Politikės teigimu, šis įstatymas nuo pat pradžios buvo kuriamas neskaidriai, jis ignoruoja Lietuvos žmonių interesus bei prieštarauja Europos Sąjungos bendrai energetikos saugumo strategijai.

O. Juknevičienė prašo prezidentą V.Adamkų vetuoti įstatymą, nes jį pasirašius esą būtų įteisintas labiausiai korumpuotas G.Kirkilo ir jo bendrininkų sandėris. Europarlamentarė taip pat pažadėjo kreiptis į Europos Komisiją ir Teisingumo Teismą, kad šis įstatymas būtų pripažintas neteisėtas ir prieštaraujantis Europos teisės aktams.

V.Uspaskichas: manau, kad O.Juknevičienė neįsigilino

Darbo partijos (DP) vadovas Viktoras Uspaskichas, kuris yra įtariamasis DP byloje ir šiuo metu jam taikomas namų areštas, pirmadienį DELFI teigė kol kas nieko nežinąs apie O. Juknevičienės pasitraukimą iš partijos.

V. Uspaskicho manymu, O. Juknevičienė nepakankamai įsigilino į visą situaciją dėl AE įstatymo pataisų, atveriančių kelią „Leo LT" projektui.

„Aš galvoju, kad ji neįsigilino. Aš irgi buvau anksčiau neįsigilinęs. Seimas praėjusių metų vasarą priėmė tikrai blogą įstatymą, kurį rengė socialdemokratai kartu su konservatoriais, o mūsų Darbo partijos frakcija dabar balsavo už jau pataisytą įstatymą, ir balsavo už tai, kad jis būtų geresnis", - aiškino V.Uspaskichas.

DELFI primena, kad praėjusių metų birželio 28 d. balsuojant dėl Vyriausybės pateikto Atominės elektrinės įstatymo projekto Darbo partijos frakcija beveik vieningai jį palaikė.

Opozicinių „darbiečių" parama tąkart buvo kur kas svaresnė, nei socialdemokratų vadovo Gedimino Kirkilo mažumos Vyriausybę tuo metu palaikiusių opozicinių konservatorių.

Už AE įstatymą, kurį V.Uspaskichas vadina blogu, birželį balsavo 22 DP frakcijos nariai ir viena „darbietė" susilaikė.

Tuo tarpu už jau, anot V.Uspaskicho, esą geresnį pataisytą AE įstatymą praėjusį penktadienį balsavo mažiau „darbiečių" – 17 jų balsavo už, vienas prieš ir vienas susilaikė.

V.Uspaskichas taip pat gana painiai aiškino ir tai, kuo konkrečiai dabartinis pataisytas AE įstatymas geresnis už buvusį dar birželį priimtą, teužsiminęs, jog į AE įstatymą pavyko įrašyti daugiau saugiklių. „Visi ant to daro reklamą, aš išvis prieš tokį šou darymą dėl nacionalinio investuotojo", - teigė V.Uspaskichas.

Paklaustas, kaip vertina L.Graužinienės praėjusį penktadienį prieš pat balsavimą dėl AE pataisų pareikštą siūlymą G.Kirkilo Vyriausybei pasitikrinti pasitikėjimą, V.Uspaskichas sakė, kad tai buvęs jo sumanymas, kurio jo kolegė gerai nesupratusi.

„Mes siūlėme, kad jei konservatoriai protestuoja ir nepatenkinti Vyriausybe – padarykite pertrauką dėl įstatymo ir organizuokit pasitikėjimo patikrinimą ir matysime, ar konservatoriai tikrai kalba, kad nepalaiko, ar tik veidmainiauja, daro reklamą", - sakė V.Uspaskichas.

Paklaustas, kodėl pati Darbo partija nesiima inicijuoti nepasitikėjimo Vyriausybe, V.Uspaskichas teigė, jog tokių ketinimų yra, nes inicijuoti nepasitikėjimą G.Kirkilo Vyriausybę Darbo partijos frakciją yra įpareigojusi ir partijos taryba.

Seimas paskutinę rudens sesijos dieną patvirtino prieštaringai vertinamą „Leo LT“ projektą. Parlamentarai po audringų diskusijų balsų dauguma pritarė Atominės elektrinės įstatymo pataisoms, leisiančioms suformuoti naują atominę jėgainę statysiantį nacionalinį investuotoją, kuriame dalyvaus ir privatus kapitalas.

Už įstatymo pataisas balsavo 63 Seimo nariai, 11 buvo prieš, trys susilaikė. Projektą parėmė dauguma valdančiųjų socialdemokratų, socialliberalų, "pilietininkų", valstiečių liaudininkų ir opozicine save laikančios Darbo partijos frakcijos narių.

Naujoje Atominės elektrinės įstatymo redakcijoje, kurią griežtai kritikavo opozicijos atstovai, numatyta, kad nacionalinis investuotojas bus kuriamas kaip patronuojanti bendrovė. AB "Rytų skirstomieji tinklai", VST ir "Lietuvos energija" taptų antrinėmis „Leo LT“ (Lietuvos elektros organizacija) įmonėmis, o privačiai bendrovei "NDX energija" turėtų tekti 38,3 proc. patronuojančios bendrovės akcijų.