A. Kubiliaus kandidatūrai pritarė 79 parlamentarai, prieš balsavo 36, susilaikė 13. Sveikindamas premjerą Seimo pirmininkas Arūnas Valinskas teikė neabejojęs, kad balsavimo rezultatai bus tokie. Parlamento vadovas tikino surengtame totalizatoriuje užrašęs, kad būtent 79 balsai bus atiduoti už ligšiolinį premjerą.

Lygino su A. Brazausku

Valdantieji, posėdyje agituodami balsuoti už A. Kubiliaus kandidatūrą, ragino galvoti apie stabilumą šalyje ir kovos su krize tęstinumą. TS-LKD narė Agnė Bilotaitė, girdama savo partijos lyderį, vadino jį vilties premjeru ir tikino, esą „ankstesniems premjerams trūko suvokimo, kad negalima gyventi tik šia diena". Kitas frakcijos narys Arimantas Dumčius kalbėjo dar skambiau - jis A. Kubilių pavadino „tamsiųjų laikų šviesiuoju apaštalu".

Liberalų sąjūdžio frakcijos vardu kalbėjęs K. Glaveckas premjero darbą sunkmečiu lygino su sėdėjimu elektros kėdėje: „Karo metu patogus fotelis virsta elektros kėde, o žmogus, kuris tokioje situacijoje ryžtasi veikti, vertas didžiulės pagarbos. Aš esu tikras, kad po 15 metų mes prisiminsime tuos, kurie buvo tvirti ministrai pirmininkai - vienas bus Algirdas Brazauskas, kitas - dabartinis ministras pirmininkas, tik skirtumas, kad šiam ministrui pirmininkui situacija yra labai sudėtinga."

Liberalcentristas Vytautas Bogušis citavo senovės romėnų filosofo Seneką: „Premjere, Seneka jums parašė šiuos žodžius - dabar reikia drąsos ir širdies tvirtumo".

Tautos prisikėlimo partijos (TPP) frakcijos, nuo kurios išvakarėse atskilo Ąžuolo frakcija, seniūnas Laimontas Dinius patikino, kad jis su kolegomis lieka Permainų koalicijoje. Anot parlamentaro, TPP nariai - politikos naujokai neretai suabejodavo, ar visi Vyriausybės sprendimai protingi, tačiau esą vėliau paaiškėdavo, kad sunkmečiu jie būdavo išmintingi.

Ąžuolo frakcija taip pat nusprendė pritarti konservatorių-krikdemų lyderio kandidatūrai į premjero postą. Jos narė I. Valinskienė neslėpė susižavėjimo A. Kubiliaus ryžtu ir kantrybe įtikinėjant „netikinčius, oponuojančius, prieštaraujančius". Parlamentarės žodžius kolegos palydėjo plojimais.

Jos vyras A. Valinskas nesusilaikė neįpainiojęs asmeninių reikalų: „Brangioji, taip palaikydama Vyriausybę valstybę gal ir išsaugosi, bet šeimą sugriausi."

Premjeras vėliau įteikė I. Valinskienei iš Seimo pirmininko rankų gautą raudonų gėlių puokštę. Pakštelėjimas į parlamentarės skruostą sukėlė kolegų ovacijas.

„Premjero tvirtinimas - ne grožio konkursas"

Opozicijos parlamentarai vieningai kritikavo A. Kubilių ir Vyriausybę, piktindamiesi nenuoseklumu, arogancija, mokesčių politika. Socdemas Andrius Šedžius aiškino, esą konservatorių-krikdemų lyderis nepasitiki ne tik oponentais, bet ir savais, mat nuolat sėdi Seimo posėdžių salėje. Parlamentaro žodžius, esą jis buvo pasiruošęs balsuoti už pateiktą kandidatūrą, bet vėliau nuomonę pakeitė, kai kurie Seimo nariai sutiko plojimais.

Frakcijos „Tvarka ir teisingumas" seniūno Valentino Mazuronio teigimu, premjero tvirtinimas nėra grožio konkursas ar gudresniųjų paieškos: „Tvirtinamas ne „patinka, nepatinka, gražus, negražus". Premjeras tvirtinamas pagal valstybės valdymo viziją, vadovavimo būdus", - aiškino parlamentaras, Vyriausybės sprendimus pavadinęs „valstybės ūkio žlugdymo ir piliečių skurdinimo politika".

Šios frakcijos narys Petras Gražulis ironizavo, esą Vyriausybės vadovas yra beveik šventas, ir siūlė kreiptis į popiežių dėl jo paskelbimo šventuoju.

Darbo partijos frakcijos seniūnas Vytautas Gapšys, nors ir pripažino, kad A. Kubilius - stipriausias kandidatas į premjerus iš valdančiųjų, siūlė tobulinti kursą.

Replikuodamas į girdėtus pasisakymus, A. Kubilius dėkojo moterims už žavėjimąsi juo, bet tikino nesąs angelas ar šventasis ir pripažino darantis klaidų. Anot jo, šiandien nėra alternatyvos jo vadovaujamos Vyriausybės politikai. „Viskam, ką siūlo konservatoriai, reikia pritarti kuo skubiau - mažiau skaudės", - pusiau juokais siūlė premjeras, vėliau jau rimtai pridūrė, esą geriau šiandien daryti skausmingus sprendimus, negu nieko nedarant sulaukti skaudžių problemų.

Pateikdama A. Kubiliaus kandidatūrą į premjerus, prezidentė Dalia Grybauskaitė išsakė kritiškų pastabų. Anot jos, Vyriausybei trūksta nuoseklumo ir tvirtumo priimant sprendimus. Per sunkmetį esą reikia visas jėgas skirti strateginiams sprendimams priimti, o ne skubotais sprendimais kaišioti spragas.

Antrą kartą premjeru tapusio A. Kubiliaus vadovaujama Vyriausybė buvo paskirta pernai gruodį. Ją suformavo keturios politinės jėgos: TS-LKD, TPP, Liberalų sąjūdis bei Liberalų ir centro sąjunga (LiCS). Po D. Grybauskaitės inauguracijos Ministrų kabinetas, kaip reikalauja Konstitucija, sekmadienį grąžino įgaliojimus.