Tarp žygiuojančiųjų buvo nemažai „skinais“ vadinamų skustagalvių, baikerių, neonacių, kitų subkultūrų atstovų. Nemaža dalis eitynių dalyvių dėvėjo odines striukes, kareiviškus batus, galvas dengė kapišonais, slėpė smakrus.

Eisena prasidėjo pažliugusiame Sereikiškių parke. Čia rinkosi ne tik eitynių dalyviai, bet ir savo pajėgas telkė policija. Parke eiseną lydėjo raitoji policija. Kolonos priekyje neštas transparantas su užrašu „Didžiuojuosi, jog esu lietuvis“, plazdėjo išskleista didžiulė trispalvė.

Vietoj patriotinių dainų ir rasistinių šūkių – tyla

Skirtingai nei pernai, eitynių dalyviai neskandavo nacionalistinių bei rasistinių šūkių, neįžeidinėjo tautinių mažumų. Jie žygiavo tylėdami.

Gedimino prospekte juos pasitiko keletas asmenų, laikančių vaivorykštės spalvų ir ES vėliavas. Grupelė šūkavo ir laikė palaktus su užrašais „Lietuva be rasistų“, „Fašistams ne“, „Lietuva – ne Trečiasis reichas“, „Rasizmui ne, už toleranciją“.

Garsiausiai šaukė ir eitynių dalyvių dėmesį bandė atkreipti su „Tvarkos ir teisingumo“ partija į Seimą nesėkmingai patekti bandęs Sorbonos universiteto doktorantas Stanislovas Tomas, prieš keletą valandų su bendražygiais po Vilnių nešiojęs karstą.

Nacionalistai į diskusijas nesileido, dalis jų atsakė švilpimu. „Valio, ačiū jums, jaunime“, - Gedimino prospekte žygiuotojams šaukė viena praeivė.

Priėję Lukiškių aikštę eitynių dalyviai sugiedojo Lietuvos himną ir išsiskirstė grupelėmis. Dauguma jų patraukė į koncertą „Forum Palace“, kur koncertuos grupės „Diktatūra“, „Skyforger“, „Thundertale“, „Manegarm“, „Obtest“.

Pasisako prieš imigraciją

Eitynes organizavęs LTC pasisako už imigracijos stabdymą, visuotinį karinį paruošimą bei už tai, kad būtų panaikinta laisvės atėmimo bausmė dėl tautinės nesantaikos kurstymo. Judėjimas taip pat siekia išsaugoti litą, atsisakyti euro įvedimo.

Vienas LTC idėjinių lyderių, filosofas Romualdas Ozolas eitynėse dalyvavusius žmones vadino „jaunaisiais lietuviais“. Jis gynė praėjusių metų eitynių dalyvius, skandavusius nacionalistinius bei rasistinius šūkius.

„Tai ne jų išsišokimai, (o – DELFI) samdinių. Tokių aš nepalaikau ir sakau jiems visiems šiandien – labai gražiai paimkite ir padėkite šalia savęs, tegul jie eina savo keliais. O jūs eikit savo keliais. Reikia galų gale atskirti – nacionalizmas nėra nacizmas“, - aiškino R. Ozolas. Pasak jo, ne žygiuojančiųjų problema, jei kai kam jie atrodo naciai ar nenonaciai. R. Ozolas pataria susilaikyti nuo žygiuojančiųjų vadinimo „neonaciais“.

R. Ozolas aiškino, kad LTC siekis – gyventi Lietuvoje lietuviškai, išlaikyti savo valstybę, stiprinti tautą ir turėti savo politiką kintančioje Europoje ir dar labiau kintančiame pasaulyje.