Trečiadienį naujoji šalies vadovė pateikė Seimui Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) lyderio A. Kubiliaus, kuris praėjusių metų pabaigoje tapo premjeru, o dabar laikinai eina čias pareigas, kandidatūrą vėl užimti ministro pirmininko postą.

„Vyriausybei teko didžiulė atsakomybė stabilizuojant ekonomiką šios didžiausios krizės sąlygomis, - iš parlamento tribūnos teigė D. Grybauskaitė. - Bendraudama su premjeru ir ministrais neslėpiau, kad jai trūksta nuoseklumo ir tvirtumo priimant sprendimus. Per sunkmetį Vyriausybė turi visas jėgas strateginiams sprendimams priimti, o ne skubotais sprendimais kaišioti spragas."

D.Grybauskaitė, kalbėdama apie Ministrų kabinetą, sako, jog kelių iš ankstesnės Vyriausybės gali nelikti.

„Didžiausia problema - ne personalijos, o visos koalicijos politinės valios stoka ir nuoseklumo stoka. Jei mes kartais ryte girdim viena, o po pietų - kita, čia yra problema, todėl vien pakeitus vieną kitą ministrą, jei politinės valios koalicija neturi, nieko neišspręsime. Bet apie kandidatūras kalbame, ir aš tikrai manau, kad kelių ministrų gali nelikti“, - trečiadienį žurnalistams Seime sakė prezidentė, tačiau kurių - nekonkretizavo.

Valdančiąją daugumą prezidentė paragino rasti politinės valios klaidoms, kurios dar neištaisytos, ištaisyti, o visus parlamentarus - susitelkti: „Negalime skirstytis į poziciją ir opoziciją formaliai, turime visi kartu galvoti apie valstybę ir žmonių interesus."

A. Kubilius pripažino, kad klaidų būta, tačiau jos esą taisomos. Anot jo, šalies finansuose liepsnojantys gaisrai, kurie kėlė ypač daug nerimo, suvaldyti.

Laikinasis premjeras pabrėžė, kad valstybė yra ne valdžia, o piliečiai, ir ne tik dabar gyvenantys, bet ir tie, kurie dar tik gims. Jis ragino parlamentarus pagalvoti, ką paliks kitai kartai. Pasak A. Kubiliaus, jei dabar niekas nebus daroma, 2012 m. valstybės skola gali pasiekti 67 proc. nuo bendrojo vidaus produkto (pernai ji siekė 20 proc.).

„Dėl savo garbės pabandom iš naujo", - cituodamas Marijono Mikutavičiaus hitą „Trys milijonai", neilgą savo kalbą baigė kandidatas į premjerus.

Pirmasis po inauguracijos D. Grybauskaitės apsilankymas Seime neapsiėjo be šypseną kai kuriems politikams sukėlusių nesklandumų. Į salę energingu žingsniu įėjusi prezidentė iš karto pasuko tribūnos link, tačiau pagal protokolą ji turėjo prisėsti ir tik tuomet, kai posėdžiui pirmininkavusi konservatorė-krikdemė Irena Degutienė supažindino su premjero tvirtinimo procedūra, stoti į tribūną.

Po A. Kubiliaus žodžių palikdama salę, prezidentė kelioms sekundėms stabtelėjo, neapsispręsdama, pro kur išeiti.

Kalbant valstybės vadovei tuščių parlamentarų kėdžių buvo nedaug, o salėje tvyrojo tyla, tik pabaigoje nuskambėjo plojimai. Jai išėjus, kilo garsus, bet linksmas šurmulys, dauguma Seimo narių pašoko nuo kėdžių. „Pasijutau kaip vidurinėje mokykloje - direktorius išėjo, klasėje palengvėjo. Tiek to, pamokas tęsiame toliau", - šyptelėjo I. Degutienė.

A. Kubiliaus kandidatūrą dar turės palaiminti Seimas.

Jo vadovaujama Vyriausybė buvo paskirta pernai gruodį. Po D. Grybauskaitės inauguracijos Ministrų kabinetas, kaip reikalauja Konstitucija, sekmadienį grąžino įgaliojimus, o valstybės vadovė pavedė premjerui ir ministrams laikinai eiti pareigas.

Po rudenį vykusių Seimo rinkimų Vyriausybę suformavo keturios partijos: TS-LKD, Tautos prisikėlimo partija, Liberalų sąjūdis bei Liberalų ir centro sąjunga (LiCS).