Naujausia apklausa, atlikta pagal naujienų agentūros ELTA ir tyrimų kompanijos „Baltijos Tyrimai" bendrą projektą, rodo, kad daugiausiai Lietuvos piliečių prie valstybės vairo norėtų matyti eurokomisarę Dalią Grybauskaitę. Ją kaip būsimą prezidentę paminėjo ketvirtadalis respondentų. Po jos rikiuojasi Seimo pirmininkas Arūnas Valinskas (8,3 proc.) ir premjeras Andrius Kubilius (7,7 proc.).

A.Krupavičius teigė, kad šios apklausos rezultatai nė kiek nestebina.

„D. Grybauskaitė dabar vertinama kaip pagrindinė ir svarbiausia kandidatė į prezidento postą. Tiesa, kol kas ją kaip kandidatę kelia žiniasklaida, o ne politinės partijos.

Antrą ir trečią vietą užima politikai, kurių partijos sėkmingiausiai dalyvavo Seimo rinkimuose - aiškiai veikia „sėkmės efektas“, - rezultatus komentavo A. Krupavičius.

Pasak politologo, D. Grybauskaitės populiarumą lemia tai, kad ji pastaruosius metus kritiškai vertino Lietuvos politiką, kuria Lietuvos visuomenė yra nusivylusi. Be to, potencialiems rinkėjams patinka tai, kad eurokomisarė yra kompetentinga finansų ir ekonomikos srityse - tai ypač aktualu ekonominio sunkmečio sąlygomis. Be to, D. Grybauskaitė turi galimybę gana neutraliai vertinti situaciją iš šalies ir nesivelti į politines kovas šalies viduje.

A. Krupavičius nesiryžo prognozuoti, ar D. Grybauskaitė sieks prezidento posto. Politologo teigimu, jai teks pasirinkti - siekti tapti Lietuvos vadove ar bandyti dar kartą užimti Europos Komisijos nario pareigas.