„Buvo parsiųsti trys kariai, – DELFI teigė kariuomenės vado atstovas spaudai kpt. Tomas Balkus ir patvirtino, kad drausminiai pažeidimai buvo susiję su alkoholiu. – Jie vieno įvykio metu buvo sučiupti neblaivūs. Buvo atliktas tarnybinis tyrimas, karininkai nušalinti nuo pareigų, dabar laukiame sprendimo dėl atleidimo iš kariuomenės.“

Incidentas įvyko sausio 30 d. Į jį įsivėlė kapitonas ir du vyresnieji leitenantai. PAG vadovybė dėl šio įvykio vasarį atliko tarnybinį patikrinimą, kurio metu buvo patvirtinta, kad kariai padarė šiurkštų drausmės pažeidimą. Apie incidentą Krašto apsaugos ministerija pranešė tik antradienį, DELFI pradėjus domėtis jo aplinkybėmis.

Karininkai yra Lietuvoje, nuo pareigų tarptautinėje operacijoje jie buvo nušalinti. Visi trys kariai prieš misiją Afganistane tarnavo Krašto apsaugos savanorių pajėgų Dainavos apygardos 1-ojoje rinktinėje. Į nušalintų iš tarnybos karių vietas PAG buvo išsiųsti kiti karininkai.

Lietuvos kariuomenės vadas generolas majoras Arvydas Pocius, susipažinęs su tyrimo medžiaga, pritarė siūlymui už šiurkštų drausmės pažeidimą atleisti visus tris karius iš profesinės karo tarnybos.

„Deja, turime atsisveikinti su jaunais, profesionaliais ir gerai vadų vertintais karininkais. Tačiau alkoholio vartojimo tarnybos metu Lietuvos kariuomenėje netoleruosime. Tarnybos tarptautinėje operacijoje metu karys turi būti budrus 24 valandas per parą ir 7 dienas per savaitę, todėl nepateisinu tokių karių poelgių", – pranešime cituojamas A. Pocius.

Drausmės statutas už buvimą tarnybos metu apsvaigus nuo alkoholio profesinės karo tarnybos kariui numato drausminę nuobaudą – kario atleidimą.

PAG-10 tarnauja ir dirba maždaug 120 Lietuvos karių bei civilių, padedami kolegų iš kelių kitų valstybių. Ši karių pamaina buvo suformuota Krašto apsaugos savanorių pajėgų Dainavos apygardos 1-osios rinktinės pagrindu.

Tai yra bendra civilinė ir karinė misija, NATO Tarptautinių saugumo paramos pajėgų (International Security Assistance Force, ISAF) dalis. Lietuvos vadovaujama PAG Goro provincijoje pradėjo veikti 2005 m. vasarą. Grupės stovykla įsikūrusi provincijos sostinėje Čagčarane. Pagrindinė misijos užduotis – padėti Afganistano valdžiai plėsti įtaką provincijoje, užtikrinti saugumą ir sudaryti tinkamas sąlygas provincijai atkurti.