Kreipdamiesi į visuomenę, politinių, visuomeninių organizacijų atstovai ir dvasininkai teigė reikalausiantys, kad Vilniaus savivaldybė neduotų leidimo gėjams žygiuoti Vilniaus gatvėmis.

"Gėjams liepta eiti į Rytų Europos sostinių gatves. Šiemet jų paradai vyko Bukarešte, Varšuvoje, Rygoje ir Taline. Iš užsienio gėjai gauna šimtus tūkstančių eurų, netgi mėgino dalyvių skaičiumi nurungti popiežiaus susitikimą su jaunimu Vokietijos Kelno mieste. Akivaizdu, kad jie mėgins rengti paradą ir Vilniuje", - Eltai sakė Doros ir Tautos sąjungos narys Kazimieras Uoka.

Jo teigimu, "homoseksualumo šimtakojo čiuptuvai apraizgę ir Vilniaus savivaldybę", kuri trečiadienį atsisakė išduoti leidimą piketui, o apie tai, kad akcija neuždrausta, jos organizatorius informavo tik penktadienį.

"Dėl požiūrio į homoseksualumo propagandą mūsų nuomonė negali būti švelninama. Ją išsakytume net tuo atveju, jei savivaldybė neišduotų leidimo piketui", - sakė K. Uoka.

Pasak jo, Vilniaus vadovai abejones dėl numatomo renginio pareiškė tik ketvirtadienį, todėl akcijos rengėjams teko atsisakyti planuoto Ovidijaus Vyšniausko, Rositos Čivilytės, jaunimo roko grupių "Ashtrey" ir "Gyvai" koncerto.

"Dėl kilusių finansinių problemų ir viešuosius renginius reglamentuojančių aktų pažeidimo pasiliekame teisę kreiptis į teismą", - Savivaldybės administracijos viešosios tvarkos ir bendrijų departamento viešosios tvarkos skyriui adresuotame laiške teigė K. Uoka.

Paklaustas, ar akcija nepažeidžia mažumų teisių, Doros ir Tautos sąjungos narys sakė: "Kol jie savo klubuose - mums ne priešai. Tačiau jei išeis į gatves - taps priešais. Tegu iš anksto žino, kad Vilniuje negalės surengti parado".

Homoseksualistus palaikantis jaunuolis, prisistatęs Tomo vardu, DELFI tegė, jog svarbiausia ne pats paradas, o lygios teisės - galimybė surengti tokį paradą. „Tai yra per daug paranojiškų žmonių susirinkimas, kurie neturi ką veikti. Į darbo valandomis suorganizuotą mitingą gali ateiti tik pensininkai, bedarbiai ir mokyklos nelankantys vaikai. Čia tas pats, kas išėjus į gatvę šaukti, jog mus puola ateiviai“, - sakė homoseksualus palaikantis pikete dalyvavęs jaunuolis.

Tomas mano, kad homoseksualiose šeimose augantys vaikai traumuojami ne todėl, kad jie auga tokiose šeimose, dėl to, kad visuomenė suformuoja požiūrį, jog homoseksualioje šeimoje augti yra blogai. „Tai visuomenės nesupratingumo problema“, - mano pašnekovas.

Piliečių sąšaukos už dorą ir tautą nario Romualdo Repšio teigimu, šiuo metu didžiausia Lietuvos problema - moralės, doros stoka.

"Reikia apibrėžti, kokios yra gėjų teisės. Kaip asmeniškai gyventi - jų pačių reikalas, tačiau paradai, kuriuose reikalaujama įteisinti homoseksualių asmenų santuokas, leisti jiems auginti vaikus - kas kita. Gaila žmonių, kurie nesuvokia, kaip tai pavojinga", - sakė akcijos dalyvis.

Pasak Lietuvos tautinio jaunimo lygos vadovo Mariaus Kundroto, ilgai planuotos akcijos tikslas ne tik atkreipti visuomenės dėmesį į homoseksualus. Ne mažiau svarbu įvardyti abortų, lytinės prievartos, pornografijos, smurto prieš moteris ir vaikus problemas Lietuvoje.

"Mūsų tikslas - ne diskriminuoti kokią nors visuomenės grupę, bet pasisakyti "už" - už sveiką jaunimą, už stiprią šeimą, už vaiko teises. Dėl to šią akciją remia daugybė politinių ir visuomeninių organizacijų, įvairių Bažnyčių atstovų", - sakė M. Kundrotas. Tačiau pašnekovas teigė, jog yra du galimi požiūriai į lytiškumą: arba tai yra skirta santuokai, šeimai ir giminės pratęsimui, arba tai yra skirta tik pasitenkinimui. "Mes manome, kad pastarasis požiūris jau pats savaime yra ydingas, todėl esame prieš požiūrį noriu, vadinasi, turiu teisę, nes iš šios nuostatos kyla viso pasaulio nusikaltimai ir iškrypimai“, - dėstė M. Kundrotas. Pašnekovas teigė, jog jų organizacija sieks, kad išsigimusių šeimų Lietuvoje nebūtų.

Savo paramą piketuotojams penktadienį pareiškė ir Lietuvos nacionaldemokratų partijos vadovas Mindaugas Murza. Jis į Europos aikštę atvyko drauge su bendražygiais, nešusiais organizacijos vėliavą su svastika. "Murza su ta vėliava čia niekuo dėtas, bet ką padarysi", - iš pradžių kiek sutrikę dėl prieštaringai vertinamo politiko pasirodymo kuždėjosi piketo "Dėmesio! Homoseksualistai puola!!!" organizatoriai.

Kitą barikadų pusėję atstovavo būrelis jaunų žmonių, pasivadinusių „Dorų žmonių klubas“. Jaunuoliai netradiciniais taikiais būdais – grodami gitaromis, lūpinėmis armonikėlėmis, persirengę ir pasivadinę UAB „Raganos“ – ironiškai žvelgė į suorganizuotą piketą ir sakė, kad niekas negali nurodinėti, kaip reikia gyventi.

„Jei kiekvienas sakys, kad reikia gyventi taip, kaip gyvenu aš. Tada kiekvienas gali įrodinėti savo tiesas ir sakyti, kad tik taip, kaip jis gyvena, yra teisinga. Mes iš to juokiamės ir manom, kad kiekvienas turi teisę gyventi taip, kaip nori“, - sakė „Dorų žmonių klubo“ atstovė.