„Kreipimasis jau paruoštas, šiandien (trečiadienį - DELFI) išsiųsiu“, - naujienų portalui vz.lt sakė A. Matulas. Konservatorius sako kreipsiąsis dėl
, kuriuose teigiama, esą jis „uždraudė rodyti krepšinio rungtynes, nes arenoje matyti reklaminiai skydai su alaus gamintojų logotipais. Kita Seimo narė Birutė Vėsaitė neleido svarstyti pataisų, kurios būtų atvėrusios kelią tiesioginėms krepšinio transliacijoms“.

Trečiadienį per spaudos konferenciją A. Matulas pareiškė, kad VVTAT vadovas, privalantis ieškoti neleistinos alkoholio reklamos ir už ją bausti, turi „tiesioginių ryšių su alkoholio pramone“. Mat 2004 metų gruodį F. Petrauskas buvo išrinktas vienu iš trijų Lietuvos aludarių garbės kodekso arbitražo arbitrų.

Kodeksą tuomet pasirašė Lietuvos aludarių asociacijai priklausančių septynių didžiausių šalies alaus daryklų vadovai. Kodeksas – „alaus gamintojų ir prekiautojų reklamos, rėmimo ir garbingos konkurencinės praktikos taisyklių rinkinys“ – buvo rengiamas konsultuojantis su VVTAT specialistais.

Pasak A. Matulo, tokių sąsajų su aludariais turintis pareigūnas gali siekti taikos susitarimų, o ne nuobaudų už neleistiną reklamą.

Parlamentarą piktintis privertė tai, kad ši tarnyba keletą metų ignoravo Alkoholio kontrolės nuostatas, draudžiančias alkoholį reklamuoti sportininkams ir kitiems žinomiems žmonėms, teismo išaiškinimą, kad reklamai prilyginami ir aludarių prekės ženklai, pirmuose spaudos puslapiuose pasirodančią aludarių simboliką.

Jis pareiškė žadąs kreiptis į Valstybės kontrolę su prašymu išsiaiškinti, kiek per tą laiką, neskiriant baudų už aludarių simbolikos rodymą per televizijas neleistinu metu ir spausdinimą pirmuose laikraščių ar žurnalų puslapiuose, valstybė neteko pajamų.

Anot A. Matulo, būdamas Aludarių garbės kodekso arbitražo arbitru pareigūnas galėjo supainioti viešuosius ir privačius interesus. Be to, parlamentaras priminė, kad F. Petrauskas yra dirbęs Kauno spirito gamyklos „Stumbras“ sistemoje.

„Kas suteikė teisę tarnybos vadovui daryti spaudimą Seimui ir priimti sprendimus. Jei galioja įstatymas, turi jo laikytis ir bausti“, - A. Matulas kritikavo VVTAT vadovo pareiškimą, kad kol kas televizijos nebus baudžiamos už alkoholio gamintojų logotipų rodymą.

Pasak Sveikatos reikalų komiteto pirmininko, VVTAT vadovas turėtų atsistatydinti arba būti atleistas.

Pats F. Petrauskas trečiadienį DELFI tvirtino nebesąs arbitru, mat į arbitražą buvo pakviestas tik vieną kartą. Dabar kviečiamas į arbitražą jis neitų, nes esą yra kiti specialistai, kurie galėtų spręsti kylančius ginčus.

„Dabar visas dėmesys sutelkiamas į mano asmenį, o ne problemos sprendimą. Reikalauja mano atsistatydinimo? Koks pagrindas? Vien dėl to, kad A. Matului nepatiko kitokia mano nuomonė?“ – stebėjosi VVTAT vadovas.

Viešai skelbiamoje savo biografijoje F. Petrauskas nurodo dirbęs spirito gamyklos „Stumbras“ sistemoje, tačiau apie arbitražą neužsimena.