Kaip DELFI teigė vertinimo komisijos darbą stebėjęs Lietuvos architektų sąjungos pirmininkas Gintautas Blažiūnas, išrinkti projektus buvo labai sunku, mat vertinimo
labai marga:

„Pasirinkimą labai lėmė politiniai nusistatymai. Neabejoju, kad būtų išrinkti visai kiti projektai, jeigu juos rinktų vien tik architektai, dar kiti - jei rinktų skulptoriai, visiškai kitokie - jeigu tik politiniai kaliniai ir tremtiniai arba politikai“.

Architektas neslėpė, kad jam komisijos pasirinkimas atrodo keistai.

Į finalininkų septynetą nepateko DELFI skaitytojams labiausiai patikę darbai.

Komisija vertino ne tik pačios skulptūras, bet ir visos aikštės sutvarkymo projektus.

DELFI žiniomis, septyni finalininkai dar turės gerokai padirbėti su savo projektais – jiems bus įteiktos komisijos suformuluotos užduotis, į kurias autoriai turės atsižvelgti ir projektus patobulinti. Gali būti, kad kai kurie projektai pasikeis neatpažįstamai.

Skulptūrą „Laisvė” planuojama pastatyti Vilniaus Lukiškių aikštės centre, kur sovietmečiu stovėjo paminklas Vladimirui Leninui.

Atnaujinus aikštę po ja planuojama įrengti požeminę automobilių stovėjimo aikštelę, o pačioje aikštėje turėtų vykti iškilmingos ceremonijos, prie paminklo per šventes valstybės vadovai ir svečiai dėtų vainikus ir gėles žuvusiems kovose už Tėvynės laisvę atminti.

Anksčiau buvo svarstoma, kad aikštėje neužtenka vieno monumento – čia esą galėtų būti ir nežinomo kario ar tremtinio kapai, įrengtas fontanas ar pasodinta ąžuolų giraitė.

Visi paminklo ir aikštės sutvarkymo projektai eksponuojami Taikomosios dailės muziejuje Vilniuje.