Kiti du pretendentai – parlamentinės frakcijos seniūnas bei socdemų garbės pirmininko Algirdo Brazausko favoritas Zigmantas Balčytis ir Seimo narys Vytenis Andriukaitis – partijos lyderio rinkimus pralaimėjo: už pirmąjį savo balsus atidavė 242 suvažiavime dalyvavę partijos nariai, už antrąjį – 26.

Naujasis socdemų lyderis tapo ir partijos keliamu kandidatu dalyvauti prezidento rinkimuose. Nuostatai, kad išrinktasis partijos vadovas automatiškai taps pretendentu į valstybės vadovo postą, jau yra pritaręs partijos prezidiumas, taryba ir suvažiavimas, mat du kiti siūlyti kandidatai – garbės pirmininkas A. Brazauskas ir parlamentarė, buvusi socialinės apsaugos ministrė Vilija Blinkevičiūtė dalyvauti prezidento rinkimuose nepanoro.

Prezidento rinkimai A.Butkevičiaus nevilioja

Prezidento rinkimus naujasis socialdemokratų lyderis yra linkęs priimti ne kaip sėkmę, o kaip neišvengiamybę. Pasak A. Butkevičiaus, anksčiau jis tikrai nemanė dalyvauti valstybės vadovo rinkimuose, tačiau dabar dalyvavimą priima kaip savaime suprantamą dalyką.

„Aš negalvojau, kad man reikės dalyvauti prezidento rinkimuose, nes aš neturėjau tokio noro ir dabar kaip asmuo neturiu. Jeigu dalyvauju, tai aš negaliu nuvilti partijos bičiulių ir tikrai neisiu pasivaikščioti ar dėl to, kad yra toks priimtas sprendimas dalyvauti dėl dalyvavimo. Aš tikrai aktyviai dalyvausiu“, - spaudos konferencijoje sakė išrinktasis socialdemokratų lyderis.

A. Butkevičius, be kita ko, ganėtinai palankiai atsiliepė apie savo būsimą varžovę, europarlamentarę Dalią Grybauskaitę. Nors socdemų suvažiavime kritikos susilaukė visi, kurie D. Grybauskaitei skyrė komplimentus, tačiau A. Butkevičius apie buvusią A. Brazausko Vyriausybės finansų ministrę sakė, jog su ja bus įdomu padiskutuoti bei patikino, kad su D. Grybauskaite tikrai nekonfrontuos.

„Aš jokiu būdu neisiu į konfrontaciją su ja, bet eisiu, kad būtų galima pakonkuruoti ypač ekonominiais finansiniais klausimais, nes įvairiose diskusijose gimsta įvairūs sprendimai“, - sakė A. Butkevičius.

A.Brazauskas LSDP pirmininku norėjo regėti Z.Balčytį

Dar prieš prasidedant balsavimui ilgametis socialdemokratų lyderis, buvęs premjeras ir prezidentas A. Brazauskas pareiškė, jog socialdemokratų pirmininku norėtų matyti Z. Balčytį. Apie tai A. Brazauskas pareiškė partijos suvažiavime keliant kandidatus dalyvauti partijos lyderio rinkimuose.

Be Z. Balčyčio, LSDP vadovo rinkimuose iškeltos parlamentarų Vytenio Andriukaičio ir Algirdo Butkevičiaus kandidatūros. Į pirmininkus buvo siūlomi dar du kandidatai: vienu labiausiai patyrusių politikų vadinamas Seimo narys, buvęs parlamento vadovas Česlovas Juršėnas bei buvęs krašto apsaugos ministras Juozas Olekas. Tačiau abu jie dalyvauti partijos vadovo rinkimuose atsisakė.

„Vieni emocingai, rimtai šneka ir žada kilti į devintą dangų – kiti sako „Ačiū, mums jau gana“. Noriu pasakyti, kad aš priklausau antrajai kategorijai“, - tribūnoje juokavo Č. Juršėnas.

„Aš renkuosi trečią kelią – mes dar palauksim“, - kalbėjo J. Olekas ir pasiūlė savo rėmėjams balsuoti už A. Butkevičių.

Dvejus metus partijai vadovavęs buvęs premjeras Gediminas Kirkilas socialdemokratų pirmininko rinkimuose dalyvauti atsisakė, motyvuodamas didesnio solidarumo poreikiu partijoje.

„Aš manau, kad tos konkurencijos yra per daug. Neesminis klausimas, kas yra pirmininkas. Reikia visiems dirbti kartu“, - teigė politikas, atsakydamas į klausimą, ar jo nuomone, LSDP gretose dėl pirmininko posto išryškėjo susipriešinimas.

Kandidatu siekti partijos vado vairo buvo iškeltas ir pats A. Brazauskas, tačiau jis rungtis dėl LSDP vairininko vietos nepanoro ir pasiūlė Z. Balčytį: „Į tas pareigas aš siūlau Z. Balčytį. Žinot, ne be pagrindo. Gal kai kas tikėjosi, kad aš pasiūlysiu šitą kandidatūrą, nes man teko su juo dirbti tiesiogiai ir kai jis buvo Finansų ministerijos vadovas – tada jis gerai dirbo, gerai bendravo“.