Tokią versiją iškėlė populiarus Lenkijos žurnalas "Wprost". Tačiau politikos ekspertai neatmeta, kad tyrėjai gali būti įvelti į Lenkijoje vis stiprėjančią kovą dėl valdžios.

Lenkijos saugumo tarnybų pareigūnai ir prokurorai tiria su koncernu "Lotos" susijusios bendrovės "Genčių nafta" įtartinai didžiulę - 30,78 mln. JAV dolerių (75,27 mln. litų) - paskolą.

Č.Okinčico advokatų kontora tvarko "Lotos" juridinius reikalus Lietuvoje. Gdansko prokuratūros tardytojai dabar aiškinasi šios kontoros sąsajas su galima afera.

Pareigūnai spėja, kad minėta paskola buvo fiktyvi, o dalis tų milijonų galėjo būti panaudota Lietuvos politikams papirkti. Su tuo esą gali būti susijęs ir Č.Okinčicas. Lenkijos žurnalas priminė, kad įtarimų dėl naftos išgavimo konkurso skaidrumo kilo ir patiems lietuviams, o premjeras G.Kirkilas nurodė atlikti tyrimą.

"Wprost" spėja, kad "Lotos" atstovai Lietuvoje žaidė dvilypį žaidimą. Lenkijos vidaus saugumo (LVS) agentai dabar aiškinasi, ar tokia jų veikla nekenkė šalies interesams. Siekdamas dalyvauti lietuviškos naftos išgavimo versle "Lotos" įkūrė firmą "Petrobaltic" ir per ją įsigijo "Geonaftos" akcijų. Ši bendrovė yra "Genčių naftos" bendrasavininkė.

Tačiau vėliau "Lotos" kažkodėl pasirašė sutartį ir su "Geonaftos" konkurente "LL Investicijos".

Varšuvos saugumo pareigūnai spėlioja, kodėl "Lotos" atstovai, žinodami savo šalies vyriausybės neigiamą požiūrį į Rusijos užmojus kontroliuoti naftos išgavimą, talkino "LL Investicijoms". Ši bendrovė yra susijusi su "Dujotekana". Ji yra Kremliaus valdomo dujų koncerno "Gazprom" tarpininkė.

Konkursą dėl naftos išgavimo laimėjo "Lotos" paremtos "LL Investicijos". Tai sumažino lenkams priklausančios "Geonaftos" vertę.

Gdansko tardytojai siekia išsiaiškinti, kam iš tiesų atiteko "Genčių naftos" suteikta 30,78 mln. JAV dolerių paskola. Formaliai paskola be jokio užstato buvo suteikta Seišeliuose registruotai visiškai nežinomai firmai "Ammotrade Ltd".

Prokurorus nustebino tai, kad gavusi paskolą už 5 procentus metinių palūkanų "Ammotrade Ltd" vėliau dalį pinigų perskolino tai pačiai "Genčių naftai", tačiau dvigubai brangiau. Tarptautinė audito firma "Deloitte" savo ataskaitoje parašė, kad 17 milijonų JAV dolerių (41,5 mln. litų) iš minėtos paskolos greičiausiai atiteko anksčiau "Genčių naftą" valdžiusiai Švedijos bendrovei "Svenska Petroleum Exploration".

"Lotos" vadovai formaliai nepritarė paskolai, tačiau neprieštaravo, kad ji būtų suteikta.

"Petrobaltic" posėdyje, kuriame buvo balsuojama suteikti įtartiną paskolą, dalyvavo ir premjero G.Kirkilo patarėjas Č.Okinčicas.

"Wprost" tardytojai prasitarė: dalis šios paskolos galėjo būti skirta Lietuvos politikams papirkti.

Vyriausybės vadovas G. Kirkilas teigė pasidomėsiąs šia informacija. Jei pasitvirtintų skelbiami faktai, patarėjas turėtų atsistatydinti.

Tuo tarpu pats Č.Okinčicas teigė nieko negalįs komentuoti. "Esu "Petrobaltic" patarėjas, turiu konfidencialumo sutartį, visi mano patarimai šiai bendrovei yra tik jos nuosavybė".

Tarp "Lotos" verslo partnerių Lietuvoje įvardijamas koncernas "Achemos grupė" ir bendrovė "Dujotekana".