Pirmiausiai tai skiriama laisvą gyvenimo būdą propaguojančiai žiniasklaidai bei motinystę į karjerą iškeitusioms moterims.

Tauta nyksta dėl moralinio nuosmukio

„Su liūdesiu regime, kad iškyla klastingos kliūtys, susijusios su dabartinės šeimos pokyčiais. Tai verčia vis labiau susirūpinti. Visatos kūrėjas pašaukė žmogų būti bendraautoriumi, puoselėti jo sukurtą pasaulį. Žmogus tai daro kiekviena gera mintimi, žodžiu ir veiksmu. Tačiau ypatingu būdu pasaulio kūrimas pratęsiamas, kai užmezgama nauja, nepakartojama gyvybė – gimsta vaikai. Dievas šią užduotį patikėjo šeimai“, - savo pažiūrų neslėpė ministerijos atstovė.

Anot E. Urbonienės, šeimos autoritetas ignoruojamas, žlugdomas, jaunuoliai nenori įsipareigoti, o žurnalai ir televizija liaupsina gyvenimo būdą, kuriame nėra vietos naujai gyvybei. Tuo tarpu demografinė padėtis blogėja, mažėja vaikų, uždaromos mokyklos, visuomenė sensta, todėl mažėja mokesčių, daugėja socialinių išmokų.

„Lietuvių tauta tampa panaši į tirpstantį ledkalnį, nuo kurio kasmet nesugrąžinamai atskyla vis didesnė dalis. Gyventojų skaičiaus mažėjimas aiškinamas blogomis materialinėmis sąlygomis, tačiau ekonomika augo, mes tai matėme. Todėl esminė yra moralinė, etinė problema. Kol žmogus nelaikomas didžiausia vertybe, kol tik žiūrima, kiek naudos, malonumo jis gali suteikti, sunku tikėtis, kad jo atėjimui į pasaulį bus ruošiamasi kaip savaiminiam gėriui“, - sakė pranešėja.

E. Urbonienės teigimu, būtent valstybės politikai tenka didelė kaltės dalis, kad vaikai skirstomi į planuotus ir neplanuotus, lauktus ir nelauktus, norimus ir nenorimus. Esą šeimos dažnai jaučiasi kaltos, tarsi privalo teisintis, jei gimdo daugiau nei vieną ar du vaikus.

„Šeimai palankūs įstatymai, vaikui skiriama parama, lengvatiniai kreditai būstui, kompensacijos šeimos už papildomą vaikų ugdymą dailės, muzikos, sporto mokyklose ir būreliuose dešimteriopai atsipirktų jau po dešimtmečio“, - įsitikinusi R. Dagio patarėja.

Karjeros siekiančias moteris reikia protinti?

Kalbėdama apie šeimos instituto svarbą, E. Urbonienė pabrėžė, kad žmogus negali tapti brandžia asmenybe, jei kūdikystėje jam stigo besąlygiškos tėvų meilės ir psichologinio saugumo. Toks žmogus linkęs tapti priklausomas nuo alkoholio, narkotikų, sekso, pirkimo manijos, todėl parankus tiems, kurie pelnosi iš šių silpnybių.

„Žmogaus asmenybės pagrindai susiformuoja ankstyvoje vaikystėje, todėl labai svarbu, kad jis būtų apsuptas meilės ir išmintingo rūpesčio, kurį teikia tėvai. Deja, įsivyravo pažiūra, kad moteriai svarbiau karjera nei motinystė, kad veikla už šeimos ribų vertingesnė nei vaikų auginimas ir auklėjimas, todėl moterys motinystę atideda neapibrėžtam laikui arba savo kūdikį palieka svetimų žmonių globai ir išskuba į tarnybą.

Jūs matote, kas aplink darosi, kaip sunku ministrui išlaikyti orią motinystės poziciją. Jis puolamas, kad laikosi krikščioniškų pozicijų. Jei dabar mes nepalaikysime moters, bus labai blogai. Visi sluoksniai turi suprasti, kad tai yra svarbiausia ir tam ateityje bus skiriamas didelis dėmesys“, - teigė pranešėja.

Vis dėlto ministerijos atstovė sutiko, kad visuomenėje pernelyg dažnai atsakomybė už vaikų auklėjimą, socialines ir psichologines šeimos problemas suverčiama ant moters pečių. Tėvo atsakomybė retai prisimenama.

„Svarbi ir tėvo pozicija. Vyrų stoka mokyklose bei kitose ugdymo institucijose veikia neigiamai vaiko asmenybės brendimą, lytinės tapatybės formavimąsi, nerengia vaidmenims, kurie skirti sveikai šeimai sukurti“, - sakė E. Urbonienė.