Tai trečiadienį sutarė Seimo frakcijų vadovai, diskutavę pas Seimo Pirmininkę Loretą Graužinienę apie Konstitucinio Teismo (KT) nutarimo dėl rinkimų apygardų įgyvendinimą.

„Vieningai sutarėme, kad 2016 metais rinkimų sistemos nekeisime. Bus koreguojamos rinkimų apygardos pagal Konstitucinio Teismo išaiškinimą“, - žurnalistams sakė L. Graužinienė.

Pasak jos, frakcijoms pasiūlyta padiskutuoti ir dėl 2020 metų galimos rinkimų sistemos pakeitimo.

„Jeigu bus rastas konsensusas, tada kalbėsime apie Seimo rezoliucijos priėmimą arba apie politinių partijų susitarimo pasirašymą“, - sakė parlamento vadovė L. Graužinienė.

Jos teigimu, dar lapkričio mėnesį planuojama priimti KT sprendimą įgyvendinančias Seimo rinkimų įstatymo pataisas. „Komitetas lapkričio 17 d. pažadėjo pabaigti svarstymą, projektas bus įtrauktas į plenarinį posėdį, ir visi sutarėme, kad iš karto vyks priėmimas. Kai bus pataisytas įstatymas, Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) kompetencijoje perbraižyti apygardas“, - projektuojamą įvykių eigą dėstė L. Graužinienė.

KT pripažino, kad Seimo rinkimų įstatymo nuostata, jog "rinkėjų skaičius apygardoje turi būti nuo 0,8 iki 1,2 vidutinio rinkėjų visose vienmandatėse rinkimų apygardose skaičiaus" tiek, kiek pagal ją leidžiamas iki 20 proc. rinkėjų vienmandatėje rinkimų apygardoje skaičiaus nuokrypis nuo vidutinio rinkėjų visose vienmandatėse rinkimų apygardose skaičiaus, prieštarauja Konstitucijai.

Mišriai parlamentarų grupei atstovaujanti Seimo narė Rima Baškienė sakė, kad apygardų ribas VRK yra pajėgi perbraižyti naujai. Jos nuomone, taip pat reikia galvoti ir apie ateitį.

„Reikia galvoti apie ateitį, kuri būtų 2020 metais kur kas labiau atitinkanti žmonių lūkesčius, žmonės nori balsuoti už asmenybes, matyt, bus reikalingi kitokie pakeitimai, o 2016 metams sprendimas surastas“, – žurnalistams sakė R. Baškienė.

Seimo narė konservatorė Irena Degutienė mano, kad 2016 metais sisteminių pokyčių daryti nereikia, nes likus metams iki Seimo rinkimų sisteminiai pokyčiai nedaromi.

„Sisteminius pokyčius galima galvoti daryti ne anksčiau kaip 2020 metais. Šiuo metu mes privalome laikytis KT sprendimo, nori ar nenori tos apygardos turi būti keičiamos“, – sakė opozicijai atstovaujanti parlamentarė. I. Degutienės nuomone, iš tikrųjų šiandien yra nenormalu, kai vienos apygardos yra labai didelės ir viršija įstatymo nustatytą ribą.

KT pripažino, kad Seimo rinkimų įstatymo nuostata, jog „rinkėjų skaičius apygardoje turi būti nuo 0,8 iki 1,2 vidutinio rinkėjų visose vienmandatėse rinkimų apygardose skaičiaus“ tiek, kiek pagal ją leidžiamas iki 20 proc. rinkėjų vienmandatėje rinkimų apygardoje skaičiaus nuokrypis nuo vidutinio rinkėjų visose vienmandatėse rinkimų apygardose skaičiaus, prieštarauja Konstitucijai.