Sudėjus porą savaičių intensyviai internete balsavusių tautiečių ir garbingos ekspertų komisijos balsus buvo paskelbti praėjusių metų labiausiai Lietuvą savo darbais pasaulyje garsinę asmenys kultūros, sporto, verslo, turizmo ir kitose srityse.

Pirmoji „LT tapatybės“ statulėlė atiteko operos solistei Violetai Urmanavičiūtei – Urmanai už Lietuvos įvaizdžio gerinimą kultūros srityje. Kadangi pati solistė į ceremoniją atvykti negalėjo, jai skirtą statulėlę laikinai priglaudė Kultūros ministerija.

Sporto srityje Lietuvą praėjusiais metais labiausiai garsinusiu sportininku pripažintas pasaulio čempionas galiūnas Žydrūnas Savickas. Sportininkas pasidžiaugė, kad buvo įvertintas jo darbas, jo nuopelnai garsinant tėvynę.

Remiantis apdovanojimų nuostatais, „Pagrindinę“ apdovanojimų statulėlę kuriais nors metais gavusi asmenybė daugiau negali būti skelbiama tarp nominantų. Todėl šiemet disko metiko, daugybę kartų savo pergalėmis Lietuvos vardą garsinusio Virgilijaus Aleknos vardas buvo įrašytas tarp komisijos narių.

„Turizmo“ statulėlę atsiėmė Grūto parko įkūrėjas ir šeimininkas Viliumas Malinauskas.

„LT tapatybė“ statulėlė už Lietuvos įvaizdžio gerinimą verslo srityje atiteko UAB „Fermentas“ generaliniam direktoriui Viktorui Butkui už pasaulinio masto biotechnologijų gamybą.

Vertinimo komisijos sprendimu pirmą kartą „LT tapatybės“ apdovanojimų statulėlė „Už gyvenimo nuopelnus“ buvo skirta žymiam kino kūrėjui išeiviui Jonui Mekui.

„Pagrindinėje“ nominacijoje į „LT tapatybės“ statulėlę pretendavo penki skirtingų sričių profesionalai: eurokomisarė Dalia Grybauskaitė, lakūnas Jurgis Kairys, atlikėjų grupė „LT United“ ir režisierius A. Matelis. Labiausiai nusipelniusiu „Pagrindinės“ statulėlės už praėjusių metų darbus pripažintas sukrečiantį filmą „Prieš parskrendant į Žemę“ sukūręs režisierius A. Matelis.

„Asmenys, kuriuos pagerbėme prieš metus ir kuriuos pagerbiame šiandien, savo ir tėvynės įvaizdį grindžia veikla ir perduoda pasauliui ne Lietuvos buvimo faktą, o žinią, kad esame kūrybingi, darbštūs, atsakingi, veržlūs, - pradėdamas apdovanojimų ceremoniją sakė prezidentas V. Adamkus. – Tai reikalinga ne tik ir ne tiek pasauliui, kiek mums patiems čia, Lietuvoje. Kad ieškotume galimybių veikti, o ne priežasčių dejuoti. Kad išmestume iš savo mentaliteto išankstinį negatyvizmą, abejones ir iš sovietinės patirties kartais atsineštą inerciją bei stereotipus. Kad ne tik pasaulyje, bet ir čia, Lietuvoje, mūsų tapatybė reikštų norą ir gebėjimą veikti.

Prestižinių apdovanojimų ceremoniją vedė visame pasaulyje Lietuvą garsinanti aktorė Ingeborga Dapkūnaitė. Modernios ceremonijos metu netradicinė šventės vedėja taip pat atrodė moderniai. Tačiau visus artikuliacinius nesklandumus užglaistė plati „holivudinė“ šypsena ir kuklus nuoširdumas I. Dapkūnaitės akyse.

Pasaulinio garso lietuvių aktorė į Lietuvą atvyko tik vakaro organizatorių kvietimu, kurie tvirtino, kad jokio honoraro už valandą trukusių apdovanojimų vedima I. Dapkūnaitė neprašė. „Puiku, kad tiek daug talentingų žmonių garsina Lietuvą įvairiose srityse. Man didelė garbė ir malonumas dalyvauti šiame Lietuvos įvaizdžio formavimui reikšmingame renginyje“, - sakė aktorė.