"Seimo pirmininkas Artūras Paulauskas griežtai pasisako prieš lyties pakeitimo operacijas ir tolesnį jas įteisinančio įstatymo projekto svarstymą parlamento posėdyje", - teigiama antradienį išplatintame pranešime spaudai.

Jame A.Paulauskas pabrėžia, kad "kai demografinė situacija Lietuvoje darosi grėsminga, Seimas neturėtų užsižaisti svarstydamas tokį kontraversišką įstatymą, kurį visuomenė gali priimti kaip pasityčiojimą iš kur kas svarbesnių problemų, slegiančių šiandieninę sveikatos apsaugą".

Socialdemokrato Juozo Oleko vadovaujamos Sveikatos apsaugos ministerijos parengtam įstatymo projektui nepritarė ne tik opozicinė Tėvynės sąjungos - konservatorių frakcija, bet ir A.Paulausko vadovaujamos Naujosios sąjungos (NS, socialliberalų) frakcija.

Pastaroji nusprendė siūlyti grąžinti projektą iniciatoriams tobulinti. Konservatoriai apkaltino sveikatos apsaugos ministrą J.Oleką esant asmeniškai suinteresuotą tokio projekto priėmimu, nes jis yra žinomas plastinės chirurgijos specialistas.

Konservatorė Irena Degutienė kreipėsi į Etikos ir procedūrų komisiją, prašydama apsvarstyti, ar J.Olekas, pritardamas tokio įstatymo parengimui ir pateikimui, nesukėlė interesų konflikto. Komisija kol kas šio skundo nesvarstė.

Tuo tarpu valdančiosios Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) atstovai teigia, jog parengti tokį įstatymą įpareigoja Civilinis kodeksas. Nuo liepos 1 dienos įsigalioja jame numatyta teisė į lyties pakeitimą.

Lyties pakeitimo įstatymo projektą rengusios darbo grupės duomenimis, olandų mokslininkai yra nustatę, kad vienas transseksualas tenka 11 900 vyrų ir 34 tūkst. moterų. Todėl Lietuvos specialistai spėja, kad Lietuvoje tokių žmonių galėtų būti apie 50.

Chirurginė operacija be hormonų terapijos kainuotų apie 3-4 tūkst. litų. Ją galėtų atlikti Vilniuje ir Kaune esančių klinikų medikai.

Lietuvoje jau buvo keletas atvejų, kai į medikus kreipėsi pakeisti lytį pageidavę asmenys, tačiau šios operacijos nebuvo atliktos iki galo. Manoma, kad kai kurie iš šių asmenų dabar yra išvykę į užsienį.