Kaip DELFI sakė liūdną žinią iš Vokietijos tik ką išgirdęs Pilietinės visuomenės instituto direktorius, pirmasis nepriklausomos Lietuvos kultūros ir švietimo ministras Darius Kuolys, velionio nuopelnai Lietuvai didžiuliai.

„Jis ir sunkiausiais laikais, kai vokiečiai norėjo uždaryti, sugebėjo gimnaziją išsaugoti. Gimnazijoje mokėsi ne viena dabar Lietuvos kultūrai dirbanti karta“, - kalbėjo D. Kuolys.

Nuo rugsėjo 1-osios A. Šmitas ketino išeiti į pensiją, dėl to paskelbtos naujo gimnazijos vadovo paieškos.

Už nuopelnus Lietuvai A. Šmitas buvo apdovanotas ordinu.

A. Šmitas gimė Šiaurės Vokietijoje lietuvės ir Lietuvos vokiečio šeimoje. 1967 m. baigė Vasario 16-osios gimnaziją. Atlikęs karinę tarnybą, Bonoje studijavo Rytų Europos istoriją ir teologiją. Dalyvavo I pasaulio lietuvių jaunimo (PLJ) kongrese Amerikoje, vadovavo IV PLJ kongreso organizavimui. Ilgą laiką buvo Pabaltijiečių krikščionių studentų organizacijos tarybos ir valdybos narys.

1978 m. vedė JAV lietuvaitę Marytę Dambriūnaitę, su kuria užaugino dvi dukteris.

Baigęs studijas dirbo vokiečių mokyklose, 1981-aisiais buvo pakviestas dirbti Vasario 16-osios gimnazijos direktoriaus pavaduotoju. Dar po metų tapo mokyklos direktoriumi.

Prezidentas pareiškė užuojautą

Prezidentas Valdas Adamkus savo, žmonos Almos ir visų Lietuvos žmonių vardu A. Šmito žmonai, dukroms ir artimiesiems pareiškė nuoširdžią užuojautą.

„Mane ir visus Lietuvos žmones labai nuliūdino žinia apie aktyvaus Vokietijos ir pasaulio lietuvių bendruomenės nario, tikro mūsų šalies patrioto Andriaus Šmito mirtį. ,,Jūsų vyro asmenybė paliko gilų pėdsaką lietuvių išeivijos istorijoje, - rašoma V.Adamkaus užuojautoje Marijai Dambriūnaitei-Šmitienei. - Esame ir liksime dėkingi Andriui Šmitui už ketvirtį amžiaus trukusį vadovavimą Vasario 16-osios gimnazijai, šio unikalaus lietuviško švietimo židinio išsaugojimą ir sustiprinimą. A. Šmitas savo nuoširdžiu ir atsidavimo kupinu darbu sėkmingai siejo Lietuvą ir Vokietiją, buvo autoritetingas lietuvių bendruomenės ir Lietuvos atstovas Heseno žemėje.“

Lietuvos vadovas išreiškė viltį, kad A. Šmito veikla bei idėjos ir toliau sėkmingai bus tęsiamos Vasario 16-osios gimnazijoje ir Vokietijos lietuvių bendruomenėje. Pasak valstybės prezidento, idealai, kuriems savo gyvenimą paskyrė A. Šmitas, yra labai svarbūs šiuolaikinės atviros, demokratinės ir modernios lietuvių bendruomenės savo šalyje ir už jos ribų formavimuisi.