė prezidentas.

"Kaip valstybės vadovas dėsiu visas pastangas, kad būsimoji Europos Sąjungos siena būtų patikima, skaidri ir kartu draugiška", - sakė R.Paksas.

Savo kalboje prezidentas daug dėmesio skyrė ES ir naujųjų kaimynių santykiams, atskirai pabrėždamas Rusijos, kaip strateginės ES partnerės, svarbą regioniniam bendradarbiavimui.

"Manau, kad Europos Sąjunga turėtų būti maksimaliai atvira šalims, esančioms į Rytus nuo sienos, tiek, kiek naujosios kaimynės turės politinės valios integruotis į Europą, derinti savo įstatymus su Europos Sąjungos teise, užtikrinti jų įgyvendinimą, stiprinti administracinius gebėjimus", - sakė prezidentas.

R.Pakso teigė esantis įsitikinęs, kad ES ir naujųjų jos rytinių kaimynių jungiamąja grandimi turi tapti naujosios ES narės.

"Nors jau kuris laikas kalbama apie bendrą Europos Sąjungos ir Rusijos Federacijos strategiją Kaliningrado srities atžvilgiu, kol kas tokios strategijos nėra. Mūsų visų dėmesį siūlau sukoncentruoti į socialinę ir ekonominę Kaliningrado srities plėtrą", - kalbėjo Lietuvos prezidentas.

Prezidentas taip pat ragino Europą nepamiršti ambicingų Ukrainos siekių, nepalikti nuošaly Pietų Kaukazo valstybių.

R.Paksui prakalbus apie bendrą užsienio, saugumo ir gynybos politiką ir pareiškus, kad "kurdami Europos gynybą, turėtume vengti bet kokio NATO struktūrų ir pajėgų dubliavimo", posėdį stebėjusios Lietuvos delegacijos narių teigimu, parlamentarai R.Paksui ėmė ploti.

"Politinė pasaulio raida už Europos ribų ir Irako krizė patvirtina, kad užsienio politikos srityje Europa nuosekliai privalo koordinuoti savo veiksmus ir šnekėti vienu balsu", - sakė R.Paksas.

Prezidento teigimu, rengiama Europos saugumo strategija turi įtvirtinti Europos Sąjungos ir Jungtinių Amerikos Valstijų santykių darną bei pabrėžti mūsų išpažįstamų vertybių ir interesų bendrumą.

Beje, R.Paksui parlamente sakant kalbą kai kurie komunistinių pažiūrų parlamentarai rankose laikė plakatus su užrašais, kuriuose piktinamasi, kad kalėjime laikomas buvęs prosovietinės Lietuvos komunistų partijos lyderis Mykolas Burokevičius.

Per pietus su Europos Parlamento pirmininku Patricku Coxu (Patriku Koksu) ir parlamentinių partijų vadovais, kaip ir antradienį vakare vykusiame susitikime su NATO generaliniu sekretoriumi Georgeu (Džordžu) Robertsonu, R.Paksui teko kalbėti ir apie pastarosiomis dienomis Lietuvą krečiantį skandalą dėl galimų prezidento aplinkos ryšių su tarptautiniu nusikalstamu.

"R.Paksas dar kartą pabrėžė nesąs saistomas jokių įsipareigojimų, kurie kenktų valstybės ir jos piliečių interesams, nėra pažeidęs šalies Konstitucijos bei įstatymų ir atsiriboja nuo visų jam mestų kaltinimų", - pranešė Prezidento spaudos tarnyba.

Prezidentas EP vadovams teigė sveikinantis Seimo sudarytos laikinosios komisijos pastangas nuodugniai ir objektyviai ištirti visus faktus.