„Manau, kad galima įrašyti vieną papildymą - vaikų laidose draudžiama agitacija už bet kokius lytinius santykius. Daugelyje kitų valstybių, jei stebėtumėte laidas vaikams, bet kokia agitacija už lytinius santykius draudžiama", - pirmadienį po susitikimo su valstybės vadove sakė A. Kubilius.

Įtvirtinus tokį draudimą esą ne tik būtų apsaugoti vaikai, bet ir niekam nekiltų abejonių dėl diskriminacijos. Anot premjero, Vyriausybė gal jau artimiausiomis dienomis aptars tokią pataisą, kuri, jo įsitikinimu, „nuimtų daug nesusipratimų ir diskusijų". Ministras pirmininkas tikino, kad „daugelis diskutuoja nelabai perskaitę įstatymo tekstą".

Paklaustas, ar, jo nuomone, tai yra vienintelė taisytina įstatymo vieta, A. Kubilius atkreipė dėmesį ne tik ne visai aiškias teisės akto formuluotes, bet ir į „hipertrofuotas žiniasklaidos nuostatas." Kartu Vyriausybės vadovas pripažino, kad ne visai aišku, kokią konkrečiai informaciją reikėtų laikyti agitacija.

Seimo priimtame įstatyme informacija, kuria propaguojami homoseksualūs, biseksualūs ar poligaminiai santykiai, įvertinta kaip daranti neigiamą poveikį nepilnamečių psichinei sveikatai, fiziniam, protiniam ar doroviniam vystymuisi.

Beje, kitame punkte jau dabar užsiminta apie bet kokius, ne vien homoseksualius ar biseksualius, lytinius santykius. Darančia neigiamą poveikį nepilnamečiams laikoma erotinio pobūdžio informacija, kai skatinamas lytinis geismas, siūloma lytiškai santykiauti, rodomas lytinis aktas, jo imitacija ar kitoks seksualinis pasitenkinimas, lytiniai organai, seksualiniai reikmenys. Analogiška nuostata yra ir dabar galiojančiame įstatyme.

Minėtas įstatymas, kurį baigdamas kadenciją prezidentas Valdas Adamkus vetavo, turi įsigalioti tik kitų metų kovą. Kadangi Seimas veto atmetė, D. Grybauskaitė buvo priversta pasirašyti šį teisės aktą, tačiau neslėpė neigiamos nuomonės apie jį.

Prezidentės atstovas spaudai Linas Balsys pirmadienį žurnalistams pranešė, kad artimiausiu metu bus sudaryta darbo grupę, kuri turės parengti Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamo viešosios informacijos poveikio įstatymo pataisas.

Žmogaus ir homoseksualų teises ginančios organizacijos šį teisės aktą pavadino cenzūros įstatymu ir įvertino kaip homofobišką.