"Tuo metu (2001-2002 metais - BNS) pensijų dirbantiems pensininkams panaikinimas arba atėmimas nebuvo susietas su jokia krize. Tą padarė socialdemokratų Vyriausybė, berods, 2001 ar 2002 metais, jau pasibaigus krizei (Rusijos krizei - BNS). Dabar mes turime krizę, ir KT yra labai aiškiai pasakęs, jog per krizę visas išlaidas galima mažinti, bet proporcingai, nepaliekant kai kurių eilučių nemažinant", - aiškino A.Kubilius.

Laikinasis premjeras tikino, jog Vyriausybė būtent taip ir elgiasi - proporcingai "karpo" visas išlaidas, todėl planai mažinti dirbančių pensininkų pensijas atitinka KT doktriną.

"Mūsų nuomone, našta tiems, kurie gali daugiau jos pakelti, turi būti šiek tiek didesnė. Kai žmonės gauna pajamų iš kelių šaltinių arba kai jų atlyginimai yra didesni negu kitų grupių, jiems mažinimas turėtų būti šiek tiek didesnis nei tiems, kurie uždirba tik minimumą arba gauna tik minimalią pensiją", - teigė A.Kubilius.

KT 2002-ųjų lapkritį pripažino, kad Valstybinių socialinio draudimo pensijų įstatymo 23 straipsnio nuostatos, pagal kurias nuo 2001 metų sausio 1 dienos dirbantiems pensininkams buvo mokama tik dalis jiems priskaičiuotos senatvės pensijos, prieštarauja Konstitucijai.

A.Kubiliaus Vyriausybė siūlo dirbantiems pensininkams mokėti tik paskirtosios pensijos pagrindinę dalį bei priedą už stažo metus, jei jis paskirtas. Tokiu būdu pensijos dirbantiesiems sumažėtų vidutiniškai 50 procentų.