Protesto demonstracija prie Lietuvos nuolatinės atstovybės ES pastato Briuselyje surengta trečiadienį vidurdienį. Organizatorių - Tarptautinės lesbiečių, gėjų, biseksualų, transseksualų ir tarpseksualų organizacijos (ILGA) Europos padalinio - atstovų teigimu, pikete dalyvavo penki europarlamentarai, kai kurių kitų EP narių padėjėjai, jaunimo organizacijų „Youth Forum" ir OBESSU atstovai, keli Europos Komisijoje dirbantys žmonės.

Ironiška, kad piketas vyko netoli ILGA Europos padalinio biuro, mat jis įsikūręs toje pat Belliard gatvėje, kaip ir Lietuvos atstovybė.

Organizatoriai sakė kalbėjęsi su atstovybės darbuotoju ir perdavę jam laišką, pasirašytą kelių europarlamentarų, ILGA Europos padalinio ir IGLYO (tarptautinės homoseksualų jaunimo bei studentų organizacijos) atstovų.

Šį laišką pasirašė EP gėjų ir lesbiečių teisių intergrupės vadovas Michaelas Cashmanas bei jo pavaduotojai Lissy Gröner, Sophie in 't Veld, Raulis Romeva, Sirpa Pietikäinen. Jie teigė protestuojantys prieš „homofobišką ir žalingą" įstatymą.

Anot M. Cashmano, jo pareiga yra ryžtingai kovoti su akivaizdžiais bandymais pažeisti Europos Sąjungos piliečių žmogaus teises. Minėtas įstatymas esą yra „spjūvis į Europos vertybių veidą". „Homofobija paremtas saviraiškos laisvės ribojimas yra akivaizdus ES pamatinių teisių ir principų ribojimas", - pažymėta laiške.

Čia pat teigiama, kad būtent jauni gėjai ir lesbietės, atskleidę savo lytinę orientaciją, patiria atskirtį, psichologinį ir fizinį smurtą. Tyrimai rodo, kad tai ypač pastebima mokyklose. Jauni gėjai, lesbietės ir homoseksualai esą nusižudo 10 kartų dažniau nei heteroseksualūs jų bendraamžiai.

Penktadienį panašus piketas rengiamas ir Vilniuje, prie Prezidentūros.

Trys dešimtys parlamentarų prašo įstatymą vetuoti

Daugiau nei trys dešimtys ETPA narių pasirašė pareiškimą dėl Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamo viešosios informacijos poveikio įstatymo.

Grupė į ETPA sesiją atvykusių politikų antradienį išreiškė „susirūpinimą dėl Lietuvos parlamento priimto įstatymo, kuriuo remiantis, bet kokia viešoji informacija, „propaguojanti“ homoseksualius ir biseksualius santykius, laikoma darančia neigiamą poveikį „nepilnamečių psichinei sveikatai, fiziniam, protiniam ar doroviniam vystymuisi“ ir riboja tokios informacijos skelbimą“.

„Esame šokiruoti, kad ši informacija gretinama su savižudybės ar narkotinių medžiagų vartojimo skatinimu, žalojimo, kankinimo ar žudymo vaizdavimu“, - rašoma pareiškime.

ETPA narių nuomone, šis įstatymas tik „įtvirtins diskriminaciją ir netoleranciją“, o jauniems gėjams, lesbietėms ir biseksualams reikalinga informacija taps neprieinama. „Pabrėžiame, kad šios nuostatos pažeidžia ir Europos žmogaus teisių, ir Jungtinių Tautų Vaiko teisių konvencijas“, - pažymėjo parlamentarai.

Jie taip pat paragino prezidentą Valdą Adamkų vetuoti įstatymą ir grąžinti pataisyti, atsižvelgiant į tarptautinius Lietuvos įsipareigojimus žmogaus teisių srityje. Seimas kviečiamas pašalinti visas diskriminacines nuostatas, susijusias su homoseksualiais ir biseksualiais santykiais.

Pareiškimą pasirašė parlamentarai iš Švedijos, Danijos, Jungtinės Karalystės, Latvijos, Čekijos, Nyderlandų, Monako, Liuksemburgo, Serbijos, Rumunijos, Belgijos, Vokietijos, Islandijos, Armėnijos, Lenkijos, Slovakijos, San Marino, Šveicarijos. Lietuvių tarp jų nėra.

Laišką parašė ir J. M. Barroso

Kelios jaunimo organizacijos savo ruožtu kreipėsi į EK prezidentą Jose Manuelį Barroso ir eurokomisarus Vladimírą Špidlą, Jacques Barrot bei Janą Figelį. Jos pakvietė šiuos pareigūnus „nedelsiant ir viešai" išreikšti apgailestavimą dėl minėto įstatymo priėmimo bei paraginti V. Adamkų vetuoti.

Anot laiško autorių, nepilnamečius nuo neigiamo viešosios informaicijos poveikio turėtų saugoti įstatymai, skirti reguliuoti audiovizualinį sektorių. Atitinkamų priemonių esą būtina imtis prieš vaikų pornografiją ir prekybą jaunais žmonėmis.

Kreipimąsi į EK narius pasirašė ne tik Tolerantiško jaunimo asociacijos pirmininkas Vytautas Valentinavičius ir Lietuvos studentų sąjungos prezidentas Dainius Dikšaitis, bet ir IGLYO, Europos jaunimo forumo bei Europos studentų sąjungų biuro OBESSU vadovai.