Akivaizdu, kad būsimasis premjeras Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) lyderis Andrius Kubilius kanclerio poste norės matyti savo, o ne dabartinio ministro pirmininko socialdemokrato Gedimino Kirkilo paliekamą žmogų. Kaip iš posto išprašyti nepageidaujamą tarnautoją, kurio karjeros valdžių kaita pagal įstatymus neturėtų nutraukti, - technikos reikalas. Tačiau dažniausiai toks valdininkas "susipratęs" pasitraukia pats.

Neabejojama, kad panašiai pasielgs ir V.Sarapinas. Pasak LŽ šaltinių, jis gali pasukti diplomato keliu. "Negirdėjau, kad kancleris ketintų atsistatydinti", - vakar LŽ sakė G.Kirkilas. Paklaustas, ar logiška, kad Vyriausybės kancleris yra karjeros, o ne politinio pasitikėjimo tarnautojas, premjeras pabrėžė, kad tai numato įstatymai, kurių Vyriausybė laikosi.

Trauktis neketina

Kad svarsto trauktis iš posto, vakar LŽ neigė ir pats V.Sarapinas. Jis tikino negirdėjęs, kad būsimasis premjeras planuoja į šią kėdę pasodinti savo kandidatą. "Esu karjeros valstybės tarnautojas, todėl apie pasitraukimą negalvoju ir dirbu toliau, laukiu naujo premjero", - teigė V.Sarapinas. Pasak jo, su A.Kubiliumi jis buvo susitikęs praėjusį ketvirtadienį minint Vyriausybės 90-metį. "Tačiau ta tema tikrai nesikalbėjome", - tikino Vyriausybės kancleris.

Pasiteiravus, ar sielvartautų dėl prarasto posto, V.Sarapinas atsakė filosofiškai: "Gyvenimas yra gyvenimas. Regis, darbuojuosi normaliai, vėliau žiūrėsime, kaip viskas klostysis." Jis įsitikinęs, kad Vyriausybės kanclerio pareigos neturėtų būti politizuojamos. "Tai turėtų būti karjeros valstybės tarnautojas, kuris su kanceliarijos komanda užtikrintų perimamumą ir darbų tęstinumą", - pabrėžė V.Sarapinas.

Ruošiasi į Indiją

LŽ duomenimis, Vyriausybės kanclerio posto praradimas V.Sarapinui tikrai netaptų drama. Jau kurį laiką neoficialiai kalbama, kad jis turi atsarginį variantą - vadovauti Lietuvos ambasadai Indijoje, kurios steigimui Vyriausybė pritarė balandį. Vakar šios versijos V.Sarapinas LŽ nei patvirtino, nei paneigė. "Kol kas šito negalėčiau komentuoti", - sakė kancleris.

V.Sarapinas yra dirbęs Krašto apsaugos ministerijos (KAM) sekretoriumi, viceministru, valstybės sekretoriumi, buvo Lietuvos gynybos atašė JAV ir Kanadoje. Anksčiau kalbėta, kad į Vyriausybę V.Sarapiną pasikvietė pats G.Kirkilas. Šis prieš tapdamas premjeru vadovavo KAM. Tad abejonių, kas laimės konkursą į kanclerio pareigas, tuomet niekam nekilo.

V.Sarapinas pakeitė ilgametį Vyriausybės kanclerį Antaną Zenoną Kaminską (beje, nuo vidurio kadencijos iš politinio pasitikėjimo tapusiu karjeros tarnautoju), dirbusį kartu su Algirdu Brazausku. Teigta, esą G.Kirkilui nepatiko paskui A.Z.Kaminską nutįsęs Turniškių kotedžų statybų skandalo šleifas. Tuomet kancleris kuravo Vyriausybės kanceliarijos komunalinių paslaugų įmonę "Tukompa", prezidento patarėjams kotedžus Turniškėse pardavusią mažesne nei rinkos kaina, taip pat bankui užstačiusią prezidento rezidenciją.

Kandidatai - paslaptis

Rugsėjo viduryje, likus beveik mėnesiui iki pirmojo rinkimų turo, TS-LKD lyderis, pristatydamas savo komandos žmones, galinčius pretenduoti į ministrų portfelius bei Seimo komiteto vadovus, be kita ko, užsiminė ir apie permainas Vyriausybės kanceliarijoje.

"Iš šių išvardytų pavardžių kažkas bus ministrai, Seimo komitetų pirmininkai, svarbiausi patarėjai, kandidatai į Vyriausybės kanclerio pareigybę. Tai žmonės, su kuriais kartu dirbome ir kurie daug prisidėjo prie programos rengimo ir pajėgūs prisidėti ją vykdant", - tuomet sakė A.Kubilius.

Kas pakeis V.Sarapiną, taip pat užims ministro pirmininko vyriausiojo patarėjo postą, konservatoriai kol kas vengia įvardyti. Būsimasis premjeras vakar skubėdamas LŽ metė frazę, esą Vyriausybės kanclerio imsis tada, kai bus parengtas finansų krizės planas. Neoficialiai teigiama, kad Vyriausybės kancleriu gali tapti Lietuvos nekilnojamojo turto plėtros asociacijos prezidentas, bendrovės "Eika" vadovas Robertas Dargis. Kanclerio pareigas jis jau yra ėjęs 2000-2001 metais tuometinio premjero Rolando Pakso Vyriausybėje. Vakar R.Dargis LŽ tikino negavęs siūlymo drauge su A.Kubiliumi dirbti Vyriausybėje.

Pasak jo, tada, kai jis buvo Vyriausybės kancleris, šis postas buvo politinis. "Tuometinio kanclerio veiklą galima buvo prilyginti vicepremjero darbui", - sakė R.Dargis. Jis mano, kad ir dabar Vyriausybėje turėtų būti vicepirmininko pareigybė.