"Netikėtas dalykas - nesudegė stebuklingas sopulingosios Marijos paveikslas, nors gaisro židinys buvo čia pat, kaitra nenusakoma“, - DELFI kalbėjo A. Dauknys. Kitu stebuklu klebonas vadina varpo likimą - jis tikėjosi, kad krisdamas varpas giliai susmigs į žemę, tuo tarpu varpas net neprasimušė pro trečią aukštą – sulaikė skliautai.

Pasak A. Dauknio, trečias stebuklas - vieno naujamiestiečio išgelbėjimas. Pora naujamiestiečių niekam nepranešę bažnyčios viduje gesino ir bandė išsaugoti vargonus. „Vyrai galvojo, kad gaisras greitai bus užgesintas. Kai pradėjo kristi vinys ir kitos atplaišos, jie traukėsi, tačiau virš jų įgriuvo skliautas“, - pasakojo klebonas. Tuomet vienas žmogus nubėgo ant laiptų, o kitas nuo dulkių ir dūmų nesiorientavo situacijoje. Laimė, vyrams pavyko susišaukti, pirmasis ant dulkėse paskendusio kolegos užpylė vandens, paėmė už rankos ir išbėgo.

Ketvirtu stebuklu dvasininkas vadina tai, kad degantys bažnyčios bokštai „nukrito ten, kur turėjo nuvirsti“ – į šonus, o ne į klebonijos ir aplinkinių namų pusę.

Kreipsis ir į premjerą, ir į Europos Parlamentą

Penktadienį Naujamiestyje vyksta padarinių likvidavimas. Kranas nuo stogo nuvilks skardas, tuo metu gaisrininkai stebės, ar nėra likę gaisro židinių. „Tik nutempus skardą bus aišku, kas po ja darosi“, - sakė klebonas. Taip pat teks nutempti nuodėgulius.

Po to bus užkonservuojamos mūrinių bažnyčios bokštų dalys. Pirmiausia reikės patikrinti, kurias gaisro suniokotas bokštų dalis teks nuversti. Į bažnyčios vidų įgriuvo du skliautai, tačiau gaisras į bažnyčią nepersimetė – šėlo pastogėje. Po atviru dangumi dvi bažnyčios kupolų sekcijos.

Nuo ryto gyventojai rinkosi prie bažnyčios išnešti iš šventovės nuodėgulių, tačiau ugniagesiai gelbėtojai to daryti neleidžia, mat bet kada gali nuvirsti bokšto dalys. Bažnyčios konstrukcijų stovį reikėtų patikrinti malūnsparniu.

Klebonas sakė, kad patirti milijoniniai nuostoliai. Bažnyčia nebuvo drausta, nes tokių aukštų bažnyčių niekas nesiima drausti. A. Dauknys pirmiausia bandys kaupti lėšas bažnyčios atstatymui, penktadienį susitiks su premjeru Gediminu Kirkilu. Klebonas ketina rašyti laiškus Europos parlamento pirmininkui Hansui Gertui Poetteringui ir kitiems pareigūnams. „Mums neuždrausta pranešti apie nelaimę ir prašyti galimybių ribose padėti“, - teigė klebonas.

Per trumpos kopėčios

Klebonas pasakojo, kad bažnyčioje prieš gaisrą vykdyti remonto darbai – remontuotas antras bokštas. Ruošiantis bažnyčios 100 metų jubiliejui, prieš tai sutvarkytas stogas, pirmas bokštas, vidaus įranga. A. Dauknys mano, kad ugnis įsižiebė dėl kibirkšties ar trumpo sujungimo, tačiau atmeta, kad gaisras galėjęs kilti nuo neseniai pakeistos elektros instaliacijos.

Klebonas penktadienio rytą ligoninėje aplankė gaisro metu sužeistus ugniagesius – jie susižeidė įgriuvę pro sutręšusį parduotuvės stogą. Vienas ugniagesys gelbėtojas jau perkeltas iš reanimacijos skyriaus, kitas lūžusius šonkaulius gydosi traumatologiniame skyriuje. Trečias gelbėtojas dar iš vakaro išleistas gydytis ambulatoriškai.

„Visos materialinės vertybės atstatomos – žmogaus gyvybė yra svarbiau, ji - nebesugrąžinama“, - DELFI kalbėjo dvasininkas.

Klebonas sako, kad Naujamiesčio atvejis tapatus pavasario gaisrui Žirmūnuose. Anot jo, atsakingi funkcionieriai turėtų prašyti Europos Sąjungos paramos įsigyti gelbėjimo įrangai, kad kiekviena apskritis turėtų 60 metrų ilgio kopėčias. Nes dabar, pasak K. Dauknio, gaisrininkai gaisrą gesino su 22 metrų kopėčiomis.

„Bažnyčios nelaimės bėda, kad negalėjome lokalizuoti gaisro, tad jis nuo vieno bokšto dėl įkaitusios skardos persimetė į kitą“, - teigė A. Dauknys.